Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2016: H μεγάλη απόλαυση του να μιλάς με τον Τζιμ Τζάρμους

στα 10

Επιστρέφοντας στις Κάννες μετά το «Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί», ο Τζιμ Τζάρμους μας γοητεύει ξανά όχι μόνο με το σινεμά, μα και με τον υπέροχο χαρακτήρα του.

Κάννες 2016: H μεγάλη απόλαυση του να μιλάς με τον Τζιμ Τζάρμους

Είναι ένας από εκείνους τους σκηνοθέτες που μοιάζει να απολαμβάνει να συναντά τους δημοσιογράφους. Οχι για τις συνηθισμένες 20λεπτες συνεντεύξεις που είναι η νόρμα σε φεστιβάλ όπως οι Κάννες, μα για 45λεπτες συναντήσεις που σου επιτρέπουν να μιλήσεις μαζί του σε βάθος. Στο τέλος της συνέντευξης θα σε ευχαριστήσει «που πήρες τον χρόνο να σκεφθείς πάνω στην ταινία μου και να μιλήσεις μαζί μου» Κι όταν γελάσεις θα σου πει: «Σοβαρολογώ. Υπάρχουν τόσα πολλά άλλα πράγματα που θα μπορούσε κανείς να κάνει σε αυτό το φεστιβάλ, εκτιμώ ότι κάποιοι ενδιαφέρονται να μου μιλήσουν».

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 69ο Φεστιβάλ Καννών σαν να είστε εκεί, στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς

Στην πραγματικότητα το να μιλάς με τον Τζάρμους δεν είναι απλά μια ακόμη συνέντευξη. Μοιάζει με μια κουβέντα με κάποιον που θα μπορούσε να είναι φίλος σου, που θα σου πει μέσα στην ίδια απάντηση κάτι εξαιρετικά βαθυστόχαστο για την Σχολή της Νέας Υόρκης στην ποίηση και μια χαριτωμένη ιστορία για την θήκη του κινητού του. Και ναι, ο Τζάρμους έχει πλέον κινητό. Κι ipad αλλά όχι κομπιούτερ. «Οταν βλέπω έναν κέρσορα σε μια οθόνη υπολογιστή προσπαθώ να τον μετακινήσω με το δάχτυλο. Δεν δουλεύει» λέει. Βγάζει το iphone από την τσέπη του να μας το δείξει θέλοντας να αποδείξει ότι όντως πέρασε στην άλλη πλευρά, αυτός, ένας άνθρωπος που κουβαλά μαζί του πάντα ένα σημειωματάριο. Η θήκη τους είναι δερμάτινη με το σήμα των Motörhead. «Περνούσα έξω από ένα μαγαζί με κινητά στην Νέα Υόρκη που έκλεινε και είχε όλες τις θήκες ένα δολάριο. Αγόρασα αυτή και μετά από δύο μέρες πέθανε ο Lemmy. Ελπίζω να μην φταίω εγώ σε κάτι».

τζιμ Τζάρμους κάννες 2016 607

Διαβάστε ακόμη: Κάννες 2016: Το «Paterson» του Τζιμ Τζάρμους μία ωδή στην ποίηση της καθημερινότητάς μας

Αυτό το σημειωματάριό που είχε μπροστά του, δεν περιείχε κανένα ποίημα, είχε όμως αμέτρητες μικρές σημειώσεις σε κάθε σελίδα του. «Είμαι ένας άνθρωπος που συλλέγει σημειώσεις. Στην πραγματικότητα το “Paterson” ξεκίνησε σαν μια σειρά από σημειώσεις που άρχισα να κρατάω πριν από είκοσι χρόνια. Κάποια στιγμή σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να τις βάλω σε τάξη και έτσι ξεκίνησα να γράφω το σενάριο».

Διαβάστε ακόμη: Κάννες 2016: Στη συνέντευξη Τύπου του «Paterson», ο Τζιμ Τζάρμους είναι ο πιο γενναιόδωρος (και cool) σκηνοθέτης του κόσμου

Ξεκινώντας την συνέντευξη, μας προειδοποιεί ότι οι περισσότερες απαντήσεις του θα είναι «δεν ξέρω». Πως θα προτιμούσε να αποφασίσουμε μόνοι μας τι μπορεί να σημαίνει ή όχι η ταινία του, αλλά στην πορεία θα μιλήσει για τα πάντα, από τον τρόπο που διάλεξε την πόλη του Πάτερσον («ένα μέρος με τόσο μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία, μια βιομηχανική πόλη που με κάποιο παράξενο τρόπο υπήρξε κοιτίδα ποιητών») έως τον τρόπο που βρήκε τον πρωταγωνιστή του Ανταμ Ντράιβερ: «Τον είχα δει σε πολύ λίγες ταινίες και σε κάποια επεισόδια του “Girls” και είχα εντυπωσιαστεί από το πρόσωπό του κι από τον τρόπο που δεν παίζει, αλλά αντιδρά. Αυτοί είναι οι αγαπημένοι μου ηθοποιοί» λέει. «Κάποια στιγμή διάβασα μια συνέντευξή του και σκέφτηκα ότι αυτός είναι ένας τύπος που θα πρέπει να γνωρίσω. Και είχα δίκιο. Ηταν τόσο ενδιαφέρων, που ήξερα αμέσως ότι είχα βρει τον ηθοποιό μου για το “Paterson”».

τζιμ Τζάρμους κάννες 2016 607 Με τους ηθοποιούς του, Ανταμ Ντράιβερ και Γκολσιφτέ Φαραχανί

Κι αυτό πολύ πριν ο Ανταμ Ντράιβερ γίνει ένας από τους πρωταγωνιστές του «Star Wars» μιας κινηματογραφικής σειρά της οποίας ο Τζάρμους παραδέχεται ότι δεν έχει δει ούτε ένα επεισόδιο. «Είναι κάτι που δεν με ενδιαφέρει καθόλου, αλλά και κάτι που δεν χρειάζεται να δω, αφού ξέρω τα πάντα γι ατό. Ξέρω τους ήρωες, ξέρω τις σχέσεις τους ξέρω τις ιστορίες κάθε ταινία, βλέπω στα όνειρά μου τον R2D2 χωρίς να έχω δει ποτέ καμία ταινία. Γιατί; Μα γιατί φυσικά είναι παντού. Γιατί μπαίνουν με το ζόρι στο κεφάλι σου στο υποσυνείδητο σου, όλοι μιλάνε γι αυτά. Και τώρα από ένα φρικτό παιχνίδι της τύχης, έχω τον Κάιλο Ρεν πρωταγωνιστή στην ταινία μου. Είναι κάποιο είδος τιμωρίας, είναι μια συνωμοσία κάτι που μου κάνει η NSA» λέει γελώντας.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Τζιμ Τζάρμους θα δημοσιευτεί στο Flix όταν το «Paterson» θα βγει στις αίθουσες της Ελλάδας.

Διαβάστε και δείτε ακόμη:

  • Κάννες 2016: Τα trending topics της #1ης μέρας / Ο Γούντι Αλεν και το «Café Society» γλύκαναν την πρώτη μέρα του 69ου Φεστιβάλ Καννών, ώσπου μια «χιουμοριστική» κατηγορία εναντίον του ως βιαστή άφησε πικρή γεύση στη βραδινή τελετή έναρξης.
  • Κάννες 2016: Τα trending topics της #2ης μέρας / H δεύτερη μέρα του 69ου Φεστιβάλ Καννών είχε σκάνδαλα, βόλτες στην παραλία, ελληνικό ενδιαφέρον και την ξυπόλητη Τζούλια Ρόμπερτς. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;
  • Κάννες 2016: Τα trending topics της #3ης μέρας / Η τρίτη μέρα του φεστιβάλ μάς επιφύλλασε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες των τελευταίων χρόνων, το ντεμπούτο της κόρης του Τζόνι Ντεπ, τον πάντα μαχητικό Κεν Λόουτς κι έναν Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ σε οσκαρικό ρόλο.
  • Κάννες 2016: Τα trending topics της #4ης μέρας / Αυτή ήταν η μέρα που χτυπήθηκε από... ερωτικό πυρετό, απ' το πρωί («The Handmaiden») ως το βράδυ («American Honey»), με αρκετή παιδική διάθεση («The BFG» του Στίβεν Σπίλμπεργκ) στη μέση, για να ισορροπήσει!
  • Κάννες 2016: Τα trending topics της #5ης μέρας / Γαλλικό κινηματογραφικό royalty με την Μαριόν Κοτιγιάρ να περπατά στο κόκκινο χαλί, κάμποσο white trash με το καστ του «American Honey» να φέρνει το πατρινό καρναβάλι στις Κάννες και τον Ράιαν Γκόσλινγκ να φορά λευκό κοστούμι με class. H 5η μέρα στις Κάννες είχε απ΄ όλα.
  • Κάννες 2016: Τα trending topics της #6ης μέρας / Και τα πρώτα οσκαρικά προγνωστικά και cool Τζιμ Τζάρμους στο κόκκινο χαλί και o Ρόμπερτ Ντε Νίρο να προσδίδει λίγο μύθο στο Φεστιβάλ.