Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2016: Το «Mal de Pierres» δεν είναι αντάξιο της Μαριόν Κοτιγιάρ

στα 10

Ούτε η εξαιρετική πρωταγωνίστριά της δεν είναι ικανή να δικαιολογήσει την παρουσία της ταινίας της Νικόλ Γκαρσία στις Κάννες. Μπορεί να είναι ό,τι πρέπει για τις αίθουσες, αλλά όχι και για το διαγωνιστικό του μεγαλύτερου φεστιβάλ του πλανήτη.

Κάννες 2016: Το «Mal de Pierres» δεν είναι αντάξιο της Μαριόν Κοτιγιάρ

Δεν είναι ότι το «Mal de Pierres» είναι ακριβώς μια κακή ταινία, ακόμη κι αν κατά στιγμές βουτά τόσο βαθιά στο δράμα, τον μελοδραματικό ρομαντισμό και την απόγνωση που μοιάζει να αγγίζει τον βούρκο της γελοιότητας που κρύβεται στον βυθό μιας τέτοιας κατάδυσης. Το φιλμ της Νικόλ Γκαρσία είναι ότι πρέπει για μια δόση μελαγχολίας και γυναικείας χειραφέτησης, ένα Σάββατο βράδυ, ή ένα απόγευμα Δευτέρας στο σινεμά.

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 69ο Φεστιβάλ Καννών σαν να είστε εκεί, στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς

Η ιστορία, η κινηματογράφησή του, οι προθέσεις του, είναι σαφείς και ξεκάθαρες. Αυτή είναι μια ταινία για το μεγάλο κοινό, ένα καλοφτιαγμένο μελόδραμα με μια ηρωίδα που αρέσκεται στο δράμα, με θεματικές που συγκινούν ένα κοινό που αγαπά τη ρομαντική υπερβολή.

mal de pierres

Τοποθετημένο στη Γαλλία της δεκαετίας του πενήντα, το «Mal de Pierres» θέλει τη Μαριόν Κοτιγιάρ στον ρόλο μιας γυναίκας που αποζητά το σεξ κι επιζητά την απελευθέρωσή της μέσα από αυτό. Μόνο που στη συντηρητική επαρχιακή κοινωνία της, μοιάζει αν όχι ολοκληρωτικά τρελή, τότε σίγουρα με ένα πρόβλημα που θα πρέπει να λυθεί. Και η λύση θα έρθει με έναν συμβατικό γάμο, με έναν άντρα κατώτερό της, που όμως θα αποδεχτεί την ψυχοσύνθεσή της, καθώς και την απόφασή της να μην κοιμηθεί ποτέ μαζί του.

Μια υπόσχεση που δεν θα κρατήσει, σε μια μόνο από τις σκηνές που σπρώχνουν το φιλμ στα όρια της μελοδραματικής ανοησίας, πριν ανέβει σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη, όταν βρεθεί στα οροπέδια των Αλπεων, σε ιαματικά λουτρά για να θεραπεύσει τις πέτρες στα νεφρά της, και γνωρίσει εκεί έναν στρατιωτικό που αργοπεθαίνει με τον ρομαντικό τρόπο και τα βλέμματα πληγωμένου κουταβιού του Λουί Γκαρέλ.

mal de pierres

Παρ' όλο το δράμα και τα δαιδαλώδη συναισθήματα, όμως, παρά τις καλογυαλισμένες εικόνες και τη ρομαντική μουσική, παρά την απόγνωση της ηρωίδας που τη σπρώχνει να τρέχει ξέφρενη σε δάση και λιβάδια ή να βουτά στη θάλασσα κάθε τόσο, όλα μοιάζουν επιφανειακά και σχηματικά στο φιλμ. Ομορφα αλλά όχι συνταρακτικά, καλοφτιαγμένα μα αδιάφορα. Και σίγουρα όχι αντάξια μιας θέσης στο διαγωνιστικό του φεστιβάλ...

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 69ο Φεστιβάλ Καννών σαν να είστε εκεί, στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς

Περισσότερες κριτικές από το 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Καννών: