Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2016: Ο Μπριγιάντε Μεντόζα κάνει μια ακόμη ταινία «τουριστικού» κοινωνικού ρεαλισμού με το «Ma'Rosa»

στα 10

Ο Φιλιπινέζος σκηνοθέτης ξέρει καλά τι περιμένουν από εκείνον τα φεστιβάλ της Δύσης και το προσφέρει για μια ακόμη φορά σε ένα ελκυστικό πακέτο.

Κάννες 2016: Ο Μπριγιάντε Μεντόζα κάνει μια ακόμη ταινία «τουριστικού» κοινωνικού ρεαλισμού με το «Ma'Rosa»

Ενας από τους πλέον αναγνωρισμένους σκηνοθέτες του Φιλιππινέζικου σινεμά στην Δύση, ο Μπριγιάντε Μεντόζα κάνει ένα σινεμά που θα μπορούσες να δεχτείς ότι είναι κοινωνικά ευαισθητοποιημένο αν δεν ανέδινε τόσο έντονα την αίσθηση ότι περισσότερο «χρησιμοποιεί» για δικό του κινηματογραφικό όφελος, παρά εκθέτει ή καταγγέλλει την κοινωνική αδικία, την αθλιότητα, την διαφθορά της χώρας του.

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 69ο Φεστιβάλ Καννών σαν να είστε εκεί, στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς

Αυτή ακριβώς η αίσθηση είναι εξαιρετικά έντονη και στο «Ma'Rosa», την ιστορία ενός ζευγαριού φτωχοδιαβόλων στις τρώγλες τη Μανίλας που έχουν ένα μικρο μαγαζί με ψιλικά μα που ζουν πουλώντας ναρκωτικά. Οταν η Ρόζα επικεφαλής της οικογενειακής επιχείρησης κι ο άντρας της θα συλληφθούν, τα τρία παιδιά τους θα αναγκαστούν να βρουν μέσα σε ένα βράδυ ένα τεράστιο ποσό για να πληρώσουν τους διεφθαρμένους αστυνομικούς που τους συνέλαβαν για να μην τους στείλουν στην φυλακή.

ma  rosa 607

Δείτε ακόμη: Κάννες 2016: Το 24ωρο του τρόμου στο τρέιλερ του «Ma' Rosa» του Μπριγιάντε Μεντόζα

Θεωρητικά, το φιλμ μιλά για την αστυνομική διαφθορά και την εξαθλίωση μιας μεγάλης μερίδας τις φιλιππινέζικης κοινωνίας, όμως το φιλμ ελάχιστα εμβαθύνει στους χαρακτήρες και την ζωή τους, στα κίνητρα και την κατάσταση τους, είτε αυτοί είναι οι αστυνομικοί είτε η οικογένεια των «θυμάτων» τους. Αντίθετα προτιμά να σερβίρει μια σειρά από εικόνες «φωτογενούς» μιζέριας που θα κάνουν τους δυτικούς θεατές να «σοκαριστούν» (όχι όμως περισσότερο από όσο χρειάζεται) και τους συμπαθούντες κριτικούς να δουν στο φιλμ κάτι πιο βαθύ και ενδιαφέρον.

ma  rosa 607

Ομως το «Ma'Rosa» νοιάζεται περισσότερο να κινηματογραφήσει τα μουσκεμένα σκοτεινά σοκάκια στα οποία διαδραματίζεται η ιστορία σαν ένα σκηνικό που θα μπορούσε να είναι βγαλμένο από ένα lo-fi «Blade Runner» και να σπρώξει τους χαρακτήρες του σε μια σειρά από λιγότερο ή περισσότερο εξευτελιστικές καταστάσεις, μόνο και μόνο για να σχηματίσει όσο πιο απλοϊκά γίνεται την «ασπρόμαυρη» εικόνα μιας κοινωνίας όχι στο χείλος μα στο βάθος του δικού της γκρεμού.

Μόνο που σε ένα κοινωνικό σινεμά που σέβεται τον εαυτό του και τους θεατές του, οι ενδιάμεσες αποχρώσεις του γκρίζου είναι που έχουν σημασία κι όχι μια επιδεικτική σκηνοθεσία και μια τουλάχιστον αμφίβολη ηθική στάση.

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 69ο Φεστιβάλ Καννών σαν να είστε εκεί, στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς

Περισσότερες κριτικές από το 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Καννών: