Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2016: Σαρλίζ Θερόν - Σον Πεν στις Κάννες. Κανένα μαλλιοτράβηγμα, μόνο πολιτισμός

στα 10

Εναν χρόνο αφότου αγκαλιάζονταν στο κόκκινο χαλί, ο Σον Πεν κι η Σαρλίζ Θερόν είναι ξανά στις Κάννες (μαζί με τον Χαβιέρ Μπαρδέμ και την Αντέλ Εξαρχόπουλος). Κι ούτε γάτα ούτε ζημιά...

Κάννες 2016: Σαρλίζ Θερόν - Σον Πεν στις Κάννες. Κανένα μαλλιοτράβηγμα, μόνο πολιτισμός

Το «The Last Face», η νέα σκηνοθετική δουλειά του Σον Πεν, είναι η ιστορία ενός μεγάλου έρωτα δυο Γιατρών του Κόσμου στην εμπόλεμη Δυτική Αφρική - κι είναι τόσο κακή που δε χρειάζεται τίποτε άλλο για να μονοπωλήσει τη σημερινή δημοσιότητα στο Φεστιβάλ Καννών. Κι όμως, το έχει! Ο Σον Πεν κι η Σαρλίζ Θερόν ξανάρχονται στις Κάννες, ακριβώς ένα χρόνο αφότου αγκαλιάζονταν ερωτευμένοι στο κόκκινο χαλί στην επίσημη πρεμιέρα του «Mad Max: Fury Road» - επιστρέφουν χωρισμένοι και με τις φήμες για βίαιους τσακωμούς και αλληλοκατηγορίες να δίνουν και να παίρνουν. Στην πρώτη κοινή τους εμφάνιση, ωστόσο, στη συνέντευξη Τύπου για την ταινία, τίποτε τέτοιο δε φάνηκε να ισχύει και οι δυο τους, με την υπόλοιπη ομάδα της ταινίας, είχαν μόνο λίγα αλλά καλά λόγια να πουν ο ένας για τον άλλον.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix: Το «The Last Face» του Σον Πεν είναι κάτι που πιστεύεις ότι υπάρχει μόνο αν το δεις

Το γεγονός ότι η τοποθέτηση των συντελεστών έγινε στρατηγικά, ώστε η Σαρλίζ Θερόν ουδέποτε να βρεθεί δίπλα στον Σον Πεν, οπωσδήποτε ευνόησε τη συμπρωταγωνίστρια της ταινίας, Αντέλ Εξαρχόπουλος, που φωτογραφήθηκε με όλους και με όλα! Αντίθετα, η Θερόν στάθηκε στο... ύψος της, δίπλα στον Χαβιέρ Μπαρδέμ, με τον οποίο, άλλωστε, υποδύονται το κεντρικό ζευγάρι της ταινίας. Την ομάδα του «The Last Face» συμπλήρωσαν οι Ζαν Ρενό, Τζάρεντ Χάρις και Ζούμπιν Κούπερ και τον παραγωγό Ματ Παλμιέρι.

Διαβάστε παρακάτω τα highlights από τη συνέντευξη Τύπου του «The Last Call».

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 69ο Φεστιβάλ Καννών σαν να είστε εκεί, στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς

last face 607

Ο Ματ Πάλμερ για τον Σον Πεν Ο Σον είναι ο μοναδικός σκηνοθέτης στον κόσμο που θα μπορούσε επάξια να σκηνοθετήσει αυτήν την ταινία, γιατί έχει τη δική του ανθρωπιστική ΜΚΟ εδώ κι 7 χρόνια, έχει βρεθεί σε κάθε εμπόλεμη ζώνη και, επιπλέον, είναι ένας πουδαίος σκηνοθέτης.

Ο Σον Πεν για την πρόκληση της ταινίας Για κάθε ταινία που κάνεις ως σκηνοθέτης, σ' ενδιαφέρουν περισσότερο οι ερωτήσεις, παρά οι απαντήσεις. Βλέπω έναν κόσμο όπου οι δομές της εξουσίας καλοπερνούν, ενώ οι άνθρωποι ζουν τη δυσκολότερη περίοδο της σύγχρονης εποχής. Η ταινία παρακολουθεί μια ιστορία τόσο αγάπης, όσο και πολέμου κι ήθελα να εξετάσω πώς μπλέκονται αυτά τα δυο. Πώς ερωτεύονται οι άνθρωποι που δε συμβιβάζονται - νιώθω ότι στον κόσμο μας η μόνη αληθινή ιδιοφυία είναι η γενναιοδωρία και τη συναντάμε όλο και λιγότερο.

last face 607

Η Σαρλίζ Θερόν για τον διευθυντή φωτογραφίας Μπάρι Ακροϊντ Εχουμε συνεργαστεί πολλές φορές με τον Μπάρι, τον λατρεύω, η δουλειά σου ως ηθοποιός έιναι να δημιουργήσεις έναν τέταρτο τοίχο σα να μην υπάρχει κάμερα μπροστά σου κι ο Μπάρι έχει την έμφυτη ικανότητα να ενσωματώνεται στο περιβάλλον και να κάνει τη δουλειά των ηθοποιών εύκολη. Γυρίζαμε με πολλές κάμερες ταυτόχρονα και ποτέ δεν ένιωθες ότι υπήρχε ένα συνεργείο γύρω σου, αλλά ότι μαζί με άλλους ανθρώπους βάδιζεσ μέσα στη ζούγκλα. Ενιωθα πολύ άνετα, ήταν ένα όμορφο και χαλαρό γύρισμα.

Η Αντέλ Εξαρχόπουλος για την ηρωίδα της Ο δικός μου ρόλος δεν είχε δύσκολες σκηνές πλήθους και βίας, όπως των άλλων, ωστόσο έμαθα από κοντά πώς λειτουργούν τα πράγματα, για παράδειγμα πήγα στην Αϊτή και είδα τι συμβαίνει εκεί και το γύρισμα ήταν τόσο κοντά στην πραγματικότητα που έγινε πανεύκολο για μένα. Αλλωστε, με τέτοιους ηθοποιούς σαν αυτούς που βρίσκονται εδώ σήμερα, τίποτε δε θα ήταν δύσκολο.

last face 607

Ο Σον Πεν για τις αρνητικές κριτικές για το «The Last Face» Εγώ τελείωσα τη δουλειά μου στην ταινία, δεν είναι ότι με τα σχόλια κάτι θ' αλλάξει, οπότε δεν είμαι χρήσιμος σ’ αυτήν τη συζήτηση. Υποστηρίζω την ταινία όπως είναι κι ο καθένας έχει δικαίωμα στην άποψή του.

last face 607

Ο Χαβιέρ Μπάρδεμ για το ποιους θεωρεί ήρωες σήμερα Για μένα ήρωες είναι οι κανονικοί άνθρωποι που προσπαθούν να ταΐζουν τα παιδιά τους με ελάχιστους μισθούς ή με το επίδομα ανεργίας. Σ’ αυτήν την ταινία έπρεπε να μην προδώσουμε εκείνους που, ως επάγγελμα, έχουν το να σώζουν ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή βομβαρδίζονται στη Συρία, ο τελευταίος παιδίατρος στη Συρία σκοτώθηκε, κανείς δεν πήρε την ευθύνη ακόμα γι’ αυτό. Κοιτάζεσαι στον καθρέφτη κι αναρωτιέσαι τ κάνεις εσύ γι’ αυτό, σε σχέση με το τεράστιο έργο που προσφέρουν εκείνοι. Οπότε, ναι, θα έλεγα ότι κι οι Γιατροί του Κόσμου είναι ήρωες.

Ο Σον Πεν για το πώς διαχειρίστηκε ένα επώνυμο καστ με πολυάριθμα «εγώ» Ο Κέρουακ είχε πει, «κάποια μέρα θα βρω τις σωστές λέξεις και θα είναι απλές». Πρώτα αντιμετωπίζεις το δικό σου εγώ και μετά, όπως σε όλες τις δουλειές, αντιμετωπίζεις τους όποιους εγωισμούς των γύρω σου. Αλλά έχω δει αυτήν την ταινία εκατοντάδες φορές και τα δώρα της σεμνότητας που έδωσαν οι άνθρωπι γύρω μου είναι πιο πολύτιμα από τις στιγμές εγωισμού. Βρίσκονται εδώ άνθρωποι απίστευτα σεμνοί και ταπεινοί κι όλοι επωφεληθήκαμε απ’ αυτό. Ακόμα σημαντικότερο, ο καθένας τους νοιαζόταν τρομερά για την ταινία που κάναμε κι αυτό είναι όλο που μπορείς να ζητήσεις.

last face 607

Ο Σον Πεν για τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας Είναι σημαντικό να ψυχαγωγείς, αν δεν είναι συνώνυμο με τη συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ για παράδειγμα και πολλές ταινίες σήμερα είναι. Η ελληνική τργωδία έχει σχεδόν ξεχαστεί σήμερα, ξεχνάμε την ανθρωπιά μας, αλλά το να βρούμε την ομορφιά στα πράγματα είναι ένας τρόπος να τα διορθώσουμε - απλώς αυτό που εμείς λέμε σήμερα ομορφιά είναι συχνά μια διαφθορά της έννοιάς της.

last face 607

Ο Σον Πεν για τη Σαρλίζ Θερόν και τη συνεργασία τους Το σενάριο αυτής της ταινίας το γνώριζα καιρό και δεν είχα αισθανθεί ότι μ' ενδιέφερε να το κάνω ταινία. Οταν, κάποια στιμγή, το ξαναδιάβασα και φανταζόμουν εκείνη μέσα στην ιστορία, άλλαξαν οι σκέψεις μου, ο τόνος της ταινίας κι έτσι το είδα σαν κάτι που ήθελα να κάνω. Ειδικά με την εικόνα της Σαρλίζ με τον Χαβιέρ. Πάντα θαυμάζω τις σπουδαίες ερμηνείες και βρίσκω ότι αυτές οι δυο είναι τέτοιες.

Η Σαρλίζ Θερόν για τον Σον Πεν ως σκηνοθέτη Ο Σον ήθελε να δώσει στην ταινία την αίσθηση ότι ζούσαμε μια αυθεντική στιγμή, όλοι το κατάλαβαν αυτό. Αυτή η ταινία είναι αληθινή, χειροπιαστή. Δημιουργήσαμε ένα χώρο που έμοιαζε ότι ανά πάσα στιγμή μπορούσες, τραβώντας σε 360 μοίρες, να δείξεις κάτι αληθινό. Ο Σον έφτιαξε ένα σύμπαν πραγματικό και ασφαλές.

last face 607

Ο Σον Πεν για τη συμμετοχή του «The Last Face» στο Διαγωνιστικό Τμήμα Δεν ξέρω τι κάνει τον ανταγωνισμό σημαντικό ή αν έχω σχέση μαζί του – ότι πριν λίγα χρόνια ήμουν στην Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ Καννών ήταν η καλύτερη εμπειρία. Επειδή, ως Αμερικανοί, έχουμε μονοπολιτισμική επιλογή ταινιών κι εδώ βλέπαμε δυο ταινίες τη μέρα, καταλάβαμε ότι, α, δεν είμαστε καλύτεροι από έναν Φιλιππινέζο σκηνοθέτη, ήταν μια εκπληκτική αποκάλυψη γιατί στην Αμερική δε βλέπουμε ποτέ τι συμβαίνει στο σινεμά του κόσμου. Το να έχεις άποψη για μια ταινία και να τη συζητάς με ενδιαφέροντες ανθρώπους είναι απόλαυση. Το ότι φέτος είμαι στο διαγωνιστικό για μένα σημαίνει απλώς ότι ο κόσμος βλέπει την ταινία κι αντιδρά σ' αυτήν - το μόνο που ξέρω είναι ότι απόψε στις 7 ξεκινά η επίσημη προβολή κι όταν τελειώσει, θα έχει τελειώσει κι η δική μου δουλειά.

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 69ο Φεστιβάλ Καννών σαν να είστε εκεί, στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς

Διαβάστε και δείτε ακόμη:

  • Κάννες 2016: Τα trending topics της #1ης μέρας / Ο Γούντι Αλεν και το «Café Society» γλύκαναν την πρώτη μέρα του 69ου Φεστιβάλ Καννών, ώσπου μια «χιουμοριστική» κατηγορία εναντίον του ως βιαστή άφησε πικρή γεύση στη βραδινή τελετή έναρξης.
  • Κάννες 2016: Τα trending topics της #2ης μέρας / H δεύτερη μέρα του 69ου Φεστιβάλ Καννών είχε σκάνδαλα, βόλτες στην παραλία, ελληνικό ενδιαφέρον και την ξυπόλητη Τζούλια Ρόμπερτς. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;
  • Κάννες 2016: Τα trending topics της #3ης μέρας / Η τρίτη μέρα του φεστιβάλ μάς επιφύλλασε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες των τελευταίων χρόνων, το ντεμπούτο της κόρης του Τζόνι Ντεπ, τον πάντα μαχητικό Κεν Λόουτς κι έναν Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ σε οσκαρικό ρόλο.
  • Κάννες 2016: Τα trending topics της #4ης μέρας / Αυτή ήταν η μέρα που χτυπήθηκε από... ερωτικό πυρετό, απ' το πρωί («The Handmaiden») ως το βράδυ («American Honey»), με αρκετή παιδική διάθεση («The BFG» του Στίβεν Σπίλμπεργκ) στη μέση, για να ισορροπήσει!
  • Κάννες 2016: Τα trending topics της #5ης μέρας / Γαλλικό κινηματογραφικό royalty με την Μαριόν Κοτιγιάρ να περπατά στο κόκκινο χαλί, κάμποσο white trash με το καστ του «American Honey» να φέρνει το πατρινό καρναβάλι στις Κάννες και τον Ράιαν Γκόσλινγκ να φορά λευκό κοστούμι με class. H 5η μέρα στις Κάννες είχε απ΄ όλα.
  • Κάννες 2016: Τα trending topics της #6ης μέρας / Και τα πρώτα οσκαρικά προγνωστικά και cool Τζιμ Τζάρμους στο κόκκινο χαλί και o Ρόμπερτ Ντε Νίρο να προσδίδει λίγο μύθο στο Φεστιβάλ.Κάννες 2016: Τα trending topics της #7ης μέρας / Η Κρίστεν Στιούαρτ κι ο Βίγκο Μόρτενσεν προσπάθησαν, όμως δικαιωματικά ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, η «Julieta» και τα κορίτσια του μονοπώλησαν τα φλας των παπαράτσι. Για εμάς βέβαια η μέρα ανήκε στις ελληνικές συμμετοχές του 69ου Διεθνούς Φεστιβάλ των Καννών.
  • Κάννες 2016: Τα trending topics της #8ης μέρας / Οι αδελφοί Νταρντέν με το «Αγνωστο Κορίτσι» τους, την καθόλου άγνωστη κι απόλυτα υπέροχη Αντέλ Ενέλ, άπλωσαν τη διακριτική παρουσία τους πάνω από το Φεστιβάλ, την ίδια μέρα που το Flix είχε κάποιες ξεχωριστές συναντήσεις...
  • Κάννες 2016: Τα trending topics της #9ης μέρας / O Ιγκι Ποπ περπάτησε στο κόκκινο χαλί. Τι άλλο θέλετε να ξέρετε;