Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2015: Μάικλ Κέιν, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Τζέιν Φόντα, πιο νέοι απ' τους νέους στη συνέντευξη Τύπου του «Youth»

στα 10

Το «Youth» του Πάολο Σορεντίνο μιλά για τη μεγάλη ηλικία, για το πέρασμα του χρόνου, αλλά στη συνέντευξη Τύπου της ταινίας, οι... μεγαλύτεροι ήταν που ανέβασαν το τέμπο!

Κάννες 2015: Μάικλ Κέιν, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Τζέιν Φόντα, πιο νέοι απ' τους νέους στη συνέντευξη Τύπου του «Youth»

Ο Πάολο Σορεντίνο έφερε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Καννών, δυο χρόνια μετά την «Τέλεια Ομορφιά», τη νέα του ταινία που μιλά για τα γηρατειά και λέγεται «Youth», ένα καινούριο, πληθωρικό, πομπώδες, συγκινητικό και πανέμορφο χρονικό της ζωής που περνά. Στη συνέντευξη Τύπου για την ταινία, ο ίδιος ο Σορεντίνο ήταν ολιγόλος και συγκρατημένος. Η Ρέιτσελ Βάις (που τόνισε ότι προφέρει έτσι το επώνυμό της) και ο Πολ Ντέινο ήταν γλυκείς και γεμάτοι θαυμασμό για τα άλλα μέλη της παρέας τους. Ηταν όμως οι «μεγαλύτεροι» της ομάδας, ο Μάικλ Κέιν με το πάντα σκανταλιάρικο χιούμορ του, ο Χάρβεϊ Καϊτέλ μ' ένα ζεν αέρα πια και η Τζέιν Φόντα ως συναρπαστική grande dame που έφεραν ενέργεια, πάθος και ενδιαφέρον στη συζήτηση. Διαβάστε παρακάτω τα highlights από τη συνέντευξη Τύπου του «Youth» του Πάολο Σορεντίνο.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Youth»: Ο Πάολο Σορεντίνο βρίσκει ξανά την μεγάλη ομορφιά σε όλες τις ηλικίες

To 68o Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 13 έως τις 24 Μαΐου. Τo Flix βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει ζωντανά όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

youth 607

Ο Μάικλ Κέιν για τη μεγάλη του απουσία από τις Κάννες Πριν από 50 χρόνια ήρθα στις Κάννες με μια ταινία που λεγόταν «Alfie». Η ταινία κέρδισε βραβείο, εγώ όχι κι έτσι δεν ξαναγύρισα ποτέ. Δε θα έκανα τόσο δρόμο για το τίποτα. Αλλά αυτήν εδώ την ταινία την αγαπώ τόσο που κάνω τα πάντα για το τίποτα, ο Πάολο είναι από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες στον κόσμο και ολόκληρο το καστ είναι τόσο τέλειο, που αν πάρουμε βραβείο κάποιο βραβείο, θα πρέπει να το μοιραστούμε όλοι.

Ο Μάικλ Κέιν για τη βασίλισσα Ελισάβετ Ο ήρωάς μου στο «Youth», ως μαέστρος, αρνείται να παίξει για τη Βασίλισσα, λέει μάλιστα πως πιστεύει ότι εκείνη δεν απολαμβάνει ποτέ τίποτα. Η βασίλισσα Ελισάβετ μ' έκανε ιππότη μια φορά, μια φορά γίνεσαι ιππότης ούτως ή άλλως και πήγα να κάνω γκάφα, μου λέει, αισθάνομια ότι κάνετε αυτό που κάνετε για πάρα πολύ καιρό και σχεδόν της απάντησα, κι εσείς το ίδιο, αλλά σκέφτηκα βούλωσέ το, θα χάσεις τον τίτλο και θα σε αποκεφαλίσουν στον πύργο. Μια άλλη φορά ήμουν σ’ ένα πάρτι μαζί της, δίπλα της καθόταν κάποιος πολύ βαρετός, οπότε γυρίζει και μου λέει, ξέρετε κανένα ανέκδοτο; Της απαντώ, όχι κάποιο που να μπορώ να πω σε σας, μου λέει, εντάξει, τότε θα σας πω εγώ ένα. Και το εκνευριστικό είναι ότι δεν το θυμάμαι! Πάντως η βασίλισσα έχει θαυμάσιο χιούμορ.

youth 607

Ο Πάολο Σορεντίνο για το θέμα της ταινίας του Θεωρώ ότι αυτό είναι το μόνο θέμα που στ’ αλήθεια ενδιαφέρει τον κόσμο, ο χρόνος που περνά, το πόσο χρόνο έχουμε ακόμα μπροστά μας, τουλάχιστον εμένα με συναρπάζει. Μ’ αρέσει η ιδέα ότι υπάρχει ένας μεγαλύτερος σκηνοθέτης στην ταινία, ως ήρωας, γιατί όταν είμαι πιο μεγάλος θα επεκτείνω την καριέρα μου κάνοντας μια ταινία για τη νιότη. Μιλάω με πάθος για απλά πράγματα και το απλό πράγμα εδώ είναι ότι το μέλλον μάς δίνει ελευθερία κι η ελευθερία την αίσθηση της νιότης. Οποια κι αν είναι η ηλικία μας, μπορούμε να κοιτάζουμε στο μέλλον κι αυτό είναι το sine qua non της νιότης. Γι' αυτό και θεωρώ ότι το «Youth» είναι αισιόδοξη ταινία.

youth 607

Οι ηθοποιοί για τη συνεργασία τους

  • Χάρβεϊ Καϊτέλ Νιώθω ότι πάντα είμασταν μαζί. Οταν γίνεσαι ηθοποιός, μπαίνεις στο θέατρο, ή στο χώρο, για προσωπικούς σου λόγους - όλοι έχουμε προσωπικούς λόγους που κάνουμε αυτή τη δουλειά και σίγουρα όλοι μοιάζουν. Κι όταν ξεκινήσεις, ελπίζεις να χρησμοποιήσεις το χρόνο όπως του αξίζει, οπότε νομίζω ότι ήμασταν όλοι σύντροφοι ακόμα και πριν γνωριστούμε.
  • Πολ Ντέινο Νομίζω ότι μας ένωσε το γράψιμο, το σενάριο του Πάολο, το δώρο που μας δίνεται είναι ένα κείμενο που μας κάνει αμέσως να καταλάβουμε τι ταινία θα κάνουμε και ότι θέλουμε να την κάνουμε μαζί.
  • Ρέιτσελ Βάις Φυσικά, υπάρχει μεταξύ μας μια απίστευτη συντροφικότητα, αλλά ακόμα περισσότερο είναι η σκηνοθεσία που όλα τα συνθέτει, θέτει τον τόνο, και γινόμαστε σα μια ορχήστρα που παίζει ένα κομμάτι μουσικής. Αυτά όλα οφείλονται στον σκηνοθέτη, που είναι ένα μυστήριο, έχει μια δική του αλχημία, δική του οπτική. Αν κάναμε εμείς, οι ίδιοι, το ίδιο σενάριο, στα ίδια μέρη, με άλλο σκηνοθέτη, θα είχαμε μια άλλη ταινία. Για μένα ο σκηνοθέτης είναι τα πάντα.
  • Μάικλ Κέιν Ημουν στρατιώτης κάποτε και μια ομάδα ηθοποιών μου θυμίζει μια ομάδα στρατιωτών: μπαίνεις σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση κι αν δε νοιάζεσαι για τους άλλους, θα πεθάνετε όλοι μαζί, οφείλεις να τους προστατεύεις και το αντίστροφο, για να επιβιώσεις. Αυτό είναι για μένα η ηθοποιία.

Ο Μάικλ Κέιν για το πώς αισθάνεται που πια παίζει ρόλους ηλικιωμένων Η μονη εναλλακτική απ’ το να παίζεις ηλικιωμένους είναι να παίζεις πεθαμένους, είμαι έξυπνος, διάλεξα τους ηλικιωμένους, ήταν καλύτερη ιδέα. Εχω τρία εγγόνια και ζω γι’ αυτά. Κάποτε διάβασα ένα σενάριο και το έστειλα πίσω γιατί ο ρόλος μου φάνηκε πολύ μικρός. Κι ο σκηνοθέτης μου είπε, στο έστειλα για να δεις το ρόλο όχι του εραστή, αλλά του πατέρα. Εκείνη τη στιγμή άλλαξε η καριέρα μου, κατάλαβα ότι τώρα πια δε θα έπαιρνα το κορίτσι, αλλά θα έπαιρνα το ρόλο κι αυτό είναι επίσης οκ, κέρδισα κι ένα-δυο οσκαρ με τέτοιους ρόλους.

youth 607

Ο Μάικλ Κέιν για το ότι εμφανίζεται γυμνός στην ταινία Αυτό είναι το μόνο σώμα που έχω, δεν είναι κι ότι πόζαρα σα Μίστερ Κόσμος, είναι η πραγματικότητα. Και σχετικά με το γερασμένο σώμα, όσοι είστε ακόμα νέοι, να ξέρετε ότι αυτό θα σας συμβεί, μην κάνετε τους έξυπνους!

Η Τζέιν Φόντα για το πέρασμα του χρόνου Μια μεγάλη γυναίκα φορά μια μάσκα από μέικαπ. Οταν τη βγάζει, αποκαλύπτεται πόσο ευάλωττη είναι. Αυτό έχει πλάκα να το παίζεις στο σινεμά. Ωστόσο για μένα, αυτή εδώ η ταινία, που λέγεται «Youth», λέει κάτι με το οποίο συμφωνώ, ότι η ηλικία είναι θέμα νοοτροπίας. Αν έχεις πάθος στη ζωή σου μένεις νέος και ζωντανός. Κι εγώ έχω πάθος στη ζωή μου και το ίδιο έχει και η ταινία.

Ο Μάικλ Κέιν για το πέρασμα του χρόνου Υπάρχει μια σκηνή στην ταινία όπου ο Χάρβεϊ κι εγώ καθόμαστε μέσα σε μια πισίνα και κοιτάζουμε μια πανέμορφη γυναίκα χωρίς ρούχα. Αυτό που κοιτάζουμε είναι νιότη, βλέπουμε αυτό που δεν μπορούμε να έχουμε πια, τη νιότη κι αυτό είναι πολύ θλιβερό, η αφίσα της ταινίας με κάνει να κλαίω (αλλά λέγοντάς το γελάει ασταμάτητα).

Ο Πάολο Σορεντίνο εξηγεί γιατί αφιερώνει την ταινία στον Φραντσέσκο Ρόσι Υπάρχουν δυο λόγοι γι' αυτό. Ο ένας είναι ότι ο Ρόσι είναι ένας σπουδαίος σκηνοθέτης για μας στην Ιταλία αλλά και για όλον τον κόσμο, σημείο αναφοράς και για Αμερικανούς σκηνοθέτες σαν τον Σκορσέζε. Ο άλλος λόγος είναι ότι ένα βράδυ, πριν λίγα χρόνια, πήγα να τον δω κι αρχίσαμε να μιλάμε για μια κοπέλα, που πρέπει να ήταν η αρραβωνιαστικιά του όταν ήταν μικρότερος. Αποφάσισα λοιπόν να κάνω μια ταινία για κάτι παρόμοιο, άντλησα στοιχεία από την κουβέντα δυο αντρών για έναν παλιό έρωτα.

youth 607

Για τη διαφορά του να κάνεις μια ευρωπαϊκή από μια χολιγουντιανή ταινία

  • Μάικλ Κέιν Το να κάνεις ταινίες είναι το ίδιο παντού, απλώς στο Χόλιγουντ πληρώνεσαι περισσότερο. Εκείνες που κάνεις στο εξωτερικό, που πρέπει να ταξιδέψεις για να βρεις την ταινία, είναι εκείνες που κάνεις γιατί το θέλεις πραγματικά.
  • Τζέιν Φόντα Εγώ δε νιώθω ότι η ταινία σατιρίζει το Χόλιγουντ, απλώς παρουσιάζει τη σχέση μιας μεγάλης ηθοποιού με ένα σκηνοθέτη με τον οποίο έχει κάνει 15 ταινίες. Δεν τη βρίσκω μη ρεαλιστική, είναι αληθινή, όμως αλά Σορεντίνο, λίγο σουρεάλ, φανταστική, υπερβολική, αλλά όχι ψεύτικη.
  • Χάρβεϊ Καϊτέλ Το χόλιγουντ πάντα για μένα ήταν ένας αγώνας, όπως και το θεάτρο στη Νέα Υόρκη, όπως και το σινεμά γενικά, ένας αγώνας για επιβίωση που μοιραζόμαστε. Εχει πολλά πρόσωπα και χρησιμοποιούμε πολλές λέξεις για να το εξερευνήσουμε, πέρα από το κυριολεκτικό.

Οι ηθοποιοί για το αν έχουν στιγματιστεί από κάποιον ρόλο τους που ίσως δε νιώθουν ότι τους καθορίζει

  • Τζέιν Φόντα Επρεπε να ρωτήσετε εμένα πρώτα! Θα σας πω αμέσως. Η Μπαρμπαρέλα! Είναι ένας ρόλος που μου κόλλησε κι ακόμα νιώθω μια εσωτερική πάλη γι' αυτόν. Αυτό θα πω μόνο.
  • Μάικλ Κέιν Το «Alfie» είναι μια απίστευτη ταινία, με ήρωα ένα μεγάλο γυναικά, εγώ έχω την ίδια γυναίκα εδώ και 48 χρόνια. Φυσικά είμαι ηθοποιός, οπότε και σήμερα αν μου το ζητούσαν, θα μπορούσα να τον ξαναπαίξω, αλλά νομίζω ότι ένας 82χρονος Αλφι δε θα ήταν και τόσο σέξι.
  • Χάρβεϊ Καϊτέλ Υπάρχουν ρόλοι για τους οποίους είμαι πιο αναγνωρίσιμος, αλλά είμαι πολύ τυχερός που είπα ναι σ' αυτούς, όλοι είναι μέρος του ίδιου πράγματος, ενός αγώνα για αυτογνωσία.
  • Ρέιτσελ Βάις Εκανα μια ταινία που μου έχει «κολλήσει», τη «Μούμια», αλλά δεν το μετανιώνω καθόλου, τα παιδιά μικρότερων ηλικιών με γνωρίζουν απ’ αυτό, αλλά δε μου είναι πρόβλημα, το απολαμβάνω, δεν έχω καμιά αρνητική ιστορία να πω.
  • Πολ Ντέινο Τι να πω, είμαι εδώ, στις Κάννες, μ' αυτούς τους ανθρώπους, οπότε ό,τι συνέβη στο παρελθόν, καλό ή κακό, μ' έφερε εδώ. Βέβαια, ναι, Ντέινο – είμαστε εδώ, στις Κάννες, μ’ αυτούς, οπότε ό,τι συνέβη, καλό ή κακό είμαι εδώ. Μια από τις πρώτες μου ταινίες λεγόταν «The Girl Next Door» και, ναι, τότε, σ' εκείνο το πλαίσιο, είχα ένα άγχος για το πώς θα ήταν το Χόλιγουντ, αν θα με τυποποιούσε αυτός ο ρόλος. Αλλά στην ταινία, που την έκανα 18 χρονων, αποκαλύπτεται ότι ο ήρωάς μου έχει πολύ μεγάλο πέος, οπότε αυτό έχει υπάρξει μάλλον ευνοϊκό έκτοτε.
  • Μάικλ Κέιν Εγώ τώρα, στην ηλικία μου, έχω μια ολόκληρη νέα γενιά θαυμαστών γιατί είμαι «ο μπάτλερ του Μπάτμαν»! Ερχονται παιδιά που μου ζητούν αυτόγραφο και που δεν έχουν ιδέα τι άλλο είμαι, αλλά το θεωρώ υπέροχο.

Διαβάστε ακόμη: Πόσο πιο όμορφο μπορεί να γίνει το «Youth» του Πάολο Σορεντίνο; Δείτε το τρέιλερ της ταινίας

To 68o Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 13 έως τις 24 Μαΐου. Τo Flix βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει ζωντανά όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.