Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2015: Τα 10 trending topics της #3ης μέρας

στα 10

Η τρίτη μέρα του 68ου Φεστιβάλ Καννών ήταν εκείνη που περιμέναμε με τη μεγαλύτερη ανυπομονησία: όχι τόσο για το «Irrational Man» του Γούντι Αλεν, ή τον νέο Γκας Βαν Σαντ. Κυρίως γιατί ήταν η μέρα της πρεμιέρας του «The Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου!

Flix Team
Κάννες 2015: Τα 10 trending topics της #3ης μέρας

Μια μέρα να μην την προφταίνεις: το «The Lobster» να έχει την τιμητική του, το «The Irrational Man» να φέρνει τον Γούντι Αλεν στις Κάννες, η Νάταλι Πόρτμαν να κάνει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο, ο Γκας Βαν Σαντ να μας προετοιμάζει (μάταια) για ένα νέο του αριστούργημα, ο αέρας να σηκώνει φούστες και να χαλάει μαλλιά στο κόκκινο χαλί! Η Παρασκευή ήταν μια γεμάτη μέρα στο Φεστιβάλ Καννών - για εμάς, απλώς μια μέρα γεμάτη αστακό.

To 68o Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 13 έως τις 24 Μαΐου. Τo Flix βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει ζωντανά όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Αυτά είναι τα 10 trending topics της τρίτης ημέρας του 68ου Φεστιβάλ Καννών

1. Ολα είναι «The Lobster»

Πρωί-πρωί, πρώτη εικόνα της ημέρας, η αναζήτηση της αγάπης στην προβολή του «The Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου. Περιμέναμε την ταινία με ανυπομονησία και δε μας απογοήτευσε. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «The Lobster». Αμέσως μετά, ο Λάνθιμος με το καστ του, Κόλιν Φάρελ, Ρέιτσελ Γουάις, Τζον Σι Ράιλι, Μπεν Γουίσο, Λεά Σεντού, Αγγελική Παπούλια, Αριάν Λαμπέντ, φωτογραφήθηκαν στο photo call και μίλησαν με τους δημοσιογράφους. Διαβάστε εδώ τι είπαν ο Γιώργος Λάνθιμος και οι ηθοποιοί του στη συνέντευξη Τύπου του «The Lobster» και πάρτε μια γεύση από τις φωτογραφίες παρακάτω.

cannes lanthimos 607

cannes lanthimos 607

cannes lanthimos 607

cannes lanthimos 607

cannes lanthimos 607

Σταδιακά άρχισαν να βγαίνουν κι οι κριτικές των διεθνών μέσων για το «The Lobster»: η βρετανική The Guardian πιο συγκρατημένη, με 3 αστεράκια, τα Variety, The Hollywood Reporter, Vanity Fair και Indiewire ενθουσιώδη. Διαβάστε τι έγραψαν εδώ:

  • Variety / «Μια δυνατή σάτιρα για το πως έχει διαμορφωθεί η «κοινωνία των ζευγαριών» στο σήμερα... μια εξαιρετική αλληγορία για το επιφανειακό σύστημα των σύγχρονων μορφών σχέσεων.»
  • The Hollywood Reporter / «Στο μέλλον, θα αναγνωρίζεται ως ένα κλασικό παράδειγμα μιας ταινίας είδους, που τώρα έχει ξεκινήσει να δημιουργείται.»
  • Indiewire / «Eνας συνδυασμός του σύμπαντος του Τσάρλι Κάουφμαν και του σινεμά του Λουίς Μπουνιουέλ. Απροσδόκητα συγκινητικό, καταλήγει σε μια εκθαμβωτική περίεργη ιστορία αγάπης.»
  • Vanity Fair / «Με τον πιο παράξενο και αναπάντεχο τρόπο, το φιλμ είναι σαν μια θεραπεία που αφήνει τραύματα, οδηγεί όμως στην κάθαρση.»
  • The Guardian / «Κομψό και εκκεντρικό στο γνωστό στιλ του Λάνθιμου»

Στην επίσημη βραδινή προβολή του «The Lobster», ο Γιώργος Λάνθιμος διέσχισε το κόκκινο χαλί χέρι-χέρι με την Αριάν Λαμπέντ, ενώ ο κόσμος χάζευε την ακτινοβολία της Ρέιτσελ Γουάις, του Κόλιν Φάρελ, της Λεά Σεντού και το ολόχρυσο φόρεμα της Αγγελικής Παπούλια, οι δύο τελευταίες με κοσμήματα Chopard μέσα στο πνεύμα του glam που αρμόζει σε μια πρεμιέρα του επίσημου Διαγωνιστικού Τμήματος του Φεστιβάλ Καννών.

cannes lobster 607

cannes lobster 607

cannes lobster 607

cannes lobster 607

cannes lobster 607

cannes lobster 607

cannes lobster 607

cannes lobster 607

Διαβάστε ακόμη:


irrational man 607

2. Ο Γούντι Αλεν κάνει κωμωδία επειδή αγαπά μόνο το δράμα

Το «Irrational Man» του Γούντι Αλεν έκανε την πρεμιέρα του, με τον Γούντι, την Εμα Στόουν και την Πάρκερ Πόουζι να φωτίζουν την Κρουαζέτ με quirky χιούμορ και οι τρεις.

Woody Allen Cannes 2015 607

Woody Allen Cannes 2015 607 1

irrational man 607

irrational man 607

irrational man 607


3. H Αντέλ... την ψώνισε!

αντέλ εξαρχόπουλος 607

αντέλ εξαρχόπουλος 607

Εχουν περάσει ακριβώς δυο χρόνια απ' όταν η Αντέλ Εξαρχόπουλος αποκαλύφθηκε στο κινηματογραφικό σύμπαν με τη «Ζωή της Αντέλ» εδώ, στο Φεστιβάλ Καννών. Από τότε μέχρι σήμερα, εξαφανίστηκε η όποια αθωότητα, ο όποιος ενθουσιασμός μιας σπιρτόζικης ηθοποιού με σέξι αέρα και παιχνιδιάρικη γοητεία. Η Αντέλ Εξαρχόπουλος έδωσε συνεντεύξεις για το «Les Anarchistes» και, κατά γενική και δική μας ομολογία, ήταν αγενής, μπλαζέ, βαριά κι απρόθυμη. Κάτι μας λέει ότι σε δυο χρόνια θα έχει συνέλθη πάλι!

Διαβάστε ακόμη: Κάννες 2015 / Εξω η Αντέλ Εξαρχόπουλος απ' τα Εξάρχεια;


νάταλι πόρτμαν 607

νάταλι πόρτμαν 607

4. Η Νάταλι Πόρτμαν έκανε το σκηνοθετικό ντεμπούτο της

Εχει έρθει πολλές φορές στις Κάννες. Αλλά πρώτη ως σκηνοθέτης. Η Νάταλι Πόρτμαν μένει το ίδιο όμορφη, αλλά εξελίσσεται (και είναι και έτοιμη να αναμετρηθεί με το θρύλο και κυρίως την γκαρνταρόμπα της Τζάκι Κένεντι)

Διαβάστε ακόμη: Κάννες 2015 / Η Νάταλι Πόρτμαν έχει να πει μια ιστορία αγάπης και σκότους


Sea of Trees 607

5. O Γκας Βαν Σαντ υπογράφει μια από τις χειρότερες ταινίες που είδατε ποτέ

Μάταια περιμέναμε το «Sea of Trees» να είναι η επιστροφή του Γκας Βαν Σαντ στις μέρες του «Gerry» ή τουλάχιστον το ξέπλυμα των πρόσφατων αμαρτιών του «Restless» και του «Promised Land». Η νέα του ταινία γουχαΐστηκε και δίκαια στην πρώτη της δημοσιογραφική προβολή, οι κριτικές μιλούν για μια από τις χειρότερες ταινίες στη φιλμογραφία του, στην ιστορία των Καννών και εν γένει στην ιστορία του σινεμά...

Διαβάστε αναλυτικά τη γνώμη του Flix για το «Sea of Trees» του Γκας Βαν Σαντ.


Ted Sarantos Netflix Cannes 2015

6 Γιατί όλοι στις Κάννες μιλάνε για το Netflix και όχι για σινεμά;

Ο Τεντ Σαράντος του Netflix έδωσε συνέντευξη Τύπου εν μέσω του Φεστιβάλ Καννών προκειμένου να επιβεβαιώσει την εισβολή του δικτύου στον κινηματογράφου. Ο Σαράντος ανακοίνωσε πως ήδη ετοιμάζουν πέντε πρότζεκτς (αναμεσά τους το «Ridiculous 8» με τον Ανταμ Σάντλερ, το «Beast of No Nation» του Κάρι Φουκουνάγκα και το σίκουελ του «Τίγρης και Δράκος), ενώ διαβεβαίωσε πως το Netflix δεν έχει δημιουργηθεί για να «χτυπήσει το σινεμά» και πως η ταυτόχρονη έξοδος των ταινιών στις αίθουσες και σε πλατφόρμες video on demand θα είναι προς όφελος της βιομηχανίας: «Τίποτα απ' ότι λέμε και κάνουμε δεν είναι εναντίον των αιθουσών και του σινεμά. Νομίζουμε ότι το Netflix αποτελεί μια κατηγορία από μόνο του. Είναι πάντα προτιμότερο όταν οι καταναλωτές έχουν περισσότερες επιλογές. Ακόμη κι αν οι αίθουσες χάσουν μερικά εισιτήρια, η βιομηχανία σαν σύνολο θα κερδίσει». Οταν ένας από το κοινό προκάλεσε τον Σαράντος λεγοντάς του ότι το Netlfix (που έχει μπει δυναμικά και στη γαλλική κουλτούρα) θα καταστρέψει το «κινηματογραφικό οικοσύστημα της Ευρώπης», ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν που βρισκόταν επίσης στο κοινό πήρε το λόγο υποστηρίζοντας το δίκτυο: «Αυτοί οι τύποι αγαπούν το σινεμά εξίσου με εμάς».


son of saul 607

7 Πόσο νωρίς είναι για τον Χρυσό Φοίνικα;

Το buzz για τον φετινό Χρυσό Φοίνικα έχει ξεκινήσει ήδη και η ταινία που τον διεκδικεί με αξιώσεις είναι το «Son of Saul» του Ούγγρου Λάζλο Νέμες. Η συγκλονιστική ταινία του για μια ιστορία επιβίωσης και λύτρωσης με φόντο το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς έχει κάνει τους κριτικούς να παραληρούν, έχει ανοίξει ξανά το debate του τι τελικά μπορείς να απεικονίσεις σε μια ταινία (και πόσο απαραίτητο είναι αυτό) και μετά από τρεις ημέρες Φεστιβάλ παραμένει η εμπειρία που κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Son of Saul» του Λάζλο Νέμες


rams 607

8 Μια έκπληξη από την Ισλανδία κλέβει καρδιές στις Κάννες

Το «Rams» του Γκριμούρ Χακόναρσον είναι η πρώτη μεγάλη ταινία του επίσημου τμήματος «Ενα Κάποιο Βλέμμα», μια αλλόκοτη αλλά βαθιά συγκινητική ιστορία για δύο ηλικιωμένους αδερφούς που ζουν σε δυο διπλανά σπίτια στην ίδια φάρμα σε μια απομακρυσμένη κοιλάδα της Ισλανδίας, μοιράζονται την ίδια γη και τον ίδιο τρόπο ζωής, αλλά δεν έχουν μιλήσει ο ένας στον άλλο εδώ και σαράντα χρόνια. Ενα γύρισμα της μοίρας θα τους αναγκάσει να συμφιλιωθούν, με φόντο το απέριττο τοπίο της Ισλανδίας. Πρώτη ταινία του Χακόναρσον, πρώτη υποψηφιότητα για ένα βραβείο στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα».

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Rams» του Γκριμούρ Χακόναρσον.


The Assassin 607

9 Διπλωματικό επεισόδιο Ταιβάν Καννών για μια ταινία

Διόρθωση αναγκάστηκαν να κάνουν οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ στον επίσημο κατάλογο της διοργάνωσης μετά από παράπονα κυβερνητικών της Ταιβάν, επειδή η ταινία του Χου Χσιάο - χσιέν «The Assassins» που διαγωνίζεται για το Χρυσό Φοίνικα περιγράφεται με χώρα καταγωγής την Κίνα. Ο πρέσβης της Ταιβάν στην Γαλλία παραπονέθηκε για το πολιτικό ατόπημα των Καννών, αλλά και για την απουσία της σημαίας της Ταιβάν ανάμεσα σε αυτές των υπόλοιπων χωρών στον ειδικό χώρο όπου γιορτάζεται κάθε χρόνο η πολυπολιτισμικότητα του Φεστιβάλ. Το πρόγραμμα διορθώθηκε, ο Χσου Χσιάο - χσιέν απέκτησε την ταϊβανέζικη καταγωγή του, ενώ η σημαία προστέθηκε στο χώρο πίσω από το Palais de Festival - μια ακόμη νίκη για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν που δεν είναι προφανής ακόμη και σε ένα ευαίσθητα πολιτικά φεστιβάλ όπως αυτό των Καννών.


Chopard Trophee 2015

10 Τα βραβεία της Chopard στους πρωτοεμφανιζόμενους σταρ της χρονιάς

Τα 15 τους χρόνια έκλεισαν χθες τα Βραβεία της Chopard στους πρωτοεμφανιζόμενους σταρ της χρονιάς, ένας θεσμός που ξεκίνησε το 1998 και μέχρι σήμερα έχει βραβεύσει από την Οντρέ Τοτού μέχρι την Λέα Σεντού και από την Μαριόν Κοτιγιάρ μέχρι τον Εντουάρντο Νοριέγκα.

Για την 15η χρονιά του, το Τρόπαιο Chopard, πού απονεμήθηκε σε συνεργασία με το περιοδικό Variety καί με την υποστήριξη του Προέδρου του Φεστιβάλ, Πιερ Λεσκούρ και του Γενικού Διευθυντή, Τιερί Φρεμό, κρίθηκε από μια επιτροπή επαγγελματιών αποτελούμενη από την ηθοποιό, παραγωγό καί σκηνοθέτιδα Ελίζαμπεθ Μπανκς, από τον Νορβηγό σκηνοθέτη του «Imitation Game» Μόρτεν Τίλντουμ, από τούς παραγωγούς Τζέρι Γουάιντραουμπ και Τεντ Χόουπ, την Καρολίν Σιούφελε της Chopard και τον Στίβεν Γκέιντος, αρχιστυντάκτη του περιοδικού Variety. Μετά από μιά σειρά συσκέψεων, η επιτροπή αποφάσισε νά βραβεύσει την Λόλα Κερκ («Gone Girl») και τον Τζακ Ο' Κόνελ - την αποκάλυψη της χρονιάς, πρωταγωνιστή στο «Unbroken» της Αντζελίνα Τζολί. Τα βραβεία παρέλαβαν οι δύο ηθοποιοί από την Τζούλιαν Μουρ, ανάδοχο της φετεινής χρονιάς. Το Τρόπαιο, που δημιουργήθηκε από την ιδια την Καρολίν Σιούφελε παρουσιάζει ενα σημαντικό σύμβολο του σινεμά, μια κορδέλα από ταινία λεπτοδουλεμένη από τα χέρια των ειδικών κοσμηματοποιών του οικου.

Διαβάστε ακόμη: O Xρυσός Φοίνικας γιορτάζει τα 60 του χρόνια

Chopard Trophee 2015

Για να γιορτάσουν μαζί με την Λόλα Κερκ και τον Τζακ Ο' Κόνελ βρέθηκαν στο Chopard Rooftop των Καννών, παλιοί κάτοχοι του βραβείου (Μαριόν Κοτιγιάρ, Λέα Σεντού, Τζέρεμι Ιρβιν, Νιλς Σνάιντερ κ.ά.), οπως επίσης και ο Κόλιν Φερθ, η Λουπίτα Νιόνγκ'ο, η Ρόσι ντε Πάλμα και η Εμανουέλ Μπεάρ.

Chopard Trophee 2015 Λέα Σεντού

Chopard Trophee 2015 Τζακ Ο' Κόνελ

Chopard Trophee 2015 Εμανουέλ Μπεάρ

Chopard Trophee 2015 Λόλα Κερκ

Chopard Trophee 2015 Ρόσι ντε Πάλμα


Διαβάστε ακόμη:

To 68o Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 13 έως τις 24 Μαΐου. Τo Flix βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει ζωντανά όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.