Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2015: Τα 10 trending topics της #4ης μέρας

στα 10

H τέταρτη μέρα του 68ου Φεστιβάλ Καννών βρήκε τον Μάθιου ΜακΚόναχεϊ στο κόκκινο χαλί υπό τη σκιά των κακών κριτικών για το «The Sea of Trees», την Εϊμι Γουάινχαουζ σε ένα συγκινητικό μεταμεσονύκτιο tribute και τον Τοντ Χέινς να παραδίδει το queer μελόδραμα της δεκαετίας.

Flix Team
Κάννες 2015: Τα 10 trending topics της #4ης μέρας

Οι μέρες στις Κάννες γίνονται όλο και πιο μεγάλες, με πλήθος κόσμου να συρρέει για δουλειά και χάζι, με τους δημοσιογράφους να περιμένουν μάταια σε ουρές που δεν τους οδηγούν πάντα στον επιθυμητό σκοπό (να δουν την ταινία που έχουν επιλέξει), με τους Ελληνες διανομείς να αγοράζουν σχεδόν το 100% των προγραμμάτων του Φεστιβάλ και τους σταρ να επισκέπτονται την Κρουαζέτ δίνοντας τροφή για σχόλια σε όσους μένουν μόνο σε όσα συμβαίνουν έξω από τις σκοτεινές αίθουσες.

To 68o Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 13 έως τις 24 Μαΐου. Τo Flix βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει ζωντανά όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Αυτά είναι τα 10 trending topics της τρίτης ημέρας του 68ου Φεστιβάλ Καννών

Sea

1. Οταν ο Μάθιου ΜακΚόναχεϊ περπάτησε στο κόκκινο χαλί

Η γοητεία του Μάθιου ΜακΚόναχεϊ μπορεί να μην υπήρξε ικανή να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα γύρω από το «The Sea of Trees» του Γκας Βαν Σαντ που κατακρεουργήθηκε (και δικαίως) από τους κριτικούς, η παρουσία του όμως στο κόκκινο χαλί (με γκρενά κοστούμι) αγκαζέ με την Ναόμι Γουότς (με ανοιχτή πλάτη και κοσμήματα Chopard) ήταν ένα θαύμα χολιγουντιανού glam που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Sea of Trees 607

Sea of Trees 607

Sea of Trees 607

Sea of Trees 607

Διαβάστε εδώ τι απάντησαν ο Μάθιου ΜακΚόναχεϊ και ο Γκας Βαν Σαντ στις κακές κριτικές που πήρε το «The Sea of Trees».


Greek Film Center Cannes Γιώργος Λάνθιμος, Ειρήνη Σουγανίδου, Αριάν Λαμπέντ

2 Ενα κοκτέιλ the greek way

Δίπλα στη θάλασσα, στο ελληνικό περίπτερο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έγινε χθες το καθιερωμένο ελληνικό κάλεσμα με την τιμητική τους να έχουν τα μέλη της ομάδας του «The Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου. Οι συζητήσεις ανάμεσα σε δημοσιογράφους, παραγωγούς, διευθυντές ξένων φεστιβάλ εξήντλησαν την ελληνική κατάσταση πίσω στην «πατρίδα», τις ταινίες που ετοιμάζονται εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης και τη διεθνή ακτινοβολία ενός σινεμά που συνεχίζει no matter what. Μια ωραία εικόνα για ένα από τα πιο ζωντανά κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας που θα έπρεπε να ενδιαφέρει πολλούς περισσότερους απ' όσους διατείνονται ότι τους ενδιαφέρει.

papoulia 607 Αγγελική Παπούλια

Greek Film Center Cannes Γιώργος Μαυροψαρίδης

Greek Film Center Cannes Μαρί Πιερ Μασιά

Greek Film Center Cannes H ομάδα της Heretic

Greek Film Center Cannes Φαίδρα Βόκαλη, Μαρία Δρανδάκη

Greek Film Center Cannes Κάρελ Οχ

Θυμίζουμε πως την ελληνική παρουσία στις Κάννες μαζί με την ελληνική συμπαραγωγή «The Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου συμπληρώνουν η συμμετοχή του πρότζεκτ «Pari» του Σιαμάκ Ετεμάντη στο Atelier της Cinefondation και η συμμετοχή του Πάνου Χ. Κούτρα στην κριτική επιτροπή του τμήματος «Ενα Κάποιο Βλέμμα».


carol 607

3 Το lesbian chic του Τοντ Χέινς

Δύο μόλις χρόνια μετά το Χρυσό Φοίνικα στη «Ζωή της Αντέλ» του Αμπντελατίφ Κεσίς, ο Τοντ Χέινς βάζει μια ισχυρή υποψηφιότητα για τον Χρυσό Φοίνικα με ακόμη ένα γυναικείο ρομάντζο - αυτή τη φορά σε ρετρό 50s αποχρώσεις και με πρωταγωνίστριες του μεγέθους της Κέιτ Μπλάνσετ και της Ρούνι Μάρα. Πιο εγκεφαλικό, πιο σινεφίλ, πιο Πατρίσια Χάισμιθ (αφού εξάλλου βασίζεται σε δικό της βιβίο) και ένας ύμνος στον απαγορευμένο έρωτα, το «Carol» προβλήθηκε, χειροκροτήθηκε και συγκρατημένα οδεύει όχι μόνο προς κάποιο βραβείο εδώ στις Κάννες αλλά και στα επερχόμενα Οσκαρ.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Carol» του Τοντ Χέινς,


Lanthimos Cannes

4. O Γιώργος Λάνθιμος μιλάει στο Flix

«Προσπαθώ να υποστηρίξω αυτή την ιδέα, γιατί όλοι μου λένε ότι είμαι κυνικός. Λέω σε όλους ότι αυτή είναι η πιο ρομαντική ταινία που έχω κάνει. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής προσπαθώ να κάνω ταινίες που δεν είναι απλά μόνο ένα πράγμα. Μου αρέσουν οι αντιθέσεις σε όλα τα πράγματα και προσπαθώ οι ταινίες μου να περιέχουν αντιθέσεις. Νομίζω ότι το «Lobster» είναι μια ειλικρινής απεικόνιση των ανθρώπινων σχέσεων και έχει μια ρομαντική πλευρά που μάχεται μια πιο κυνική πλευρά της».

Διαβάστε εδώ όλα όσα είπε στο Flix ο Γιώργος Λάνθιμος.


Nanni Moretti Cannes 2015

5 O Νάνι Μορέτι εξηγεί πως το «Mia Madre» δεν θα μπορούσε παρά να έχει για πρωταγωνίστρια μια γυναίκα

Μπορεί η γνώμη των κριτικών για τη νέα ταινία του Νάνι Μορέτι να μοιράστηκε ανάμεσα στο κακό και το χαριτωμένο, αλλά ως ο μόνος από τους τρεις Ιταλούς που συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ (οι άλλοι δύο είναι ο Ματέο Γκαρόνε και ο Πάολο Σορεντίνο) που έχει κερδίσει Χρυσό Φοίνικα, ο Μορέτι μίλησε στους δημοσιογράφους με τον αέρα του auteur που δεν έχει πλέον ανάγκη τις κριτικές, συνεχίζοντας, κατά τον ίδιο, να κάνει προσωπικές ταινίες στο προσωπικό του στιλ, με απόλυτα προσωπικές επιλογές - όπως το να μην παίξει ο ίδιος τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία.

«Δεν σκέφτηκα ποτέ ότι ο πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας θα ήταν άντρας. Ο κεντρικός ήρωας έπρεπε να είναι γυναίκα. Αλλά είναι αλήθεια πως στη Μαργαρίτα υπάρχουν πολλά στοιχεία από μένα, ενώ ο αδερφός της (σ.σ. που υποδύεται ο Μορέτι στην ταινία) είναι αυτός ο άνθρωπος που θα ήθελα να είμαι. Και ο άνθρωπος που η ίδια η Μαργαρίτα θα ήθελε να είναι.»

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Mia Madre» του Νάνι Μορέτι.


6 O άνθρωπος που παρέβη την εντολή του Φεστιβάλ και έβγαλε selfie στο κόκκινο χαλί

To ονομά του είναι Αμπρουάζ Καρμινάτι, είναι νεαρός σκηνοθέτης και απευθυνόμενος στον διευθυντή του Φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό, που είχε ζητήσει ευγενικά να μην βγαίνουν selfies στο κόκκινο χαλί, του αφιέρωσε την φωτογραφία που κάνει ήδη το γύρο του κόσμου.

Selfie Cannes 2015

Μια άλλη φωτογραφία από την επίσημη πρεμιέρα του «Irrational Man», αποδεικνύει ωστόσο πως ο Γούντι Αλεν μπορεί και να ευθύνεται για το σπάσιμο του πρωτοκόλλου, όταν ένας φανατικός του θαυμαστής δεν κρατήθηκε και πάτησε το κλικ.


Vincent Cassel Cannes 607

7 Ο Βενσάν Κασέλ δεν θέλει να θυμάται τα χρόνια που πέρασαν από το «Μη Αναστρέψιμος» του Γκασπάρ Νοέ

«Συνέβησαν πολλά τα τελευταία χρόνια στην πραγματική ζωή. Και το σινεμά δε χωρούσε σε αυτά. Εγινα πατέρας, χώρισα, μετακόμισα στη Βραζιλία. Πέρασα από χίλια κύματα. Σήμερα όμως νιώθω ότι πρέπει να γειωθώ ξανά. Είμαι ηθοποιός – ένιωσα την ανάγκη να βρεθώ ξανά σε σετ. Τώρα έχω μόνο τη δουλειά μου...»

Διαβάστε εδώ για την συνάντηση του Flix με τον Βενσάν Κασέλ.


Salma Hayek gender inequality 607 1

8 Ο σεξισμός της βιομηχανίας στο κέντρο των Καννών

Το Variety και η HeForShe καμπάνια των Ηνωμένων Εθνών (θυμάστε ότι spokesperson για αυτή είναι η Εμα Γουάτσον με τον περίφημο λόγο της στον ΟΗΕ) διοργάνωσαν χθες στις Κάννες ένα πάνελ που άνοιγε το διάλογο για το πόσο βαθιά και πλέον ασυνείδητα είναι ριζωμένος ο σεξισμός στα κινηματογραφικά στούντιο, αλλά κι όχι μόνο: στην πένα των κριτικών κινηματογράφου, στις προσδοκίες του κοινού.

«Ο κόσμος του σινεμά συνεχώς υποβιβάζει τις γυναίκες» είπε η Χάγιεκ, που βρίσκεται στις Κάννες ως πρωταγωνίστρια της νέας ταινίας του Ματέο Γκαρόνε "The Tale of Tales". «Δεν μάς βλέπουν δυνατές αρκετά για να φέρουμε κέρδη. Υπάρχει ακόμα τεράστια άγνοια. Το Χόλιγουντ δεν έχει στο επιχειρηματικό του όραμα θέση για τη γυναίκα...»

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα ειπώθηκαν στο πάνελ με την Σάλμα Χάγιεκ, την Πάρκερ Πόουζι και την παραγωγό Κριστίν Βασόν.


amy 607

9 H Εϊμι Γουάινχαους τραγουδάει ακόμη

H προβολή του «Amy» του Ασίφ Καπάντια ήταν το πρώτο μεταμεσονύκτιο event του 68ου Φεστιβάλ Καννών. Φτάνοντας στο φεστιβάλ με αντιδράσεις από την οικογένεια της Εϊμι Γουάινχαουζ για το πόσο αυτοκαστροφική παρουσιάζεται στην ταινία η τραγουδίστρια/τραγουδοποιός/σταρ/ντίβα που έφυγε νωρίς, το «Amy» αφηγήθηκε την ιστορία ενός κοριτσιού που το μόνο που ήθελε ήταν να γράφει μουσική και να ερωτευτεί. Και μας συγκίνησε...

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Amy» του Ασίφ Καπάντια.


son of saul 607

10. Ποιος προηγείται για το Χρυσό Φοίνικα;

Στην πρώτη θέση - της προτίμησης των κριτικών - παραμένει ο «Γιος του Σαούλ» του Λάζλο Νέμες, ενώ ακολουθούν (παραδόξως κάπως) ο Νάνι Μορέτι με το «Mia Madre» και (καθόλου παραδόξως) ο Γιώργος Λάνθιμος με το «The Lobster» που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στα βραβεία. Απομένουν ακόμη αρκετές ταινίες για να ολοκληρωθεί το φετινό Διαγωνιστικό Τμήμα και ας μην ξεχνάμε πως οι εκπλήξεις στις Κάννες δεν είναι πάντα ευχάριστες...


Διαβάστε ακόμη:

To 68o Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 13 έως τις 24 Μαΐου. Τo Flix βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει ζωντανά όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.