Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2015: Το Flix συναντά την Κατρίν Ντενέβ

στα 10

Συναντήσαμε την Grande Dame του Γαλλικού σινεμά και διαπιστώσαμε ότι ο κανόνας επιβεβαιώνεται: οι πραγματικά μεγαλοπρεπείς άνθρωποι είναι τόσο σαγηνευτικά απλοί.

Κάννες 2015: Το Flix συναντά την Κατρίν Ντενέβ

Ταιριαστό. Που αλλού θα μάς έκλεινε ραντεβού μία από τις μεγαλύτερες σταρ του αιώνα, μία γυναίκα που δεν έγινε απλώς σύμβολο του Φεστιβάλ Καννών αλλά και της ίδιας της Γαλλίας, παρά στην ταράτσα πριβέ σουίτας του Hotel Majestic. Μόνο που η Κατρίν Ντενέβ μάς έστεισε. Κι αυτό ταιριαστό, σκεφτήκαμε. Αν δεν σε στήσει μια Grand Damme, ποιος θα σε στήσει; «Με συγχωρείτε πολύ που με περιμένατε» μπήκε σοβαρή, γλυκιά και απολογητική. «Ομως δεν ήθελα να φύγω πριν να τελειώσει το φιλμ. Εβλεπα την ταινία του Χιροκάζου Κόρε-Εντα..»

Δηλαδή, σκεφτόμαστε, θέλετε να μας πείτε ότι η Κατρίν Ντενέβ έρχεται στις Κάννες και πηγαίνει στις ταινίες; «Από πολύ μικρή βλέπω σινεμά. Πάντα βλέπω σινεμά. Τρεις φορές την εβδομάδα βλέπω σινεμά.»

Διαβάστε ακόμα: Κατρίν Ντενέβ: «Δεν υπάρχουν πια σταρ στη Γαλλία. Oύτε οι Κάννες έχουν το γκλάμουρ που είχαν...»

Catherine Deneuve 607

Η συνέντευξή μας έγινε φυσικά για την νέα της ταινία, την επίσημη πρεμιέρα των Καννών «Με το Κεφάλι Ψηλά» της Εμανουέλ Μπερκό (για αυτό και θα διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο όταν η ταινία κάνει την πρεμιέρα της στην Ελλάδα από τη Rosebud 21).

Oμως θέλαμε να σας μεταφέρουμε ένα στίγμα - την ατμόσφαιρα που ξαφνικά γεμίζει μία ταράτσα, όταν απέναντί σου κάθεται η «Μαντάμ Ντενέβ» όπως από σεβασμό αλλά και τρακαρισμένο φλερτ την αποκαλούσαν οι άντρες δημοσιογράφοι του γκρουπ. Πιστεύεις ότι θα είναι ψυχρή κι απόμακρη (και ίσως δικαιωματικά) αλλά εκείνη σε κοιτά στα μάτια (με τις τεράστιες ακόμα βλεφαρίδες της) κι απαντά την κάθε ερώτη σοβαρά, στιβαρά, χωρίς την πραγματική προσποίηση, αλλά και με οικονομία λόγου.

«Οι σκηνοθέτες και οι ηθοποιοί που έχουν συνεργαστεί μαζί σας λένε ότι όταν μπαίνετε σ' ένα δωμάτιο ρουφάτε όλο το οξυγόνο. Εχετε μία δαιμονισμένη ενέργεια που είναι καταλυτική. Σας έχει κουράσει αυτό; Να είστε ''η μούσα", η "ντίβα", η "Grand Damme";»

«Δεν είναι κάτι που το επιδιώκω, ούτε που το καταλαβαίνω. Χαίρομαι που έχω ακόμα ενέργεια, γιατί αυτό σημαίνει ότι μπορώ να τη διοχετεύω στη δουλειά μου. Γιατί θέλω να ερμηνεύω γυναίκες που έχουν κάτι να πουν. Πάντως μην νομίζετε ότι ζω έτσι. Αυτή είναι η δουλειά μου, όχι η ζωή μου. Εγώ... ζω! Διαβάζω, φροντίζω τον κήπω μου, πηγαίνω για φαγητό, πηγαίνω σινεμά, ζω. Η ζωή μου δεν είναι να κάνω εισόδους σε δωμάτια. Σιχαίνομαι τις εισόδους σε δωμάτια...»

Διαβάστε ακόμα: Απλά υπέροχη! Η Κατρίν Ντενέβ απαντά από τις Κάννες στη σκληρή σάτιρα του Charlie Hebdo!

catherine deneuve 607

Chain smoker (πρέπει να κάπνισε 10 τσιγάρα σε μισή ώρα), με περιποιημένα άκρα και μαλλιά σ' έναν κλασάτο κότσο, η Ντενέβ είναι σικάτη και καθόλου παχιά όπως τη σχολιάζει ο γαλλικός Τύπος. Ο φακός προσθέτει, αδικεί, δεν κολακεύει ούτε το σώμα, ούτε το πρόσωπό της. Είναι 71 ετών. Ομως κάθεται στητά, με μεγάλη αυτοπεποίθηση κι ο τρόπος που απαντά και ρίχνει τις στάχτες της στο τασάκι (και ενίοτε και πάνω στο τηλέφωνό μας όταν χάνει το στόχο) είναι σαγηνευτικός.

«Πάντα έλεγαν ότι δεν υπάρχουν ρόλοι για τις γυναίκες ηθοποιούς όταν γερνάνε. Τις καταλαβαίνω τις αμερικανίδες. Το Χόλιγουντ είναι αδίστακτο. Υπάρχει η Μέριλ Στριπ, η Σούζαν Σαράντον - εξαιρέσεις όμως. Ζουν σε μια χώρα που δεν τους επιτρέπει να γεράσουν...»

Η συζήτηση προχώρησε σε πολλά: τους σκηνοθέτες της ζωής της, τους πιτσιρικάδες που την πλησιάζουν με δέος για ένα πέρασμα από τις ταινίες τους, τι κοιτά πλέον στα σενάρια και τους ρόλους που επιλέγει, πώς ήταν οι Κάννες στη Χρυσή τους Εποχή, με ποιον έχει νιώσει star struck, αν η ίδια έχει ματανιώσει για πράγματα που έκανε ή κάποια που δεν τόλμησε στο παρελθόν.

Σηκωνόμαστε να φύγουμε και όσο μαζεύουμε τα πράγματά μας την ρωτάμε από περιέργεια αν της άρεσε ο Κόρε-Εντα. Ανάβει τσιγάρο ξανά, το βλέμμα της ζωντανεύει και ξεκινά ένα πεντάλεπτο συζήτησης για τον ανθρωπιστή σκηνοθέτη που τόσο την αγγίζει. «Μου αρέσει πώς κοιτά τα μικρά τους τίποτα, πόσο τρυφερός είναι με τους χαρακτήρες του, πόσο στους δίνει να τους καταλάβεις σε βάθος ενώ δεν σου εξηγεί. Θα ήθελα πολύ να δουλέψω μαζί του. Θα ήθελα να δουλέψω με πολλούς σκηνοθέτες του Ασιατικού σινεμά. Αλλά δεν κολλάω στον κόσμο τους. Τι θα έπαιζα στην ταινία ενός Ιάπωνα;..»

Ω, Μαντάμ Ντενέβ - κάτι θα έβρισκε να σας κάνει, είμαστε σίγουροι...

Ζήστε κάθε στιγμή που συμβαίνει στις Κάννες, μέσα κι έξω από τις αίθουσες, με τις ωριαίες ανταποκρίσεις του Flix - σαν να είστε εδώ μαζί μας!

.

Διαβάστε ακόμα: