Φεστιβάλ / Βραβεία

Να πέφτουν τα στοιχήματα: 20 ταινίες για τις Κάννες 2014

στα 10

Δυο βδομάδες πριν την αναγγελία του επίσημου προγράμματος, μαντεύουμε τι θα δούμε στο 67ο Φεστιβάλ Καννών τον Μάιο.

Να πέφτουν τα στοιχήματα: 20 ταινίες για τις Κάννες 2014

Το 67ο Φεστιβάλ Καννών θ’ ανοίξει την αυλαία του στις 14 Μαΐου κι ως τις 25, μέσα σ’ ένα ανοιξιάτικο δεκαήμερο, θα έχει χτίσει τα θεμέλια για την κινηματογραφική χρονιά που θα το ακολουθήσει. Τι θα εκπλήξει, τι θα απογοητεύσει, τι θ’ αναστατώσει, δεν έχουμε παρά να περιμένουμε να το ανακαλύψουμε στην Κυανή Ακτή. Με νέο Πρόεδρο, τον Πιερ Λεσκιούρ, με επικεφαλής της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνιστικού Τμήματος την Τζέιν Κάμπιον και με αρμόζουσα επίσημη πρεμιέρα το «Grace of Monaco», το Φεστιβάλ Καννών δεν έχει παρά… ν’ ανακοινώσει τις ταινίες του φετινού του προγράμματος, στις 17 Απριλίου. Περιμένοντας με ανυπομονησία να μάθουμε αν, πόσες και ποιες θα είναι οι ελληνικές συμμετοχές (το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, με ημερομηνία εξόδου στη Γαλλία τις 18 Ιουνίου μοιάζει με μια πιθανή επιλογή), μαντεύουμε ποια θα είναι τα μεγάλα ονόματα του διεθνούς σινεμά που θα συναντήσουμε στην Κρουαζέτ. Κι αν ξαναβρούμε και τον Μανοέλ Ντε Ολιβέιρα που, στα 105, ετοιμάζει τη νέα του ταινία, «The Church of the Devil», ή το «Adieu au Langage» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, θα κάνουμε και μια υπόκλιση.

fox

«Foxcatcher» του Μπένετ Μίλερ Μετά την επιτυχία του «Moneyball», ο Μίλερ καταπιάνεται με την αυτοκαταστροφική ζωή του Ολυμπιονίκη Μαρκ Σουλτς, τον οποίο υποδύεται ο Τσάνινγκ Τέιτουμ. Διαβάστε περισσότερα και δείτε το τρέιλερ

maps

«Maps to the Stars» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ Αν υπάρχει μια ταινία που είναι σίγουρο ότι θα λανσαριστεί φέτος στις Κάννες, είναι αυτή. Τρία χρόνια μετά το «Cosmopolis», ο Κρόνενμπεργκ ξανασυνεργάζεται με τον Ρόμπερτ Πάτινστον – και την Τζούλιαν Μουρ - να σύγχρονο παραμύθι που εξερευνά την εμμονή της κοινωνίας με τους celebrities. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ.

inherent

«Inherent Vice» του Πολ Τόμας Αντερσον Σενάριο βασισμένο σε Τόμας Πίντσον, πρωταγωνιστής ο Χοακίν Φίνιξ, setting το Λος Αντζελες του ’70. Ποιος δεν ανυπομονεί; Ωστόσο, με ημερομηνία εξόδου τον Δεκέμβριο, η ταινία μπορεί εξίσου να κάνει την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βενετίας. Διαβάστε περισσότερα για το «Inherent Vice».

malick

«Knight of Cups» του Τέρενς Μάλικ Ο σκηνοθέτης ποτέ δεν είχε καλή σχέση με το χρόνο, αλλά θεωρητικά η ταινία με πρωταγωνιστές τον Κρίστιαν Μπέιλ, τη Νάταλι Πόρτμαν και την Κέιτ Μπλάνσετ, με ήρωα έναν άντρα που παγιδεύεται από τους πειρασμούς, τη διασημότητα και την ασυδοσία, είναι πανέτοιμη για την Κρουαζέτ κι εμείς για να τη ρουφήξουμε. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Knight of Cups».

pigeon

«A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence» του Ρόι Αντερσον Το τελευταίο μέρος της τριλογίας για τη ζωή, από τον Σουηδό δημιουργό, που ξεκίνησε με τα «Τραγούδια από τον Δεύτερο Οροφο» και συνεχίστηκε με το «Εσείς οι Ζωντανοί», θα είναι η πιο φιλόδοξη και, ίσως, η πιο «τρελή» ταινία του. Διαβάστε περισσότερα και δείτε φωτογραφίες.

dardenne

«Deux Jours, Une Nuit» των Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν Μόνιμοι επισκέπτες του Φεστιβάλ Καννών και βραβευμένοι με δύο δίκαιους Χρυσούς Φοίνικες (για τη «Ροζέτα» το 1999 και το «Παιδί» το 2005) αλλά και Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής το 2011 για το «Παιδί με το Ποδήλατο», οι αδελφοί Νταρντέν ετοιμάζονται να επιστρέψουν, προετοιμάζοντάς μας για ένα ακόμα αριστούργημα και μια μαγική ερμηνεία από τη Μαριόν Κοτιγιάρ. Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες και διαβάστε περισσότερα εδώ.

emir

«On the Milky Road» του Εμίρ Κουστουρίτσα Δυο φορές βραβευμένος με το Χρυσό Φοίνικα, ο κάθε-πέρσι-και-καλύτερα σκηνοθέτης καταπιάνεται, στη νέα του ταινία, με το θέμα της καλοσύνης κι έχει για πρωταγωνίστριά του τη Μόνικα Μπελούτσι. Κι ο Θεός βοηθός. Διαβάστε περισσότερα.

turner

«Mr. Turner» του Μάικ Λι Ο εθνικός σκηνοθέτης της Αγγλίας κινηματογραφεί το πορτρέτο του εθνικού ζωγράφου της, του Γουίλιαμ Τέρνερ, τον οποίο θα υποδυθεί ο Τίμοθι Σπολ. Εχουν ήδη περάσει τέσσερα χρόνια από το «Another Year» κι ακόμα δεν το έχουμε ξεπεράσει… Διαβάστε περισσότερα για το «Mr. Turner».

«Winter Sleep» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν Το 2011 κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής με το «Κάποτε στην Ανατολία», τώρα ο Τούρκος σκηνοθέτης ενδέχεται να επανέλθει, σε μια περίοδο που η χώρα και η πόλη του συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

bird

«Birdman» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου Μάικλ Κίτον, Ναόμι Γουοτς, Εμα Στόουν, Εντουαρντ Νόρτον, Ζακ Γαλιφιανάκης, σε μια (αντισυμβατική) κωμωδία, την πρώτη του χαρακτηριστικά δραματικού Μεξικανού σκηνοθέτη. Διαβάστε και δείτε περισσότερα

rover

«The Rover» του Ντέιβιντ Μισό Μετά το «Animal Kingdom», ο Αυστραλός σκηνοθέτης επιστρατεύει τον Γκάι Πιρς και τον Ρόμπερτ Πάτινσον, σ’ ένα νεοφουτουριστικό θρίλερ αναζήτησης ενός… κλεμμένου αυτοκινήτου Ρόβερ!

ferarra

«Welcome to New York» του Αμπελ Φεράρα Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ και η Ζακλίν Μπισέ αναπαριστούν το σκάνδαλο Στρος-Καν με το γνωστό κι ευπρόσδεκτα βρώμικο τρόπο του σκηνοθέτη: ναι, είμαστε έτοιμοι! Διαβάστε και δείτε περισσότερα για την ταινία και το τρέιλερ της εδώ.

«The Homesman» του Τόμι Λι Τζόουνς Πριν μια δεκαετία στις Κάννες ο Τόμι Λι Τζόουνς είχε αποδείξει το σκηνοθετικό του μεγαλείο με τις «Τρεις Ταφές του Μελκιάδες Εστράδα». Ωρα για επανάληψη, με την περιπλάνηση ενός αντρόγυνου στο Φαρ Γουεστ (ο Τόμι Λι Τζόουνς κι η Χίλαρι Σουανκ), καθώς συνοδεύουν τρεις γυναίκες στο ταξίδι τους προς τα σύνορα. Διαβάστε περισσότερα

jersey

«Jersey Boys» του Κλιντ Ιστγουντ Το θεατρικό έργο που φέρει το χαρακτηρισμό «juke-box musical», στην κινηματογραφική του μεταφορά, διηγείται τη ζωή και την άνοδο στην κορυφή της επιτυχίας των μελών του γκρουπ των ‘60s, «Four Seasons». Διαβάστε περισσότερα.

sils

«Sils Maria» του Ολιβιέ Ασαγιάς Μια διάσημη ηθοποιός, σε προχωρημένη πια ηλικία, κλεισμένη σε ένα δωμάτιο, αναλογίζεται το πέρασμα του χρόνου και την κατάρα της ανασφάλειας, με αφορμή έναν αμφιλεγόμενο αλλά εξαιρετικά επιτυχημένο ρόλο που ερμήνευσε δυο δεκαετίες νωρίτερα. Πρωταγωνιστεί η Ζουλιέτ Μπινός και δίπλα της η Κρίστεν Στιούαρτ και η Κλόε Μόρετς. Διαβάστε περισσότερα.

techine

«L’Homme que l’on aimait trop» του Αντρέ Τεσινέ Εξαίσιος σκηνοθέτης, με καστ βαρύ πυροβολικό: την υπόθεση της Ανιές Λε Ρου, τη μυστηριώδη δολοφονία της κληρονόμου, εξετάζει η ταινία που γυρίστηκε στη διάρκεια του περσινού Φεστιβάλ Καννών στην Κυανή Ακτή. Πρωταγωνιστούν η Κατρίν Ντενέβ, ο Γκιγιόμ Κανέ και η Αντέλ Ενέλ. Διαβάστε περισσότερα.

julie

«Miss Julie» της Λιβ Ούλμαν Η μούσα του Μπέργκμαν είχε καθηλώσει το Φεστιβάλ Καννών πριν 13 χρόνια με την «Απιστη». Θα κάνει το ίδιο με το έργο του Στρίντμπεργκ, με πρωταγωνιστές την Τζέσικα Τσαστέιν και τον Κόλιν Φάρελ; Διαβάστε περισσότερα και δείτε τις πρώτες φωτογραφίες από την ταινία.

search

«The Search» του Μισέλ Χαζαναβίσιους Κανείς δεν περίμενε, πριν τρία χρόνια, την «έκρηξη» που ήρθε μαζί με την πρώτη προβολή του «The Artist» - τώρα όλοι περιμένουν τη νέα ταινία του Χαζαναβίσιους, με πρωταγωνίστρια και πάλι την Μπερενίς Μπεζό και δίπλα της την Ανέτ Μπένινγκ, χαλαρό ριμέικ της ομότιτλης ταινίας του Φρεντ Ζίνεμαν, με ηρωίδα μια υπάλληλο ΜΚΟ που αναζητά το χαμένο παιδί της στην εμπόλεμη Τσετσενία. Διαβάστε περισσότερα.

jimmy

«Jimmy’s Hall» του Κεν Λόουτς Ενας Ιρλανδός ηγέτης των αριστερών αγωνιστών επιστρέφει στο Δουβλίνο το 1932 για να ξανανοίξει το μουσικοχορευτικό κλαμπ του: αυτή θα είναι, κατά τα λεγόμενά του, η τελευταία ταινία στην καριέρα του Κεν Λόουτς και βλέπουμε ήδη κάτι σε αποχαιρετιστήριο χρυσό φοίνικα να πλησιάζει. Διαβάστε περισσότερα και δείτε το τρέιλερ.

woody

«Magic in the Moonlight» του Γούντι Αλεν Εμα Στόουν, Κόλιν Φερθ, Μάρσια Γκέι Χάρντεν, Κάθριν ΜακΚόρμακ, Πολ Ρίτερ και Τζάκι Γουίβερ. Επιπλέον, ρομάντζο στο μεσοπόλεμο, γυρισμένο στην Κυανή Ακτή. Επιπλέον, οι Κάννες αγαπούν τις σκανδαλιστικές προσωπικότητες, ειδικά αν πρόκειται για σπουδαίους σκηνοθέτες. Να το θεωρήσουμε δεδομένο; Διαβάστε και δείτε περισσότερα.

Διαβάστε ακόμα: