Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2014: Μέρα 10η και τελευταία

στα 10

Μπορεί το Φεστιβάλ Καννών ν' αναδεικνύει το σινεμά του σήμερα, αλλά η Παρασκευή ήταν αφιερωμένη σε μια ταινία που έκλεισε τα 20 χρόνια της: το «Pulp Fiction»!

Κάννες 2014: Μέρα 10η και τελευταία

Περισσότερο από κάθε ταινία που έκανε την πρεμιέρα της τη 10η μέρα του 67ου Φεστιβάλ Καννών – και τελευταία για το πρόγραμμα πριν την απονομή των βραβείων – αξέχαστη θα μείνει αυτή η Παρασκευή για μια επίσκεψη από τα παλιά. Το «Pulp Fiction» έκλεισε 20 χρόνια απ’ όταν πρωτοπροβλήθηκε στις Κάννες (ποιος τρόμαξε;), επέτειος που γιορτάστηκε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο! Ο Κουέντιν Ταραντίνο, η Ούμα Θέρμαν και ο Τζον Τραβόλτα (μαζί με τον Χάρβεϊ Γουάινστιν κι άλλους συντελεστές της ταινίας), έφεραν το groove τους στο κόκκινο χαλί, έδωσαν συνέντευξη Τύπου και, το καλύτερο, παρουσίασαν την επετειακή προβολή του «Pulp Fiction» στο Cinéma de la Plage, στην παραλία των Καννών, ενώ ο κόσμος που έτρεξε να τους δει ήταν περισσότερος κι από τους κόκκους της άμμου! Είπε ο Κουέντιν Ταραντίνο στους δημοσιογράφους: «Οπως πολλοί ακόμα σκηνοθέτες, αγαπώ τον διάβολο. Κι είναι μάλλον ασυνείδητο. Μου αρέσει να παρουσιάζω έναν ήρωα στο κοινό, δείχνοντας την πιο βίαιη, ελεεινή πλευρά της ύπαρξής του. Αλλά κάθε φορά, το κοινό παίρνει το μέρος του. Η δεκαετία που προηγήθηκε της πρώτης μου ταινίας ήταν τα ‘80s. Αυτή ήταν η πιο καταπιεσμένη περίοδος για το σινεμά μετά το ’50, γιατί η βιομηχανία ήθελε οι θεατές ν’ αγαπούν τους ήρωες ό,τι και να συνέβαινε. Αν δεν τους αγαπούσαν, η ταινία ήταν αποτυχία. Εγώ δεν μπορούσα να το αντέξω αυτό. Οι ταινίες μου είναι μια αντίδραση ενάντια σ’ αυτήν την καταπίεση του ’80.»

Απολαύστε παρακάτω φωτογραφίες από το πέρασμα της ομάδας του «Pulp Fiction» από την Κρουαζέτ. Παρατηρήστε ότι η Ούμα Θέρμαν και η Κλόε Μόρετς λάμπουν ακόμα περισσότερο στο κόκκινο χαλί γιατί φορούν κοσμήματα Chopard!

Δείτε, σε βίντεο, τι συνέβη στην επετειακή παρουσίαση του «Pulp Fiction» στην παραλία των Καννών

01

02

03

04

05

06

07

Παραμονή της τελετής λήξης και της απονομής των βραβείων του Διαγωνιστικού Τμήματος, τα παράλληλα τμήματα του Επίσημου Προγράμματος και το Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών απένειμαν τις δικές τους διακρίσεις. Ετσι, το «Ενα Κάποιο Βλέμμα» βράβευσε το «White God» του Κορνέλ Μούντρουτσο (διαβάστε και δείτε περισσότερα εδώ), η Διεθνής Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI βράβευσε τη «Χειμερία Νάρκη» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν (διαβάστε και δείτε περισσότερα εδώ) και το Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών βράβευσε το γαλλικό «Les Combatants» του Τομά Καϊγί.

07

08Ο Κορνέλ Μούντρουτσο με το βραβείο του

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα, την τελευταία προβολή κράτησε το Φεστιβάλ για έναν από τους αγαπημένους του εκπροσώπους του γαλλικού σινεμά, τον Ολιβιέ Ασαγιάς και το νέο του πόνημα, «Sils Maria», με πρωταγωνίστριες τη Ζιλιέτ Μπινός, την Κρίστεν Στιούαρτ (που εμφανίστηκε μόνο για την επίσημη προβολή της ταινίας) και την Κλόε Μόρετς. «Οι ταινίες μου λειτουργούν μόνο όταν δουλεύω μ’ ένα καστ που διαθέτει τέτοιου είδους γενναιοδωρία,» είπε ο Ασαγιάς στη συνέντευξη Τύπου. «Οταν κερδίσεις την απόλυτη εμπιστοσύνη των ηθοποιών σου, τίποτε δε σε σταματά.» Ισως, βέβαια, ο Ασαγιάς στο «Sils Maria» θα ήταν καλό να… σταματήσει λίγο νωρίτερα. Οσο για την πάντα υπέροχη Ζιλιέτ Μπινός, δήλωσε με αυτοπεποίθηση, σχετικά με το ότι στην ταινία υποδύεται μια ηθοποιό στο «δεύτερο μέρος» της καριέρας της: «Δε σκέφτομαι ποτέ το παρελθόν. Είμαι μεγάλη φαν του παρόντος. Ποτέ δεν ξέρω τι θα είναι ο επόμενος ρόλος μου.»

Διαβάστε τη γνώμη του Flix για το «Sils Maria» του Ολιβιέ Ασαγιάς

Μάθετε περισσότερα για το «φίδι της Μαλόγια», τον Αρνολντ Φανκ και τι ρόλο έπαιξαν στη δημιουργία του «Sils Maria»

09

10

11

12

13

14

15

Την επίσημη προβολή του και τη λαμπερή φωτογράφιση στο κόκκινο χαλί είχε και η ταινία του Αντρέι Σβιάγκιντσεφ, «Leviathan».Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Leviathan» και δείτε παρακάτω την εμφάνιση του καστ (και της πανέμορφης πρωταγωνίστριας Ελένα Λιαντόβα) και του σκηνοθέτη.

16

17

18

19

20

Την τελευταία, πανηγυρική προβολή του προγράμματός του έκανε την Παρασκευή και το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, με το «Pride» του Βρετανού Μάθιου Γουόρκας, μια απίστευτη κι όμως αληθινή ιστορία που ενώνει τον γκέι ακτιβισμό με την εργατική πάλη στα χρόνια της Θάτσερ και των Smiths, μια feelgood ταινία με τον τρόπο που μόνο οι Αγγλοι μπορούν να κάνουν και με εξαιρετική πολιτική τοποθέτηση πάνω στην έννοια της αλληλεγγύης. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Pride».

21

Και για να τελειώσει όμορφα τη μέρα, το Flix έπιασε κουβέντα με τον 25χρονο Ξαβιέ Ντολάν και μίλησε μαζί του για… τις μαμάδες, το σινεμά και τα επόμενα σχέδιά του, που δεν το περιλαμβάνουν! Διαβάστε εδώ τι είπε ο Ξαβιέ Ντολάν στο Flix με αφορμή το «Mommy».

22

Διαβάστε, μέρα με τη μέρα, τα highlights του 67ου Φεστιβάλ Καννών:

Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 67ο Φεστιβάλ Καννών που φέτος διεξάγεται από τις 14 έως και τις 25 Μαΐου. Το Flix βρίσκεται εκεί και σας μεταφέρει συνεχώς ό,τι θα συμβαίνει μέσα και έξω από τις αίθουσες.