Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2014: Τα βραβεία

στα 10

To Flix μεταδίδει ζωντανά την τελετή λήξης του 67ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου από το Palais de Festival. Από το κόκκινο χαλί, μέχρι τον Χρυσό Φοίνικα

Flix Team
Κάννες 2014: Τα βραβεία
O Νουρί Μπιλγκέ Τσειλάν με τον Χρυσό Φοίνικα

Ολα τα ωραία τελειώνουν κάποτε. Μετά από 10 συναρπαστικές μέρες, όπου το μεγαλύτερο κινηματογραφικό γεγονός της Ευρώπης, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, μας κράτησε σε μία λαμπερή φούσκα από σελιλόιντ, απόψε με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων, μας αποχαιρετά.

Για 10 μέρες σας μεταδίδαμε ό,τι συνέβαινε μέσα κι έξω από τις αίθουσες, σας μεταφέραμε την ατμόσφαιρα και καταθέταμε την άποψή μας για το σπουδαιότερο κομμάτι: τις ταινίες. Αυτές θα βραβεύσουν σήμερα η Τζέιν Κάμπιον και η κριτική επιτροπή της, κι εμείς από το πρωί έχουμε βάλει τα στοιχήματά μας. Διαβάστε τις προβλέψεις του Flix για το Χρυσό Φοίνικα 2014.

Η τελετή ξεκίνησε και μετα από μια μικρή χαριτωμένη εισαγωγή από τον παρουσιαστή Λαμπέρ Γουιλσόν, η επιτροπή ανεβαίνει στην σκηνή για να δώσει τα βραβεία.

Ο Αμπάς Κιαροστάμι πρόεδρος της επιτροπής για τις ταινίες μικρού μήκους ανακοινώνει τα βραβεία:

Δύο ειδικές μνείες στα:

«Aissa» του Κλεμάν Τρεχίν- Λαλάν και στο «Ja Vielsker» του Χαλβάρ Γουίτζο

Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους Ταινίας

«Leidi» του Σιμόν Μεσά Σότο

Στη σκηνή ο Ζιλ Ζακόμπ, απερχόμενος πρόεδρος του φεστιβάλ και η Νικόλ Γκαρσία, πρόεδρος της επιτροπής για την Χρυσή Κάμερα. Το χειροκρότημα μακρύ και ζεστό.

Χρυσή Κάμερα

«Party Girl» των Σάμουελ Τέις, Μαρί Αματσουκελί και Κλερ Μπέργκερ

01

Οι σκηνοθέτες λένε ότι είναι μια ταινία για την οικογενεια, κι ο Σαμουελ Τέις, γιος της πρωταγωνίστριας στην αληθινή ζωή της οποίας βασίστηκε η ζωή λέει ότι η μητέρα του είναι ένα «party girl» και της αφιερώνει την ταινία.

Για το βραβείο καλύτερης ερμηνείας στη σκηνή η Μόνικα Μπελούτσι

Βραβειο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας

Στον Τίμοθι Σπολ για το «Mr Turner» του Μάικ Λι

01

O Τίμοθι Σπολ δηλώνει συγκινημένος, δεν περίμενε να κερδίσει το βραβείο. «Είναι παράξενο στα γεράματα όταν έχεις παέι πολλές φορές στον γάμο να είσαι τελικά η νύφη», λέει χαρακτηριστικά. Είχε γράψει έναν μικρο λόγο, αλλά τον έχει στο κινητό του. Και το κινητό του είνια κλειστό. Οπότε αποφασίζει να το ανοίξει με τον γνωστό θόρυβο που αυτό συνεπάγεται στα μικρόφωνα, για να ανακαλύψει ότι έχει ένα γραπτό μήνυμα και χαμηλή μπαταρία. Αλλά του αρκεί για να διαβάσει μια μακριά λίστα από ευχαριστήρια και για να μιλήσει για τα πάντα, από την χημειοθεραπεία του πριν μερικά χρόνια, μέχρι τα μαθήματα ζωγραφικής που πήρε για την ταινία και για την μαμά του που είναι στο νοσοκομείο, αλλά τον βλέπει τώρα από την τηλεόραση!

Για το επόμενο βραβείο, γυναικείας ερμηνείας, στην σκηνή ο Ντανιέλ Οτέιγ.

Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας

Τζουλιάν Μουρ για το «Maps to the Stars» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ

Το βραβείο παραλαμβάνει ο σεναριογράφος του «Maps to the Stars», Μπρους Γουάγκνερ.

01

H Παθ Βεγκα παρουσιάζει το βραβείο σεναρίου. Αρχίζει τον λόγο της με την λέξη «trancendance». Χμ...

Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου

Στον Αντρέι Σβιάγκιντσεφ και στον Ολεγκ Νέγκιν για το «Leviathan»

01

O Ντάνιελ Μπρουλ στην σκηνή για το

Βραβείο της Επιτροπής

Που μοιράζεται στο

«Mommy» του Ξαβιέ Ντολάν και το «Adieu au Langage» του Ζαν - Λικ Γκοντάρ, τον νεότερο (25) και τον γηραιότερο (83) σκηνοθέτη του διαγωνιστικού.

01

Ο Γκοντάρ δεν είναι εδώ βεβαίως, αλλά ο Ντολάν είναι αληθινά συγκινημένος και λέει πως το μεγαλύτερο βραβείο ήταν η αγάπη που δέχτηκε όλη αυτή την εβδομάδα στις Κάννες. Κι ευχαριστεί τους συνεργάτες του αλλά και την Τζέιν Κάμπιον γιατί τα «Μαθήματα Πιάνου» ήταν ένα από τα πρώτα φιλμ που είδε μετά από σύσταση της μητέρας του και του άλλαξαν την ζωή και τον έκαναν να εκτιμήσει την γυναικεία δύναμη.

Για τον Γκοντάρ το βραβείο παραλαμβάνει ο παραγωγός του Αλέν Σαρντ ευχαριστεί την Κριτική Επιτροπή. «Bravo Jean Luc and merci a vous».

Ο Εϊντριαν Μπρόντι στην σκηνή

Βραβείο Σκηνοθεσίας

Στον Μπένετ Μίλερ για το «Foxcatcher»

01

H Σοφία Λόρεν στην σκηνή μιλά για τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι και για το φεστιβάλ των Καννών το μεγαλείο και την αναγκαιότητά του.

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής

«Le Meraviglie» τις Αλίτσε Ρορβάκερ

01

Και τώρα για την στιγμή που όλοι περιμέναμε, η Ουμα Θέρμαν κι ο Κουέντιν Ταραντίνο. Ο Ταραντίνο μιλά με ενθουσιασμό για τις προηγούμενες ταινίες που κέρδισαν τον Φοίνικα μέχρι τώρα.

Χρυσός Φοίνικας

Στο «Winter Sleep» του Νουρί Μπιλγκέ Τσειλάν

01

Ο Τσειλάν λέει πως δεν το περίμενε, πως χαίρεται γιατί φέτος είναι η εκατοστή επέτειος για το τουρκικό σινεμά. Και το αφιερώνει σε όλους τους νέους της Τουρκίας και είδικά αυτούς που εχασαν την ζωή τους στην Τουρκία τον χρόνο που πέρασε

Περισσότερα βραβεία:

Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 67ο Φεστιβάλ Καννών που φέτος διεξάγεται από τις 14 έως και τις 25 Μαΐου. Το Flix βρίσκεται εκεί και σας μεταφέρει συνεχώς ό,τι θα συμβαίνει μέσα και έξω από τις αίθουσες.