Φεστιβάλ / Βραβεία

«Camille Claudel 1915»: Πρώτες εικόνες από την συνεργασία του Μπρουνό Ντιμόν με την Ζιλιέτ Μπινός

στα 10

Η ιστορία της γλύπτριας Καμίλ Κλοντέλ, δεν είναι η πρώτη φορά που μεταφέρεται στην οθόνη. Ομως ο Μπρουνό Ντιμόν δεν είναι ο σκηνοθέτης από τον οποίο περιμένεις μια τυπική βιογραφία. Και όπως δείχνει το πρώτο teaser, δεν πρόκειται να είναι.

«Camille Claudel 1915»: Πρώτες εικόνες από την συνεργασία του Μπρουνό Ντιμόν με την Ζιλιέτ Μπινός

Ο Μπρουνό Ντιμόν, ουδέποτε έχει χρησιμοποιήσει επαγγελματίες, πόσο μάλλον διάσημους, ηθοποιούς στις ταινίες που του έφεραν αναγνώριση, από την πρώτη του εμφάνιση στο σινεμά με τη «Ζωή του Ιησού», αλλά και το «L’Humanite» ή τη «Φλάνδρη» - ταινίες που βραβεύτηκαν στις Κάννες και τον καθιέρωσαν σαν έναν από τους πλέον ιδιόμορφους δημιουργούς του ευρωπαϊκού σινεμά.

Ομως η παρουσία της Ζιλιέτ Μπινός, στον πρωταγωνιστικό ρόλο, μετατρέπει αυτομάτως την καινούρια του ταινία «Camille Claudel 1915», σε ένα διαφορετικό επίπεδο από τις προηγούμενες δουλείες του. Το φιλμ έχει σαν ηωρίδα την γλύπτρια Καμίλ Κλοντέλ, ταλαντούχα καλλιτέχνη αλλά κι ερωμένη του Ροντέν (θυμάστε ίσως και το «Camille Claudel» του 1988 με την Ιζαμπέλ Ατζανί), την οποία η οικογένειά της έκλεισε για τριάντα χρόνια στο ψυχιατρείο.

Το φιλμ του Ντιμόν που μόλις εξασφάλισε τη συμμετοχή του στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Βερολίνου, ακολουθεί την ηρωίδα του στην ζωή της στο ψυχιατρείο της νότιας Γαλλίας, όπου έγκλειστη, αλληλογραφεί με τον αδελφό της περιμένοντας μια επίσκεψή του.

Το πρώτο teaser από το φιλμ που μόλις κυκλοφόρησε, δεν μας αφήνει να μαντέψουμε πολλά για το ύφος και την εξέλιξη της ιστορίας, αλλά μας επιτρέπει να φανταστούμε πως κι αυτή η ταινία θα παραμένει πιστή στο μετρημένο αφαιρετικό ύφος αφήγησης και σινεμά του Ντιμόν.

Από την άλλη ακόμη και μόνο του, το σιωπηλό πρόσωπο της Μπινός και το μαγνητικό βλέμμα της ενώ στην ηχητική μπάντα ακούγονται η φωνή της να διαβάζει ένα από τα γράμματα στον αδελφό της, αρκούν για να νιώσουμε πως αυτή πιθανότατα θα είναι μια από τις πιο συναισθηματικές κι έντονες ταινίες του σκηνοθέτη. Και ίσως μια ερμηνεία σταθμός για την πρωταγωνίστρια του.

Δείτε το βίντεο και την αφίσα του φιλμ.