Φεστιβάλ / Βραβεία

Το «Call me by your Name» του Λούκα Γκουαντανίνο είναι το success story του φετινού Sundance

στα 10

Ο Ιταλός σκηνοθέτης κάνει αυτό που πιθανότατα είναι η καλύτερη ταινία του και το οποίοι οι κριτικοί περιγράφουν ως ένα «queer αριστούργημα».

Το «Call me by your Name» του Λούκα Γκουαντανίνο είναι το success story του φετινού Sundance

Η τρίτη μεγάλου μήκους του Λούκα Γκουαντανίνο μετά το θεαματικό «Είμαι ο Ερωτας» και το επίσης θεαματικό αλλά μάλλον αδιάφορο «Κάτω από τον Ηλιο», μοιάζει να βρίσκει την χρυσή τομή ανάμεσα στο μεγαλόπνοο και το σπουδαίο σινεμά, αν πιστέψουμε τις διθυραμβικές κριτικές που η ταινία κουβαλά μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο φεστιβάλ του Sundance.

call me by your name 607

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Αντρέ Ασιμάν, το φιλμ εξιστορεί την σύντομη ερωτική σχέση ανάμεσα στον 17χρονο γιο ενός ζευγαριού Αμερικάνων ακαδημαϊκών και στον 24χρονο βοηθό του πατέρα του που έρχεται για μερικές εβδομάδες στην βίλα τους στην Ιταλία για να τον βοηθήσει στην εργασία του. Ο νεαρός Ελιο ακόμη κι αν περνά το καλοκαίρι ξένοιαστος φλερτάροντας με την φίλη του και νιώθει αρχικά μάλλον εχθρικά απέναντι στον καινούριο τους επισκέπτη σύντομα θα ανακαλύψει το ξύπνημα συναισθημάτων που μοιάζει να μην άφηνε να φανερωθούν και η έλξη του για τον Ολιβερ θα τον οδηγήσει να τον κατακτήσει.

Δείτε ακόμη: Ο Αρμι Χάμερ πρωταγωνιστεί στο «Call me by your Name» του Λούκα Γκουαντανίνο

call me by your name 607

Ομως το βιβλίο του Ασιμάν και όπως φαίνεται και η ταινία δεν είναι μια ακόμη coming out ταινία ούτε ένα «καλοκαιρινό ρομάντζο που τυγχάνει να είναι gay» όπως λέει ο Τζόρνταν Χόφμαν στην Guardian που προσφέρει απλόχερα στην ταινία πέντε αστεράκια. «Το φιλμ είναι μια αριστοτεχνική δουλειά ακριβώς επειδή είναι απόλυτα λεπτομερές κι ακριβές. Δεν είναι μια ακόμη ερωτική ιστορία που «τυγχάνει να είναι gay». To μέγεθος της εμπιστοσύνης και της δύναμης των χαρακτήρων της φέρνει στην ιστορία ένα πλούτο που δεν είναι απαραίτητα γνώριμος σε ένα παγκόσμιο κοινό. Αλλά ο τρόπος, η τέχνη με τον οποίο χτίζεται η ιστορία είναι ένα ακόμη παράδειγμα του πως το σινεμά μπορεί να γεννήσει την κατανόηση, την ενσυναίσθηση σε ένα σχεδόν πνευματικό επίπεδο. Πρόκειται για ένα σημαντικό φιλμ στην ιστορία του queer cinema».

call me by your name 607

Στην ίδια λογική το indiewire αποκαλεί το φιλμ «ένα queer αριστούργημα που αξίζει τις συγκρίσεις με ταινίες όπως το «Carol» και το «Moonlight». Και πάνω κάτω στο ίδιο ύφος, κινούνται όλες οι κριτικές του φιλμ τόσο εκείνες που επισημαίνουν μια ερωτική σκηνή με ένα ζουμερό ροδάκινο, όσο κι εκείνες που στέκονται σε μια από τις τελικές σκηνές του φιλμ σε έναν συγκλονιστικό διάλογο ανάμεσα στο νεαρό Ελιο και τον πατέρα του –που υποδύεται ο Μάικλ Στουλμπαργκ.

Δείτε ακόμη: Ο Λούκα Γκουαντανίνο μας ξεναγεί στο (υπέροχο) σπίτι του

call me by your name 607

Ολες μιλούν για μια σπουδαία, σαγηνευτική, πανέμορφη και βαθιά συγκινητική ταινία και μας κάνουν να ανυπομονούμε ακόμη περισσότερο για το φιλμ.

call me by your name 607

call me by your name 607

call me by your name 607

call me by your name 607

Δείτε ακόμη: