Buzz

«Cactus River» δέιτε μια καινούρια μικρού μήκους του Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν

στα 10

Γυρισμένο σε ασπρόμαυρο, στα ίδια μέρη όπου γύρισε πρόσφατα το «Mekong Hotel», το «Cactus River» είναι ένα ημερολόγιό εικόνων του σκηνοθέτη με έντονη τη σφραγίδα του ιδιαίτερου ύφους του.

«Cactus River»  δέιτε μια καινούρια μικρού μήκους του Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν

Μπορεί η επόμενη ταινία του να αργεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα Ταϊλανδός σκηνοθέτης τεμπελιάζει. Πριν μερικούς μήνες, στο Φεστιβάλ των Καννών, παρουσίασε την μεσαίου μήκους του «Mekong Hotel», και τώρα έχει ένα ακόμη μικρού μήκους που αγγίζει τις ίδιες θεματικές, γυρισμένο στα ίδα μέρη όπως κι εκείνο το φιλμ.

Με «πρωταγωνίστρια» την Τζεντζίρα Πόνγκπας μια ηθοποιό που εμφανίστηκε σε ταινίες του όπως το «Syndromes and a Century» και το «Ο Θείος Μπούνμι Θυμάται τις Προηγούμενες Ζωές του», το φιλμ καταγράφει την καθημερινότητά της ζωής της που όπως και η πορεία του ποταμού δίπλα στον οποίο ζει, μοιάζει να έχει αλλάξει ριζικά.

Ο σκηνοθέτης εξηγεί:

Απ όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ταινία μου το 2009, η Τζεντζίρα Πόνγκπας, άλλαξε το όνομά της. Οπως κάνουν πολλοί Ταϊλανδοί, πιστεύει ότι το καινούριο όνομα θα της φέρει τύχη. Ετσι ή Τζεντζίρα έγινε Ναχ, που σημαίνει νερό. Λίγο καιρό μετά, σερφάροντας στο internet γνώρισε τον Φρανκ, έναν πρώην στρατιώτη από το Νιου Μέξικο και λίγους μήνες μετά παντρεύτηκαν κι έτσι έγινε κυρία Ναχ Γουάιντνερ.

Οι νιόπαντροι βρήκαν ένα σπίτι κοντά στον ποταμό Μεκόνγκ εκεί όπου η Ναχ μεγάλωσε. Τωρα περνά τον περισσότερο καιρό της πλέκοντας κάλτσες για μωρά τις οποίες πουλά, φροντίζοντας τον κήπο της και κοιτάζοντας τηλεόραση (συχνά χωρίς ήχο αφού τα περισσότερα προγράμματα είναι στα Ταϊλανδέζικα).

Το «Cactus River» είναι ένα ημερολόγιο από την επίσκεψή μου στο ζευγάρι, από τις διάφορες φάσεις του νερού και του αέρα. Η ροή των δύο ποταμών της Ναχ και του Μεκόνγκ, ξυπνά μνήμες από το μέρος όπου γύρισε αρκετές από τις ταινίες μου. Στην διάρκεια των χρόνων, αυτή η γυναίκα που κάποτε λεγόταν Τζεντζίρα, μου γνώρισε το ποτάμι, την ζωή της, την ιστορία του και τα πιστεύω της για το άμεσο μέλλον του. Είναι πεπεισμένη πως σύντομα δεν θα υπάρχει νερό στο ποτάμι εξ αιτίας των φραγμάτων που χτίζονται πιο ψηλά στην κοίτη του, στην Κίνα και το Λάος. Παρατήρησα κι εγώ ότι και η Τζεντζίρα, δεν υπάρχει πια.

Δείτε την μικρού μήκους του Απιτσατπόνγκ Βιρεσετάκουν στο βίντεο που ακολουθεί, διαβάστε περισσότερα για το «Mekong Hotel» καθώς και τη συνέντευξή που έδωσε στο flix με αφορμή εκείνη την ταινία.