Buzz

Ο Μπρούνο Γκανς ήταν ένας από τους τελευταίους μεγάλους ήρωες του ευρωπαϊκού σινεμά

στα 10

Ο πολυαγαπημένος Ελβετός ηθοποιός που έγινε διάσημος κυρίως μέσα από την ερμηνεία του ως άγγελος στα «Φτερά του Ερωτα» του Βιμ Βέντερς πέθανε χτες τη νύχτα, σε ηλικία 77 ετών.

Ο Μπρούνο Γκανς ήταν ένας από τους τελευταίους μεγάλους ήρωες του ευρωπαϊκού σινεμά

Από άγγελος σε μια από τις πιο διαβολικές μορφές στην ιστορία της ανθρωπότητας: αυτός ήταν ο Μπρούνο Γκανς, ο οποίος σημάδεψε με τη μελαγχολική του φυσιογνωμία το ευρωπαϊκό σινεμά.

Γεννημένος το 1941 στη Ζυρίχη, ο Ελβετός ηθοποιός συνδέθηκε ωστόσο περισσότερο με την άνθηση του νέου γερμανικού κινηματογράφου, τον οποίο υπηρέτησε μέσα από τις συνεργασίες του με σκηνοθέτες όπως ο Βιμ Βέντερς, ο Βέρνερ Χέρτσογκ και ο Φόλκερ Σλέντορφ. Αν και έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη το 1960, για δύο ολόκληρες δεκαετίες ο Γκανς θα αφοσιωνόταν σχεδόν αποκλειστικά στο θέατρο, το οποίο παρέμεινε για πάντα η μεγάλη του αγάπη.

Διαβάστε ακόμη: Ο Αλμπερτ Φίνεϊ δεν αρνήθηκε να γίνει Σερ επειδή ήταν σνομπ

Wings of Desire 607

Ο πρώτος του σημαντικός κινηματογραφικός ρόλος θα ερχόταν το 1976 με το «Summer Guests» του Πέτερ Στάιν, το οποίο θα σήμαινε την αρχή για μια σπουδαία καριέρα με ταινίες όπως «Η Μαρκησία της Ο» (1976) του Ερίκ Ρομέρ, «Ο Αμερικανός Φίλος» (1977) του Βιμ Βέντερς, ο «Νοσφεράτου» (1979) του Βέρνερ Χέρτσογκ και το «The Boys from Brazil» (1978) του Φράνκλιν Σάφνερ.

Αν υπάρχει, ωστόσο, ένας ρόλος για τον οποίο θα τον θυμόμαστε για πάντα, αυτός δεν είναι άλλος από εκείνον του αγγέλου στα «Φτερά του Ερωτα» (1987) του Βέντερς, ο οποίος απαρνιέται την αθανασία για να βιώσει και πάλι τις επίγειες απολαύσεις. Ο Γκανς θα επαναλάμβανε τον ρόλο αυτό και στη λιγότερη επιτυχημένη συνέχεια της ταινίας, «Faraway, So Close!», που ο Βέντερς γύρισε το 1993. Η ερμηνεία του είχε τέτοιο αντίκτυπο στο κοινό που άνθρωποι που τον συναντούσαν τυχαία στο δρόμο συνέχιζαν να τους προσδίδουν μεταφυσικές ικανότητες και τον προσέγγιζαν ζητώντας τις ευλογίες του.

An Eternity and a Day 607 Μια Αιωνιότητα και Μια Μέρα

Downfall 607H Πτώση

The House that Jack Built 607 To Σπίτι που Εχτισε ο Τζακ

Ο Γκανς θα πρωταγωνιστούσε επίσης στο «Μια Αιωνιότητα και Μια Μέρα» (1998) και στη «Σκόνη του Χρόνου» (2008) του Θόδωρου Αγγελόπουλου, όμως η σπουδαιότερη ερμηνεία (και η μεγαλύτερη επιτυχία) της τελευταίας περιόδου της καριέρας του θα ερχόταν το 2004 με την «Πτώση» του Ολιβερ Χίρσμπιγκελ, για τις ανάγκες της οποίας ο ηθοποιός θα πραγματοποιούσε εξονυχιστική έρευνα προκειμένου να αποδώσει (συγκλονιστικά) το ανθρώπινο πρόσωπο του Αδόλφου Χίτλερ κατά τη διάρκεια των τελευταίων του ημερών.

Ο Γκανς συνέχιζε να εργάζεται ακατάπαυστα τα τελευταία χρόνια - οι πιο πρόσφατες κινηματογραφικές του εμφανίσεις περιλαμβάνουν το «The Party» της Σάλι Πότερ και το «Σπίτι που Εχτισε ο Τζακ» του Λαρς φον Τρίερ.

Ο Μπρούνο Γκανς πέθανε χτες τη νύχτα στο σπίτι του στη Ζυρίχη, σε ηλικία 77 ετών – σύμφωνα με τις πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα είχε διαγνωσθεί πως έπασχε από καρκίνο του εντέρου.

Bruno Ganz 607