Buzz

Βραδιές ελληνικού ντοκιμαντέρ στον Ιανό

στα 10

Το Ελληνικό κέντρο Κινηματογράφου και ο Ιανός σε συνεργασία με την Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ σας κλείνουν ραντεβού κάθε Πέμπτη για όλο τον ερχόμενο χειμώνα με ντοκιμαντέρ που αξίζει να (ξανα)δείτε.

Flix Team
Βραδιές ελληνικού ντοκιμαντέρ στον Ιανό
Αγέλαστος Πέτρα

Δεν είναι μόνο οι ταινίες μυθοπλασίας που ξεχωρίζουν στα φεστιβάλ του πλανήτη και δείχνουν την συνεχώς αυξανόμενη δυναμική του ελληνικού σινεμά. Είναι και μια σειρά από ντοκιμαντέρ που εδώ και χρόνια έχουν κερδίσει επάξια το δικό τους κομμάτι δόξας και όχι λίγες φορές ένα σημαντικό κοινό στις αίθουσες.

Λαμβάνοντας υπόψιν αυτή ακριβώς την δυναμική και θέλοντας να δώσει σε ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει μερικά από τα καλύτερα ελληνικά ντοκιμαντέρ της πρόσφατης παραγωγής αλλά κι όχι μόνο, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και ο Ιανός σε συνεργασία με την Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, εγκαινιάζουν μια ζώνη προβολών που θα διαρκέσει όλο το χειμώνα.

Οι Βραδιές Ελληνικού Ντοκιμαντέρ θα προβάλλουν κάθε Πέμπτη στις 22:30 στον Ιανό (Σταδίου 24), φιλμ που, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας, από αφιερώματα σε πρόσωπα, έως κοινωνικά, ιστορικά, επιστημονικά και οικολογικά ζητήματα.

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ανάδειξη της σημασίας του ντοκιμαντέρ, αφού αποτελεί σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης κινηματογραφίας και ένα μέσο αποτύπωσης του πραγματικού κόσμου. Ο κάθε δημιουργός χρησιμοποίει την πραγματικότητα ως πρώτη ύλη, καταγράφοντάς τη χωρίς υπερβολές, δίνοντας τη δυνατότητα στο θεατή να ενημερωθεί για ζητήματα που τον ενδιαφέρουν, να προβληματιστεί και να διδαχθεί από το παρελθόν, χρησιμοποιώντας τη γνώση που αποκτά, για να βελτιώσει το μέλλον του.

Ο κάθε μήνας θα περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ όχι μόνο πρόσφατης αλλά και παλιότερης παραγωγής καλύπτοντας μια ξεχωριστή θεματική ενότητα. Η έναρξη γίνεται το μήνα Οκτώβριο, που είναι αφιερωμένος στην παράδοση, τη σημασία και τη δύναμη του ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα του σήμερα, ενώ στη συνέχεια, κατά το μήνα Νοέμβρη θα προβληθούν ντοκιμαντέρ με θέμα τη βία.

Η είσοδος σε όλες τις προβολές θα είναι ελεύθερη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Οκτώβρη:

Πέμπτη 10/10 στις 22:30

Ο Mανάβης, 2013, διάρκ. 82' Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος.

Οδοιπορικό στα χωριά της Νοτιοδυτικής Πίνδου μαζί με τον Νίκο Αναστασίου, μανάβη, ο οποίος, από τη δεκαετία του ’80 κάθε εβδομάδα, κάνει με το φορτηγάκι του ένα δρομολόγιο 75 χλμ.

Πέμπτη 17/10 στις 22:30

Ακρόπολη, 2001, Διάρκ. 30’, Σκηνοθεσία: Εύα Στεφανή

Ο παραλληλισμός του βράχου που διαχρονικά σηματοδοτεί την πόλη με το γυναικείο σώμα. “Η Ακρόπολη παρομοιάζεται με μια γυναίκα βουβή, που υπάρχει μόνο μέσα από το βλέμμα των άλλων”, σημειώνει η ίδια η Εύα Στεφανή. Ένα ετερόκλητο μίγμα κινηματογραφικών υλικών (found footage από super 8, αρχειακό υλικό και ρετρό πορνογραφικές ταινίες) αναδεικνύει αντιφάσεις ως προς την ιδεολογική χρήση της Ιστορίας.

Τι Ωρα Είναι;, 2007, Διάρκ. 26’, Σκηνοθεσία: Εύα Στεφανή.

Δύο άνδρες ζουν σε έναν κόσμο όπου το σέλινο δεν είναι σέλινο, η κόκα-κόλα είναι κρασί, η φαντασία τρέφει την πραγματικότητα και ο χρόνος κυλά διαφορετικά. Δύο άνδρες κι ένα ξυπνητήρι.

Πέμπτη 24/10 στις 22:30

Αγέλαστος Πέτρα, 2000, Διάρκ. 87' , Σκηνοθεσία; Φίλιππος Κουτσαφτής.

Η ταινία έχοντας ως θέμα την Ελευσίνα ακολουθεί τις ζωές ορισμένων κατοίκων της. Καθημερινοί, απλοί άνθρωποι παρελαύνουν μπροστά από τον φακό απαθανατίζοντας έτσι το κομμάτι της Ελευσίνας που κρατάνε μέσα τους. Τα γυρίσματα της ταινίας διήρκεσαν 10 χρόνια.

Πέμπτη 31/10 στις 22:30

Τα Λόγια της Σιωπής, 2002, Διάρκ. 74', Σκηνοθεσία: Λουκία Ρικάκη

Ένα ντοκιμαντέρ για την ελληνική νοηματική γλώσσα, την εγχώρια κοινότητα των κωφών, τις σχέσεις τους με τους ακούοντες, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο τους αντιμετωπίζει πολύς κόσμος.