Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβεία SAG 2014: ο δρόμος προς τα Οσκαρ άνοιξε...

στα 10

Οχι δεν σημειώθηκαν ανατροπές και εκπλήξεις στην τελετή απονομής των βραβείνω της Ενωσης Ηθοποιών (SAG). Ομως, ακόμα σημαντικότερο: «κλείδωσαν» τα φαβορί.

Βραβεία SAG 2014: ο δρόμος προς τα Οσκαρ άνοιξε...

Ποτέ δεν κλειδώνουν πραγματικά τα φαβορί. Η αλήθεια είναι ότι η οσκαρική κούρσα είναι πάντα γεμάτη στροφές, ανατροπές. Ποτέ μονοδρόμους. Ομως, η τελική της ευθεία όλο και κάτι ξεκαθαρίζει. Φέτος λοιπόν, μία χρονιά που τα βραβεία είναι τόσο μοιρασμένα που κανείς δεν ξέρει στ' αλήθεια που θα ποντάρουν τα μέλη της Ακαδημίας, κάθε νέα απονομή ξεκαθαρίζει και λίγο το τοπίο. Πριν από λίγες ώρες λοιπόν, ολοκληρώθηκε η 20η απονομή των SAG Awards (των βραβείων της Ενωσης Ηθοποιών). Οι ηθοποιοί ψήφισαν τους συναδέλφους τους και έδωσαν ένα τελευταίο σπρώξιμο στο δρόμο προς τα Οσκαρ.

Ας μιλήσουμε λοιπόν πρώτα από όλα για τα φαβορί. Η Κέιτ Μπλάνσετ, παίρνοντας χθες βράδυ και το SAG, μοιάζει να έχει επιβάλει την κυριαρχία της στην κατηγορία Α' Γυναικείου ρόλου. Η Μπούλοκ πλέον δεν απειλεί και κάποια βραβεία που έχει και εκείνη συγκεντρώσει, έχουν ήδη καλυφθεί με τη σκόνη της «Θλιμμένης Τζάσμιν».

1

Ανεβαίνοντας στη σκηνή η πάντα κλασάτη Μπλάνσετ, ευχαρίστησε τους συναδέλφους ηθοποιούς που την καλωσόρισαν πίσω, μετά από ένα μεγάλο διάστημα που εκείνη είχε εγκαταλείψει το σινεμά για το θέατρο. Αναγνώρισε τον σκηνοθέτη της Γούντι Αλεν, αλλά περισσότερο στάθηκε στην συμπρωταγωνίστριά της Σάλι Χόκινς και της αφιέρωσε το μισό βραβείο.

2

Οι πρωταγωνιστές του «Dallas Buyers Club», Μάθιου ΜακΚόνεχεϊ και Τζάρεντ Λέτο, απέσπασαν κι εκείνοι από ένα ακόμα βραβείο. Ο Λέτο θεωρείται πλέον ένα από τα σίγουρα οσκαρικά στοιχήματα, κι ο ΜακΚόνεχεϊ, αν πρέπει για κάτι να ανησυχεί, είναι οι τύψεις των μελών της Ακαδημίας για τον χρόνια παραγνωρισμένο Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Χθες βράδυ πάντως, χαρούμενοι και οι δύο, απλά εξέφρασαν τη χαρά τους για την αναγνώριση των συναδέλφων τους. «Υποκλίνομαι ταπεινά στους συνυποψηφίους μου και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ηθοποιούς που έχουμε παίξει μαζί...» είπε ανάμεσα σε άλλα ο ΜακΚόνεχεϊ. Υπάρχει ένα μαγικό μέρος που κάθε φορά προσπαθούμε να φτάσουμε. «Την καρδιά του ρόλου που σου επιτρέπει να βλέπεις τον χαρακτήρα από μέσα προς τα έξω. Δεν τα καταφέρνει κανείς πάντα, αλλά αν το πετύχεις φίλε, να περπατάς κάθε μέρα και να βλέπεις, να μυρίζεις, να αγγίζεις όπως ο χαρακτήρας σου - είναι πραγματικά κάτι το μαγικό...»

3

Ο Λέτο ευχαρίστησε τους «ονειροπόλους συναδέλφους του» και αφιέρωσε το βραβείο σε όλους όσους έχουν χάσει τη ζωή τους από, ή έμαθαν να ζουν τη ζωή τους με, το AIDS. Αλλά, όπως και στις Χρυσές Σφαίρες, το αφιέρωσε και «σε όλους τους Ρέιονς αυτού του κόσμου που τραβούν το δικό τους δρόμο...» Χαρούμενος και κύριος, ο Λέτο δεν ξέχασε να αναφέρει τον συνυποψήφιο Τζέιμς Γκαντολφίνι αλλά και την μαμά του που τον συνόδευε σε ακόμα μία απονομή.

5

Η έκπληξη της βραδιάς και το βραβείο που κάπως θολώνει τα νερά ήταν στην κατηγορία Β' Γυναικείου. Η Λουπίτα Νιουόνγκ'ο («12 Χρόνια Σκλάβος») κέρδισε το SAG από τα χέρια της Τζένιφερ Λόρενς (κάτι που εμφανώς σόκαρε και την ίδια) και αναρωτιόμαστε αν αυτό θα είναι και η φετινή της χαρά, ή θα μπορέσει να απειλήσει και τη βραδιά των Οσκαρ. Η Νιουόνγκ'ο πάντως ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη της, Στιβ ΜακΚουίν «που έριξε φως με το φακό του ανάμεσα στα σανίδια της Αμερικανικής Ιστορίας» με αυτό το ειλικρινές και βάρβαρο δράμα για τη σκλαβιά. Ευχαρίστησε επίσης το πανεπιστήμιό της (Yale School of Drama) για την παιδεία που της πρόσφερε (ο ΜακΚουίν την πήρε από εκεί, λίγους μήνες πριν η Νιουόνγκ'ο αποφοιτήσει).

6

Το μεγάλο βραβείο της βραδιάς, το SAG για το καλύτερο ensemble ταινίας (που μετρά κάπως ισάξια με το «Καλύτερης Ταινίας» των Οσκαρ) πήγε στον «Οδηγό Διαπλοκής». Ολόκληρο το καστ του American Hustle ανέβηκε στη σκηνή των SAG Awards και ο Μπράντλεϊ Κούπερ πήρε το λόγο για να ευχαριστήσει τον Ντέιβιντ Ο. Ράσελ. «Είναι σκηνοθέτης ηθοποιών. Πολλοί ισχυρίζονται κάτι τέτοιο. Αυτός είναι η απόδειξη ότι υπάρχει κάτι τέτοιο. Ζητάει πολλά από τους ηθοποιούς του. Αλλά όταν του τα δώσεις, παίρνεις ακόμα περισσότερα πίσω. Σ' ευχαριστούμε Ντέιβιντ. Αυτό το βραβείο σου ανήκει...»

4

Στις τηλεοπτικές κατηγορίες, τα φαβορί «Breaking Bad» και «Modern Family» επικράτησαν, η Μάγκι Σμιθ βραβεύτηκε ξανά για το «Downton Abbey» και η Τζούλια Λούις Ντρέιφους για το «Veep». O Mάικλ Ντάγκας τιμήθηκε με ακόμα ένα βραβείο για το «Behind the Candelabra», ενώ η Ελεν Μίρεν κέρδισε επίσης για την ερμηνεία της στο «Phil Spector».

Σταρ του τηλεοπτικού τμήματος, φυσικά, ο Μπράιαν Κράνστον. Ανεβαίνοντας στη σκηνή για το βραβείο Α' Ανδρικού έκανε πλάκα ότι βάζει το μακιγιάζ του με καθρέφτη το τσαντάκι της συμπρωταγωνίστριάς του Ανα Γκαν, τραγούδησε «I won a SAG» και δήλωσε ότι «οι ηθοποιοί είναι οι πιο τυχεροί άνθρωποι του κόσμου που κάνουν αυτό που κάνουν και μπορούν να πληρώνονται και να ζουν απ' αυτό...»

Διαβάστε τα Βραβεία SAG 2014 αναλυτικά.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ SAG:

  • Α' Ανδρικού ρόλου: Μάθιου ΜακΚόνεχεϊ («Dallas Buyers Club»)
  • Α' Γυναικείου ρόλου: Κέιτ Μπλάνσετ («Θλιμμένη Τζάσμιν»)
  • Β' Ανδρικού ρόλου: Τζάρεντ Λέτο («Dallas Buyers Club»)
  • Β' Γυναικείου ρόλου: Λουπίτα Νιουόνγκ'ο («12 Χρόνια Σκλάβος»)
  • Outstanding cast: Εϊμι Ανταμς, Κρίστιαν Μπέιλ, Τζένιφερ Λόρενς, Μπράντλεϊ Κούπερ, Τζέρεμι Ρένερ, Λούις Σ. Κέι, Πολ Χέρμαν, Τζακ Χιούστον, Αλεσάντρο Νιβόλα, Μάικλ Πένια, Ελίζαμπερ Ρομ, Σία Γουίγκαμ («Οδηγός Διαπλοκής»)

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ SAG:

  • Α' Ανδρικού ρόλου σε τηλεταινία: Μάικλ Ντάγκλας («Behind the Candelabra»)
  • Α' Γυναικείου ρόλου σε τηλεταινία: Ελεν Μίρεν («Phil Spector»)
  • Α' Ανδρικού ρόλου σε δραματική σειρά: Μπράιαν Κράνστον («Breaking Bad»)
  • Α' Γυναικείου ρόλου σε δραματική σειρά: Μάγκι Σμιθ («Downton Abbey»)
  • Α' Ανδρικού ρόλου σε κωμική σειρά: Τάι Μπάρελ («Modern Family»)
  • Α' Γυναικείου ρόλου σε κωμική σειρά: Τζούλια Λούις Ντρέιφους («Veep»)
  • Outstanding cast δραματικής σειράς: «Breaking Bad»
  • Outstanding cast κωμικής σειράς: «Modern Family»

Διαβάστε τα πάντα γύρω από την οσκαρική κούρσα στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς μέχρι τις 2 Μαρτίου όπου και θα δοθούν τα φετινά 86α Οσκαρ.