Buzz

Η «Μπλε Βασίλισσα» του Αλέξανδρου Σιπσίδη, προσβάσιμη σε όλους

στα 10

Ετοιμη για την έξοδό της στις αίθουσες στις 19 Απριλίου, η πρώτη ταινία του Αλέξανδρου Σιπσίδη κυκλοφορεί - όχι από ευαισθησία αλλά από σεβασμό στο δικαίωμα - και με ελληνικούς υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους, και σε αίθουσα με προσβάσιμη είσοδο για κινητικά ανάπηρους θεατές.

Η «Μπλε Βασίλισσα» του Αλέξανδρου Σιπσίδη, προσβάσιμη σε όλους

Μια ληστεία γίνεται η αφετηρία για μια «μπλε ιστορία» με πολλές διαφορετικές εκδοχές – τόσες όσες και οι διακριτές οπτικές γωνίες τεσσάρων άπληστων χαρακτήρων που συναγωνίζονται με φόντο τη «Μπλε Βασίλισσα», ένα από τα σπανιότερα διαμάντια του κόσμου. Ανάμεσά τους κι ο Γιάννης, που μέσα από μια σειρά αποκαλύψεων μετατρέπεται από θύτης στο ιδανικό θύμα.

Αυτή είναι η υπόθεση της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του Αλέξανδρου Σιπσίδη που ετοιμάζεται για την έξοδό της στις αίθουσες στις 19 Απριλίου από την Odeon. Μια συγκυρία - από αυτές που τελικά αποβαίνουν απαραίτητες αλλά τόσο σπάνιες - φέρνει τους δημιουργούς της ταινίας να έχουν φροντίσει όχι μόνο για την προβολή της και σε αίθουσα όπου υπάρχει πρόβλεψη για πρόσβαση σε κινητικά ανάπηρους θεατές αλλά και για τον υποτιτλισμό της για Κωφούς και Βαρήκοους (SDH, Subtitles for the Deaf and Hard of Hearing), τους οποίους δημιούργησε και μας πρόσφερε η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών.

Διαβάστε και δείτε ακόμη: O Αλέξανδρος Σιπσίδης συστήνει στο Flix τη «Μπλε Βασίλισσα»

Μπλε Βασίλισσα 607 Δημήτρης Ημελλος

Μπλε Βασίλισσα 607 Ράσμι Σούκουλη

Μπλε Βασίλισσα 607 Θέμης Πάνου

Η «Μπλε Βασίλισσα» θα κάνει πρεμιέρα σε δύο αίθουσες στις 19 Απριλίου. Στο Odeon Opera και στο Σινέ Piscines Ideales - Αθηνά. Η δεύτερη έχει προσβάσιμη είσοδο και αίθουσα για κινητικά ανάπηρους θεατές. Οπως μας αναφέρει η μια εκ των δύο σεναριογράφων της ταινίας, η Απολλωνία Τσαντά:

«Πεποίθησή μας είναι ότι το 2018 θα έπρεπε όλες οι ταινίες, αλλά και κάθε πολιτιστική εκδήλωση, να είναι προσβάσιμη σε όλους τους ανθρώπους. Δεν πρόκειται για «χάρη» ούτε για «ευαισθητοποίηση» από μέρους μας, αλλά για σεβασμό στο αυτονόητο δικαίωμα όλων των ανθρώπων για συμμετοχή στα πολιτιστικά έργα του τόπου μας.Και επειδή η προσβασιμότητα δεν αφορά μόνο τις κινητικές βλάβες και τις ράμπες, η ταινία θα προβληθεί και με υπότιτλους για Κωφούς και Βαρήκοους - SDH, Subtitles for the Deaf and Hard of Hearing, τους οποίους δημιούργησε και μας πρόσφερε η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών. Ακούγεται αδιανόητο αν σκεφτείτε ότι οι Ελληνες Κωφοί είναι μια μεγάλη κοινότητα που έχει αποκλειστεί εδώ και χρόνια από το χώρο του ελληνικού κινηματογράφου (και θεάτρου), καθώς μόνο οι ξενόγλωσσες ταινίες υποτιτλίζονται!»

Μπλε Βασίλισσα 607 Ο Μιχάλης Οικονόμου, ο Αλέξανδρος Σιπσίδης και η Διευθύντρια Φωτογραφίας Χριστίνα Μουμούρη στα γυρίσματα

«Την όλη ενημέρωση την είχαμε από τη μία εκ των δύο σεναριογράφων της ταινίας, την Απολλωνία Τσαντά, η οποία είναι ανάπηρη, ακτιβίστρια, μέλος της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών, μια Κίνηση που διεκδικεί όρους προσβασιμότητας για όλους τους ανθρώπους σε όλους τους χώρους της τέχνης π.χ. Κινηματογράφους, θέατρα, μουσεία κ.λπ.Η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών έχει συνεργαστεί με σοβαρούς θεσμούς στην Ελλάδα, όπως π.χ. το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», το Ευγενίδειο Ιδρυμα, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.α. τους οποίους επιχειρούν να καταστήσουν προσβάσιμους σε όλους τους ανθρώπους», συμπληρώνει ο Αλέξανδρος Σιπσίδης που μιλάει για τη συμπερίληψη ως ένα θέμα σεβασμού και αξιοπρέπειας απέναντι στην αναπηρική κοινότητα:

«Πέρα, όμως, από το γεγονός ότι η Απολλωνία είναι σεναριογράφος και ενεργό μέλος της αναπηρικής κοινότητας, τίθεται για όλους εμάς που συμμετέχουμε σε αυτή την ταινία και θέμα σεβασμού και αξιοπρέπειας απέναντι στην αναπηρική κοινότητα. Πιστεύουμε ότι η συμπερίληψη είναι ο μόνος δρόμος από εδώ και πέρα και η τέχνη και ο πολιτισμός οφείλουν να κάνουν την αρχή και να δώσουν το έναυσμα.»

Η «Μπλε Βασίλισσα» του Αλέξανδρου Σιπσίδη θα παίζεται στις αίθουσες από την Πέμπτη 19 Απριλίου σε διανομή Odeon


Μπλε Βασίλισσα | Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Σιπσίδης | Σενάριο: Δημήτρης Ευλαμπίδης, Απολλωνία Τσαντά | Διεύθυνση φωτογραφίας: Χριστίνα Μουμούρη | Μοντάζ:Κωνσταντίνος Αδραχτάς | Ηχος: Βασίλης Ηπειρώτης | Μουσική: DNA | Σκηνικά: Ελευθερία Τζίβα Πέτροβα | Μακιγιάζ: Γιάννα Μαρματάκη | Ηθοποιοί: Ράσμι Σούκουλη, Μιχάλης Οικονόμου, Φωτεινή Λεβογιάννη, Δημήτρης Ήμελλος, Γιώργος Αδαμαντιάδης, Θέμης Πάνου, Δημήτρης Καπετανάκος, Τζο Παπανικολάου, Προμηθέας Νερρατίνι, Πάνος Δημητράς | Παραγωγή: WeThePeople | Παραγωγός - Παραγωγοί: Λίζα Αποστολοπούλου, Αλέξανδρος Σιπσίδης | Κοστούμια: Ελευθερία Τζίβα Πέτροβα

Μπλε Βασίλισσα 607