Buzz

Σας αρέσουν οι ταινίες τρόμου; Προσοχή στη θρόμβωση!

στα 10

Μια νέα έρευνα αποκάλυψε πως οι θεατές ταινιών τρόμου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θρόμβωσης - και όχι επειδή στην πλειοψηφία τους οι ταινίες του είδους είναι χάλια.

Σας αρέσουν οι ταινίες τρόμου; Προσοχή στη θρόμβωση!

Ερευνα που διεξήχθη από γιατρούς και ακαδημαϊκούς στο Πανεπιστήμιο Λέιντεν της Ολλανδίας ανέλυσε δείγματα αίματος από εθελοντές που μόλις είχαν δει μια ταινία τρόμου ή ένα ντοκιμαντέρ για την γαλλική παραγωγή κρασιού και ανακάλυψαν πως αυτοί που είδαν την ταινία τρόμου είχαν υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης VIII που οδηγεί σε πήξη του αίματος και τελικά θρόμβωση.

Η λογική ήταν να αναλυθεί η έννοια του «μου κόπηκε το αίμα» που αναφέρεται συχνά από θεατές ταινιών τρόμου και έτσι επιλέχθηκαν 24 νεαροί εθελοντές χωρίς προβλήματα υγείας που είδαν ταινίες σε μια αίθουσα του Πανεπιστημίου. Οι εθελοντές είδαν με χρονική απόσταση μεταξύ τους το «Insidious» του Τζέιμς Γουάν και το ντοκιμαντέρ «A Year in Champagne». Δείγματα αίματος πάρθηκαν 15 λεπτά πριν την προβολή της κάθε ταινίας και 15 λεπτά μετά, με αυτούς που είδαν το «Insidious» να παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης που οδηγεί σε θρόμβωση.

Διαβάστε ακόμη: Οι πιο κερδοφόρες ταινίες των τελευταίων πέντε χρόνων είναι όλες... τρόμου!

A Year in Champagne To «A Year in Champagne» που προβλήθηκε ως μη τρομακτικό. Χμ...

Οι ταινίες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, επιλέχθηκαν πολύ προσεκτικά. Η αρχική επιλογή για το ντοκιμαντέρ ήταν ένα φυσιολατρικό πρόγραμμα του BBC το οποίο απορρίφθηκε επειδή συχνά κάποιο ζώο σκοτώνεται σε αυτά, ενώ το «Insidious» επιλέχθηκε επειδή είναι αρκετά τρομακτικό σε όλη τη διάρκειά του και όχι από το είδος των ταινιών τρόμου που κορυφώνεται απλά στο τέλος.

Η έρευνα με τίτλο «Bloodcurdling Movies and Measures of Coagulation: Fear Factor Crossover Trial» έγινε με απόλυτο σεβασμό προς τους εθελοντές, οι οποίοι γνώριζαν από την αρχή τους σκοπούς του πειράματος, ενώ οι προβολές έγιναν σε φιλόξενο περιβάλλον προκειμένου να μην υπάρχει εξωτερικός παράγοντας που θα επηρέαζε τη θέαση.

Ενα από τα αστεία περιστατικά της έρευνας ήταν ότι ένας θεατής έφαγε τόση πολλή σοκολάτα κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ - δεν τον αδικούμε! - που όταν χρειάστηκε να δώσει αίμα μετά την προβολή του λιποθύμησε. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό δεν συνέβη σε κανέναν από τους θεατές του «Insidious».

Διαβάστε ακόμη:

Tags: Insidious