Buzz

H Bjork καταθέτει και τη δική της κακοποίηση από «Δανό σκηνοθέτη»

στα 10

H Bjork εξομολογείται τη δική της εμπειρία κακοποίησης σε γυρίσματα ταινίας Δανού σκηνοθέτη που δεν κατονομάζει. Λες και έχει γυρίσει πολλές ταινίες με πολλούς Δανούς σκηνοθέτες...

H Bjork καταθέτει και τη δική της κακοποίηση από «Δανό σκηνοθέτη»

Προκαλεί σοκ, μούδιασμα, έκπληξη, περιέργεια, σάστισμα το γεγονός ότι σε λιγότερο από 15 μέρες έχει πέσει ένα ακλόνητο τείχος. Ενα φράγμα που εδώ και 100 χρόνια (ας περιοριστούμε στην κινηματογραφική βιομηχανία για χάρη της συζήτησης) δεν επέτρεπε να βγει τεκμηριωμένη η αλήθεια από τις κλειστές πόρτες των στούντιο και από τα ακόμα ερμητικότερα κλειστά και τρομοκρατημένα στόματα των ενδιαφερομένων. Το «δε θα ξαναδουλέψεις σε αυτή την πόλη» δεν ήταν κενή απειλή. Ηταν αποδεδειγμένη πρακτική. Κι όσο, έτσι κι αλλιώς, δεν υπήρχε καμία δικαιοσύνη, τα θύματα δεν έπαιζαν με την τύχη τους. Κατάπιναν τον εξευτελισμό, την οργή, την κακοποίησή τους με μία γερή γουλιά «έτσι λειτουργεί το σύστημα» παραίτησης.

Διαβάστε ακόμη: To tweet του Κουέντιν Ταραντίνο για τον φίλο του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν

Είναι νωρίς να εξετάσουμε γιατί ένας μέχρι τώρα πανίσχυρος άντρας σαν τον Χάρβεϊ Γουάνστιν αποκάλεσε την άκρη του νήματος. Γιατί τώρα και μαζί του άνοιξε αρχικά μια χαραμάδα και στη συνέχεια διάπλατα το κουτί της Πανδώρας. Ηταν ώριμη ιστορική στιγμή - οι γυναίκες έχουν κάνει δουλειά τα τελευταία χρόνια στο Χόλιγουντ και συνασπίστηκαν σωστά ώστε να υπάρχει σύσσωμη και νομική βάση; Κάποιος περίμενε στη γωνία τον πιο αντιπαθή παραγωγό να μείνει αφύλακτος; Σκόνταψε το θεριό και έπεσαν όλοι να τον κατασπαράξουν; Λειτούργησε η λογική του όχλου - όλοι αισθανόμαστε μόνοι κι αδύναμοι μέχρι να κάνει κάποιος την αρχή και τότε βρίσκουμε το κουράγιο να φωνάξουμε για το δίκιο μας;

Διαβάστε επίσης: Ο Γούντι Αλεν βρίσκει την κατάσταση με τον Χάρβεϊ Γουάινσταΐν «θλιβερή και τραγική»

Αυτό το τελευταίο πάντως, ακόμα κι αν λειτούργησε ως συμπληρωματική ψυχολογική ενθάρρυνση προκάλεσε μεγάλη ωστική δύναμη αποκαλύψεων. Τις πρώτες μέρες δεν προλαβαίναμε να κάνουμε refresh στις κινηματογραφικές ιστοσελίδες και τα νέα γεγονότα αναδύονταν ανά δέκα λεπτά. Η μία μετά την άλλη σταρ, που άλλες φανταζόμασταν κι άλλες δεν υποπτευόμασταν καν, είχαν κάτι να πουν, κάτι να αποκαλύψουν, κάτι να προσθέσουν στον απαραίτητο διάλογο.

bjork post 607

Πριν από λίγο είχαμε και την κατάθεση της Bjork. Η ισλανδή μουσικός με ποστ στην προσωπική σελίδα της στο facebook αποφασίζει να αποκαλύψει τη δική της κακοποίηση όταν βρέθηκε ηθοποιός στην ταινία «Δανού σκηνοθέτη». Και το κάνει τώρα, γιατί τις έδωσαν θάρρος αυτές οι δυνατές γυναίκες που ένωσαν τη φωνή τους τις τελευταίες μέρες.

Διαβάστε ακόμη: H Κόρτνεϊ Λοβ είχε προειδοποιήσει νωρίς τα κορίτσια του Χόλιγουντ για τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν

Μπορεί η Bjork να μην κατονομάζει τον «Δανό σκηνοθέτη», αλλά το να κάνουμε μία σοβαρή υπόθεση δε θα ήταν σαν να χορεύαμε στο σκοτάδι, ακριβώς.

Με ενέπνευσαν οι γυναίκες από όλο τον κόσμο, που τώρα μιλούν ανοιχτά και καταθέτουν τις εμπειρίες τους online, για να μιλήσω κι εγώ για τη δική μου με έναν Δανό σκηνοθέτη. Προέρχομαι από μία χώρα που έχει φτάσει πολύ κοντά στην πραγματική ισότητα των δύο φύλων κι επίσης ήμουν ήδη διάσημη στο μουσικό χώρο οπότε ως γυναίκα είχα κερδίσει τη θέση, τη δύναμη και την ανεξαρτησία μου. Για αυτό έπρεπε να μου γίνει από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρο: ο εξευτελισμός μου και η αδυναμία μου να βρω το δίκιο μου ως ένας άνθρωπος που δεχόταν σεξουαλική παρενόχληση είχε να κάνει με το ρόλο της ηθοποιού - ήταν ο κανόνας αυτός σε ένα επάγγελμα όπου ο σκηνοθέτης και μία ντουζίνα αυλικοί του τον υπηρετούσαν και τον ενθάρρυναν.

Το συνειδητοποίησα, ήταν μία παγκόσμια πραγματικότητα ότι ένας σκηνοθέτης μπορεί να αγγίζει, να προσβάλει, να παρενοχλεί τις ηθοποιούς του κατά βούληση και η κινηματογραφική βιομηχανία το επιτρέπει. Οταν απέρριψα συνεχόμενες φορές τον σκηνοθέτη, εκείνος θύμωσε και με τιμώρησε. Κι αυτός και οι αυλικοί του δημιούργησαν και μου χρέωσαν ένα αρνητικό κλίμα στο γύρισμα, με παγίδεψαν σε μία πλάνη που ήθελε εγώ να είμαι η δύσκολη.

Επειδή ήμουν η ίδια δυνατή, επειδή είχα μία υπέροχη δική μου ομάδα και επειδή δεν είχα τίποτα να χάσω, καθώς δεν με ενδιέφερε μία κινηματογραφική καριέρα, βγήκα σώα και ξεπέρασα αυτή την εμπειρία με τα χρόνια. Φοβάμαι όμως ότι άλλες ηθοποιοί που δούλεψαν με αυτό τον άνθρωπο δεν είχαν την ίδια τύχη. Ο σκηνοθέτης αυτός ήξερα ακριβώς τι παιχνίδι έπαιζε. Και είμαι σίγουρη ότι η επόμενη ταινία του γυρίστηκε επειδή είχε αυτή την εμπειρία μαζί μου. Γιατί ήμουν η πρώτη γυναίκα που εναντιώθηκε και τον πολέμησε και δεν πέρασε το δικό του.

Και ίσως, κατά τη γνώμη μου, να μεταχειρίστηκε πιο δίκαια τις επόμενες ηθοποιούς του μετά τη δική μας σύγκρουση - κάτι που με κάνει να ελπίζω στο μέλλον.

Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι αυτή μου η ομολογία θα στηρίξει ηθοποιούς σε όλο τον κόσμο για να σταθούν στα πόδια τους. Ας σταματήσουμε αυτή την κατάσταση, σήμερα.

Υπάρχει ένα κύμα αλλαγής στον κόσμο μας. Ας επικρατήσει η καλοσύνη.

björk


Ο Λαρς φον Τρίερ, λίγες ώρες μετά τη δήλωση της Bjork, αρνήθηκε ότι την κακοποίησε σεξουαλικά, στη δανέζικη εφημερίδα Jylannds Posten, μέσω του συνεταίρου του στην Zentropa Πέτερ Ελμπεκ Γιένσεν, ο οποίος συμπλήρωσε ότι ο σκηνοθέτης ένιωσε έκπληξη από τους ισχυρισμούς της τραγουδίστριας: «Οσο θυμάμαι, τα θύματα ήμασταν εμείς. Αυτή η γυναίκα ήταν πιο δυνατή και από τον Λαρς φον Τρίερ και από μένα και από όλη την εταιρία μαζί».

Χωρίς σχόλιο!

Διαβάστε περισσότερα: