Buzz

Φάκελος Μπιλ Κόσμπι: το χρονικό ενός σκανδάλου

στα 10

Ο κωμικός-φαινόμενο Μπιλ Κόσμπι κατηγορείται πλέον ανοιχτά από 15 γυναίκες για σεξουαλική κακοποίηση, ένα σκάνδαλο που κρατά 35 χρόνια τώρα. Σας μεταφέρουμε τα γεγονότα σ' ένα χρονολόγιο.

Φάκελος Μπιλ Κόσμπι: το χρονικό ενός σκανδάλου

Οσοι μεγαλώσαμε στη δεκαετία του 80 τον έχουμε αγαπήσει ως Δρ. Χάξταμπλ - τον συμπαθή πατριάρχη της πρώτης μεσοαστικής αφροαμερικανικής τηλεοπτικής οικογένειας που έσπασε τα φράγματα κι έγινε mainstream. Το «The Cosby Show» έσπαγε τηλεθεάσεις για 8 ολόκληρα χρόνια, αλλά ήταν μόνο η κορυφή του κωμικού-φαινομένου που άκουγε (κι ακούει παρά τα 77 του χρόνια) στο όνομα Μπιλ Κόσμπι. Βετεράνος stand up performer, ο Κόσμπι ξεκίνησε από τα κλαμπ του Σαν Φρανσίσκο στα 60ς, πέρασε στην τηλεόραση και καθιέρωσε το όνομά του ως μπράντα «καθαρού» γέλιου - δεν ανεχόταν το βρώμικο χιούμορ των συναδέλφων του, δε χρησιμοποιούσε βρισιές και πρόβαλε την οικογενειακή κωμωδία ως ισχυρό είδος.

Αυτό είναι που ξαφνιάζει, σοκάρει και οργίζει την κοινή γνώμη σήμερα που ο Μπιλ Κόσμπι κατηγορείται από 14 (μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) γυναίκες για σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό. Βέβαια η κοινή γνώμη δε θα έπρεπε πλέον ούτε να ξαφνιάζεται, ούτε να σοκάρεται - απλώς γιατί η κοινή γνώμη δε θα έπρεπε να μπερδεύει μία περσόνα της σόουμπιζ με τον άνθρωπο, ή να καταπίνει αμάσητα τη γοητεία του χαρακτήρα, με τον καλλιτέχνη που τον δημιούργησε. Η περσόνα του Δρ. Χάξταμπλ ήταν ο μπαμπάς με τα πολύχρωμα πουλόβερ που η δεκαετία του 80 επέλεγε να έχει. Ο Μπιλ Κόσμπι είναι ο δημιουργός, με τη σκοτεινή (αν αληθεύουν οι κατηγορίες) πλευρά. Βέβαια όταν ο ίδιος βγαίνει δημόσια και ψέγει τον Κρις Ροκ για το βρώμικο στόμα του ή καλεί τους ράπερς να ανεβάσουν επιτέλους τα παντελόνια τους, προσκαλεί σήμερα ένα μεγάλο ωστικό κύμα χλευασμού και οργής. «Υποκριτής», «βιαστής», «παλιάνθρωπος» γράφουν οι επικεφαλίδες αυτές τις τελευταίες δέκα μέρες.

bill cosby rape allegations 1

Το έκανε; Νάρκωνε γυναίκες (από το 1969 μετρά η πρώτη καταγγελία) και τις βίαζε; Μόνο η δικαιοσύνη μπορεί να το αποφασίσει όταν έχει όλα τα στοιχεία. Για να υπάρξει διαφάνεια στην υπόθεση και καταδίκη με νόμιμα μέσα κι όχι από τα κοράκια των media, πρέπει να περιμένουμε μήνυση, δίκη, απόφαση. Σίγουρα οι κοινές ιστορίες 15 γυναικών είναι μία ισχυρή ένδειξη. Το γεγονός όμως ότι καμία δεν μίλησε τότε (η πρώτη καταγγελία έγινε το 2004 όπως θα δείτε) δημιουργεί απορίες. Ο ίδιος ο Μπιλ Κόσμπι αρνείται να σχολιάσει οτιδήποτε και η νομική του ομάδα έκανε μία σύντομη επίσημη δήλωση, μόλις προχθές: «Εδώ και μερικές εβδομάδες, ανυπόστατες κατηγορίες που είχαν προκύψει προ δεκαετίας για να βλάψουν τη φήμη του κ. Κόσμπι αναδύθηκαν ξανά στη δημοσιότητα. Το γεγονός ότι κάποιος τα επαναλαμβάνει, δεν τα κάνει αληθινά. Ο κ. Κόσμπι δε θα αναγνωρίσει την προσπάθεια σπίλωσης του ονοματός του κάνοντας την οποιαδήποτε δήλωση. Θα ήθελε να ευχαριστήσει το κοινό του για την υποστήριξη που του δείχνει και τους διαβεβαιώνει ότι στα 77 του χρόνια είναι έτοιμος να δείξει την καλύτερη δουλειά του. Δε θα υπάρξει καμία άλλη δήλωση από την πλευρά του κ. Κόσμπι ή των αντιπροσώπων του».

Aς πάρουμε όμως τα πράγματα με χρονολογική σειρά:

bill cosby rape allegations 2 Αντρεα Κόνσταντ

8 Μαρτίου 2005

H Αντρεα Κόνσταντ, τότε προπονητής της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του Temple University, κάνει μήνυση στον Κόσμπι, υποστηρίζοντας ότι το 2004 την νάρκωσε και την κακοποίησε στο σπίτι του στην Πενσυλβάνια. Ο τοπικός εισαγγελέας αρνείται να προχωρήσει την υπόθεση στα δικαστήρια. Οταν όμως οι κατηγορίες της Κόνσταντ είδαν το φως της δημοσιότητας, μία δεύτερη γυναίκα, η Ταμάρα Γκριν, δίνει συνεντεύξη στο Today Show ότι πίσω στα 70ς, ο Κόσμπι της έδωσε χάπια που την παρέλυσαν και όσο ήταν αναίσθητη, την κακοποίησε. Ξαφνικά, συγκεντρώνονται στη νέα δικογραφία που καταθέτει η Κόνσταντ 13 συνολικά μαρτυρίες γυναικών με παρόμοιες καταγγελίες για τον ηθοποό. Ο Κόσμπι αρνείται τα πάντα.

Νοέμβριος 2006

Η Κόνσταντ κι ο Κόσμπι προχωρούν σε συμφωνία και η υπόθεση μένει εκτός δικαστηρίων. Οι όροι της συμφωνίας δεν ανακοινώθηκαν ποτέ.

bill cosby rape allegations3 H Mπάρμπαρα Μπόουμαν, 17 χρονών τότε, μαθητευόμενη του μέντορα Μπιλ Κόσμπι

Δεκέμβριος 2006

Δύο γυναίκες από τις 13 ανώνυμες καταγγελίες βγαίνουν μπροστά με το όνομά τους και τις επαναλαμβάνουν: η Μπάρμπαρα Μπόουμαν λέει στο περιοδικό «People» ότι ο Κόσμπι υπήρξε μέντοράς της στη δεκαετία του 1980. Την νάρκωσε και την κακοποίησε δύο φορές στη Νέα Υόρκη και σε ένα επαγγελματικό ταξίδι στο Λας Βέγκας. Οταν τον αντιμετώπισε, την απείλησε ότι «δεν πρέπει να ξανακούσει ποτέ το όνομά της αλλιώς...» και ακύρωσε όλες τις εκδηλώσεις που είχε προγραμματίσει για να την λανσάρει ως την επόμενη τηλεοπτική σταρ. Η Μπεθ Φέριερ δηλώνει στη Philadephia Daily News ότι ο Κόσμπι την νάρκωσε και της επιτέθηκε στο αυτοκίνητό του, επίσης την εποχή της μεγάλης του φήμης στα 80ς.

bill cosby rape allegations4

Φεβρουάριος 2014

Το περιοδικό Newsweek δημοσιεύει συνεντεύξεις με τις Μπάρμπαρα Μπόουμαν και Ταμάρα Γκριν, όπου οι γυναίκες συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις κατηγορίες τους. Η είδηση αρχίζει να αναμεταδίδεται κι από άλλα τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά μέσα, τον καθημερινό Τύπο και το Ιντερνετ. Λίγο μετά, ξεφουσκώνει.

Ιούλιος 2014

Το NBC ανακοινώνει ότι αναπτύσσει με τον Κόσμπι μία καινούργια τηλεοπτική sit com, που τον θέλει παππού μίας μεγάλης αφροαμερικανικής οικογένειας. Το δίκτυο υπολογίζει ότι το σόου θα βγει στον αέρα τον Ιανουάριο του 2015.

Αύγουστος 2014

Το Netflix ανακοινώνει ότι ετοιμάζει ένα δίωρο stand up special με πρωταγωνιστή τον Κόσμπι. Το προγραμματίζει για τις 28 Νοεμβρίου.

bill cosby rape allegations5

Σεπτέμβριος 2014

Κυκλοφορεί η βιογραφία του Μπιλ Κόσμπι, «Cosby: His Life and Times», από τον Μάρκ Γουιτάκερ, πρώην δημοσιογράφο για το περιοδικό Newsweek και το CNN. Ο Κόσμπι συνεργάστηκε στην συγκέντρωση των υλικών για το βιβλίο με το Γουιτάκερ και εκείνος αφήνει απ' έξω όλα τα περιστατικά των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό. Οταν μετά ρωτήθηκε γιατί, ο Γουιτάκερ απάντησε: «Ναι τις ήξερα τις καταγγελίες, αλλά δεν ήθελα να τις συμπεριλάβω στο βιβλίο μου. Δεν ήθελα να γράψω για κατηγορίες που δεν είχαν επιβεβαιωθεί. Δεν υπήρχαν ανεξάρτητοι μάρτυρες για να βεβαιώσουν τα γεγονότα. Μόνο ο λόγος των γυναικών, κι ο λόγος του Μπιλ Κόσμπι...» 

16 Οκτωβρίου 2014

Ο stand up κωμικός «Hannibal Buress» αποκαλεί τον Κόσμπι «βιαστή» σε μία ρουτίνα του σε κλαμπ της Φιλαδέλφια. Το βίντεο γίνεται viral. Ο ίδιος ο Burress υποστηρίζει ότι τον αποκαλεί έτσι χρόνια, αλλά κανείς δεν τον παίρνει στα σοβαρά. Την επόμενη μέρα η Daily Mail κυκλοφορεί με πιο αναλυτική συνέντευξη της Μπάρμπαρα Μπόουμαν που κατηγορεί τον Μπιλ Κόσμπι για βιασμός και τον αποκαλεί «τέρας».

.

30 Οκτωβρίου 2014

Ο Μπιλ Κόσμπι ακυρώνει την προγραμματισμένη του εμφάνιση στην εκπομπή της Queen Latifah.

10 Νοεμβρίου 2014

Μία προσπάθεια της ομάδας που χειρίζεται τα social media του Μπιλ Κόσμπι, να δημιουργήσει trend topic με "memed" φωτογραφίες του αγαθού Δρ. Χάξταμπλ, εξαγριώνει το κοινό του twitter. Χιλιάδες Cosby-memes δημιουργούνται με τη λέξη «βιαστής» στις λεζάντες τους.

bill cosby rape allegations6

bill cosby rape allegations7

13 Νοεμβρίου 2014

Η Washington Post κυκλοφορεί με χρονικό του σκανδάλου και την Μπόουμαν να επαναλαμβάνει τις κατηγορίες της. Το CNN την καλεί για συνέντευξη στον αέρα.

.

14 Nοεμβρίου 2014

Η εκπομπή του Ντέιβιντ Λέτερμαν ακυρώνει την προγραμματισμένη για τις 19 Νοεμβρίου εμφάνιση του Μπιλ Κόσμπι.

15 Νοεμβρίου 2014

Ο Μπιλ Κόσμπι εμφανίζεται για την προγραμματισμένη του συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό NPR, συνοδευόμενος από τη γυναίκα του Καμίλ Κόσμπι. Οταν ο οικοδεσπότης Σκοτ Σάιμον τον ρωτά για τις κατηγορίες, ο Κόσμπι μένει σιωπηλός. Χαμηλώνει απλά το κεφάλι και το κουνάει σε άρνηση.

Ακούστε το κομμάτι της συνέντευξης:

.

16 Νοεμβρίου 2014

Η νομική του ομάδα κάνει επίσημη δήλωση: «Εδώ και μερικές εβδομάδες, ανυπόστατες κατηγορίες που είχαν προκύψει προ δεκαετίας για να βλάψουν τη φήμη του κ. Κόσμπι αναδύθηκαν ξανά στη δημοσιότητα. Το γεγονός ότι κάποιος τα επαναλαμβάνει, δεν τα κάνει αληθινά. Ο κ. Κόσμπι δε θα αναγνωρίσει την προσπάθεια σπίλωσης του ονοματός του κάνοντας την οποιαδήποτε δήλωση. Θα ήθελε να ευχαριστήσει το κοινό του για την υποστήριξη που του δείχνει και τους διαβεβαιώνει ότι στα 77 του χρόνια είναι έτοιμος να δείξει την καλύτερη δουλειά του. Δε θα υπάρξει καμία άλλη δήλωση από την πλευρά του κ. Κόσμπι ή των αντιπροσώπων του». Λίγο μετά η είδηση κατεβαίνει από την ιστοσελίδα του ηθοποιού.

16 Νοεμβρίου 2014

Μία νέα γυναίκα εμφανίζεται επώνυμα στην ιστοσελίδα Hollywood Elsewhere. Η Τζόαν Τάρσις υποστηρίζει ότι ο Κόσμπι την νάρκωσε και τη βίασε το 1969. H Tάρσις προχωρά σε γρφικές λεπτομέρειες, λέγοντας ότι όταν συνειδητοποίησε ότι το ποτό της ήταν ναρκωμένο και είδε τον Κόσμπι να γδύνεται, σκέφτηκε να του πει ψέματα: «έχω μόλυνση, θα την μεταφέρεις στη γυναίκα σου». Ο Κόσμπι την υποχρέωσε τότε σε στοματικό σεξ.

.

17 Νοεμβρίου 2014

Η Γούπι Γκόλντμπεργκ υποστηρίζει δημόσια, αλλά προσεχτκά, τον Μπιλ Κόσμπι από την εκπομπή της «The View». Δηλώνει σκεπτική απέναντι σε γυναίκες που δεν πήγαν άμεσα στην αστυνομία ή το νοσοκομείο, ώστε να έχουν αποδείξεις για τις κατηγορίες τους. «Το ότι ο Κόσμπι συμβίβασε τις πρώτες κατηγορίες εκτός δικαστηρίου, δεν σημαίνει ότι είναι ένοχος. Μπορείς να προχωρήσεις σε τέτοιες συμφωνίες γιατί δε θέλεις να ταλαιπωρήσεις την οικογένειά σου. Δεν ξέρω. Δηλώνω σκεπτική. Εχω πολλές απορίες...»

18 Νοεμβρίου 2014

Η Τζάνις Ντίκινσον, το διάσημο top model της δεκαετίας του 80, βγαίνει στο Entertainment Tonight και αποκαλύπτει ότι το 2002 ο Κόσμπι την νάρκωσε και τη βίασε. Δεν πήγε ποτέ στην αστυνομία γιατί θεώρησε ότι θα αμαυρώσει το όνομά της, ότι θα καταστραφεί, ότι θα την πουν πόρνη και θα πιστέψουν τον Δρ. Χάξταμπλ.

.

19 Νοεμβρίου 2014

Το NBC αναστέλλει το sit com με τον Κόσμπι και το Netflix αναβάλει την μετάδοση του stand up special του.

20 Νοεμβρίου 2014

Επίσημες πηγές θέλουν τον Κόσμπι να συνεχίζει κανονικά με τις προγραμματισμένες stand up παραστάστης της περιοδείας του. Απόψε εμφανίζεται στο Atlantis Resort στις Μπαχάμες. Στις 28 Νοεμβρίου θα εμφανιστεί στο Treasure Island του Λας Βέγκας και στις 29 Νοεμβρίου στο Capitol Theatre στην Ουάσινγκτον. Η περιοδεία του εκτείνεται μέχρι τον Μάιο του 2015.

Οχι, κανείς δε γνωρίζει την αλήθεια. Υπάρχει όμως αυτή η σκοτεινή, καλά κρυμμένη αλήθεια που θέλει τους ανθρώπους της showbiz να χαίρονται την ακλόνητη τους εξουσία και να έχουν τα μέσα στο να προστατευτούν από ψιθύρους ή ουρλιαχτά που φωνάζουν κάτι τόσο αποκρουστικό όσο το «βιασμός». Υπάρχει η επαναλαμβανόμενη δυστυχώς ιστορική αλήθεια ότι είμαστε κοινωνίες με βαθιά ακόμα ριζωμένα ταμπού όσο αφορά την πίστη μας στο θύμα ή τη βιαστική μας τάση για καταμερισμό της ευθύνης. Υπάρχει η λυπηρή αλήθεια ότι είμαστε ένα κοινό που οικειοθελώς επιλέγει να θαμπώνεται από την εικόνα των ηρώων του. Και υπάρχει και ένα αδιαφιλονίκητο γεγονός: είμαστε εύκολα θύματα όσων διαβάζουμε κι όσων ακούμε. Οχι, κανείς δεν ξέρει την αλήθεια. Οπως ακόμα εκρεμμεί «η αλήθεια» του Γούντι Αλεν, ή «η τιμωρία» του Ρομάν Πολάνσκι.

Διαβάστε ακόμη: