Buzz

Η Bibliotheque φέρνει ξανά το κλασικό σινεμά στα θερινά

στα 10

Η Bibliotheque μετατρέπει το φετινό καλοκαίρι σε ένα μίνι φεστιβάλ κλασικού κινηματογράφου, φέρνοντας σε επανέκδοση έντεκα διαχρονικά αριστουργήματα των Φελίνι, Χίτσκοκ, Μπουνιουέλ, Βισκόντι, Τσάπλιν, και όχι μόνο.

Flix Team
Η Bibliotheque φέρνει ξανά το κλασικό σινεμά στα θερινά

Αν το καλοκαίρι είναι –στην Ελλάδα, τουλάχιστον– συνώνυμο των θερινών κινηματογράφων, έχει επίσης καθιερωθεί στη συνείδηση των σινεφίλ ως η ιδανική εποχή για μια από τις αγαπημένες μας κινηματογραφικές συνήθειες: τις επανεκδόσεις κλασικών ταινιών.

Το φετινό καλοκαίρι δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Ετσι, η Bibliotheque επέλεξε να φέρει ξανά στους θερινούς, σε αποκατεστημένες ψηφιακές κόπιες, μια σειρά από έντεκα κλασικά αριστουργήματα, με την υπογραφή σκηνοθετών όπως ο Αλφρεντ Χίτσκοκ, ο Λουίς Μπουνιουέλ, ο Λουκίνο Βισκόντι, ο Φεντερίκο Φελίνι, ο Τσάρλι Τσάπλιν κ.α., δίνοντάς μας την ευκαιρία να τις απολαύσουμε ξανά, ή να τις ανακαλύψουμε για πρώτη φορά, στη μεγάλη οθόνη, όπως ακριβώς τους αξίζει.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τις ταινίες που θα μας κρατήσουν συντροφιά μέσα στους επόμενους μήνες.

Διαβάστε ακόμη: Ανιές Βαρντά για πάντα στο Exile Room!

Tristana 607

Τριστάνα (Tristana, 1970) – κυκλοφορεί στις 30 Μαΐου

Σκηνοθεσία: Λουίς Μπουνιουέλ
Πρωταγωνιστούν: Κατρίν Ντενέβ, Φερνάντο Ρέι, Φράνκο Νέρο

Υποψήφια για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, η «Τριστάνα» αφηγείται την ιστορία μιας διαταραγμένης ψυχικά και σωματικά σχέσης, στον πυρήνα της οποίας, εκτός από το άρρωστο ερωτικό πάθος, υπάρχει ανταγωνισμός, εξευτελισμός και ταπείνωση, εκατέρωθεν. Η Τριστάνα, μετά το θάνατο της μητέρας της, πηγαίνει να ζήσει με τον κηδεμόνα της, Δον Λόπε. Στην αρχή όλα φαίνονται να πηγαίνουν καλά, αλλά η κατάσταση θα αλλάξει όταν εκείνος την κάνει ερωμένη του. Εκείνη θα τον εγκαταλείψει για έναν ζωγράφο, θα ξαναγυρίσει, ωστόσο, βαριά άρρωστη, πυροδοτώντας μια δυναμική ακραίας αμοιβαίας εξάρτησης μεταξύ τους.

Adieu l’ami 607

Αντίο Φίλε (Adieu l’ami, 1968) – κυκλοφορεί στις 6 Ιουνίου

Σκηνοθεσία: Ζαν Ερνάν
Πρωταγωνιστούν: Αλέν Ντελόν, Τσαρλς Μπρόνσον, Ολγα Ζορζ-Πικό, Μπριζίτ Φοσέ, Μπερνάρ Φρεσόν

Μετά τον Πόλεμο της Αλγερίας, δύο λεγεωνάριοι φτάνουν στη Μασσαλία για ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους. Ο Ντίνο Μπαράν, γιατρός της Λεγεώνας των Ξένων, θα πεισθεί να βοηθήσει μια μυστηριώδη γυναίκα, την Ιζαμπέλ, για να τοποθετήσει κάποια κλεμμένα ομόλογα μέσα στο χρηματοκιβώτιο της εταιρείας όπου εργάζεται. Θα προσληφθεί στην εταιρεία ως γιατρός, με βοηθό μία νεαρή που την αποκαλούν «Βατερλώ». Τα Χριστούγεννα επιδιώκει να διαρρήξει το χρηματοκιβώτιο, αλλά βρίσκεται πρόσωπο με πρόσωπο με τον άλλο λεγεωνάριο και αντίπαλό του, Φραντς Προπ.

Death in Venice 607

Θάνατος στη Βενετία (Death in Venice, 1971) – κυκλοφορεί στις 13 Ιουνίου

Σκηνοθεσία: Λουκίνο Βισκόντι
Πρωταγωνιστούν: Ντερκ Μπόγκαρντ, Μπιόρν Αντρεσεν, Σιλβάνα Μάνγκανο, Μαρίζα Μπέρενσον

Το αριστούργημα του Λουκίνο Βισκόντι βασίζεται στην ομότιτλη νουβέλα του Τόμας Μαν. Ο συνθέτης Γκούσταβ φον Ασενμπαχ αποφασίζει απογοητευμένος να αποτραβηχτεί στη Βενετία για να βρει τον εαυτό του ύστερα από εξαντλητική και αγχώδη εργασία. Αναπάντεχα, όμως, δεν καταφέρνει να βρει εκεί την πολυπόθητη ηρεμία, καθώς ερωτεύεται ένα νεαρό αγόρι που παραθερίζει οικογενειακώς. Στοιχειωμένος από τη μουσική του Γκούσταβ Μάλερ, ο «Θάνατος στη Βενετία» είναι ένας μελαγχολικός ύμνος στον καταπιεσμένο έρωτα, την οδύνη και τη βαναυσότητά του.

Monsieur Verdoux 607

Ο Κύριος Βερντού (Monsieur Verdoux,1947) – κυκλοφορεί στις 4 Ιουλίου

Σκηνοθεσία: Τσάρλι Τσάπλιν
Πρωταγωνιστούν: Τσάρλι Τσάπλιν, Μάντι Κόρελ, Ρόμπερτ Λιούις, Μάρθα Ρέι, Αντα Μέι

Ο κύριος Βερντού χάνει τη δουλειά του εξαιτίας της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Για να συντηρήσει την ανάπηρη γυναίκα του και το γιο του, αρχίζει να παντρεύεται πλούσιες χήρες και ύστερα να τις εξαφανίζει. Βασισμένος σε μια ιδέα του Ορσον Γουέλς, ο Τσάπλιν παντρεύει τον μύθο του Κυανοπώγωνα με την αληθινή ιστορία του Ανρί Λαντρί, ενός Γάλλου απατεώνα που έβαζε αγγελίες στις εφημερίδες με τις οποίες ζητούσε μια χήρα για γάμο, κι έτσι κατάφερε να παρασύρει 10 γυναίκες στο σπίτι του, όπου φαίνεται ότι τις σκότωσε και εξαφάνισε τα πτώματά τους. Το κοινό βρήκε ωστόσο την ταινία απρόσμενα σκοτεινή για τα δεδομένα του Τσάπλιν, μετατρέποντάς την σε εμπορική αποτυχία στην εποχή της, μολονότι ο ίδιος τη θεωρούσε την καλύτερη της καριέρας του.

The Lady Vanishes 607

Η Κυρία Εξαφανίζεται (The Lady Vanishes, 1938) – κυκλοφορεί στις 11 Ιουλίου

Σκηνοθεσία: Αλφρεντ Χίτσκοκ
Πρωταγωνιστούν: Μάργκαρετ Λόκγουντ, Μάικλ Ρεντγκρέιβ, Πολ Λούκας, Μέι Γουίτι, Σεσίλ Πάρκερ

Μια από τις πιο διασκεδαστικές ταινίες του Χίτσκοκ, το «Η Κυρία Εξαφανίζεται» ξετυλίγεται σαν ένα αστυνομικό μυστήριο στο εσωτερικό του θρυλικού Οριάν Εξπρές και παίρνει σάρκα και οστά από ένα εξαίρετο καστ ηθοποιών, ευρηματικό χιούμορ, σασπένς και κοφτούς διαλόγους. Επιστρέφοντας από τις διακοπές της, η Ιρις, μια νεαρή Αγγλίδα που ετοιμάζεται να παντρευτεί κάποιον που δεν αγαπά, γνωρίζει στο τρένο μια γηραιά κυρία η οποία, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, εξαφανίζεται. Η κοπέλα ψάχνει να τη βρει. Οι συνταξιδιώτες της, όμως, αρνούνται ότι την έχουν ποτέ συναντήσει και ένας ψυχίατρος προσπαθεί να την πείσει ότι έχει παραισθήσεις.

La Strada 607

La Strada (1954) – κυκλοφορεί στις 19 Ιουλίου

Σκηνοθεσία: Φεντερίκο Φελίνι
Πρωταγωνιστούν: Αντονι Κουίν, Τζουλιέτα Μασίνα, Ρίτσαρντ Μπέιζχαρτ

Η Τζελσομίνα, ένα ονειροπαρμένο και καλοκάγαθο πλάσμα που βλέπει μόνο το καλό στους άλλους, πωλείται (στην κυριολεξία) από τη μητέρα της στον Ζαμπανό, έναν βάρβαρο πλανόδιο καλλιτέχνη τσίρκου. Ο Ζαμπανό συμπεριφέρεται με τον χειρότερο τρόπο στη Τζελσομίνα και δε διστάζει να την απατήσει με άλλες γυναίκες. Επειτα από μια έκρηξη βίας του Zαμπανό, η Tζελσομίνα αποφασίζει να δραπετεύσει. Σε ένα γειτονικό χωριό βλέπει την παράσταση ενός άλλου περιπλανώμενου, του ισορροπιστή Tρελού, και μένει έκθαμβη, ο Ζαμπανό όμως τη βρίσκει και την αναγκάζει να τον ακολουθήσει. Βραβευμένο με το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, το «La Strada» θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του 20ού αιώνα, μια ταινία που ρίχνει μια θλιμμένη ματιά στη χαμένη αθωότητα και στο δρόμο που ο καθένας από εμάς καλείται να διαλέξει κάποια στιγμή στη ζωή του.

Carnal Knowledge 607

Η Γνωριμία της Σάρκας (Carnal Knowledge, 1971) – κυκλοφορεί στις 8 Αυγούστου

Σκηνοθεσία: Μάικ Νίκολς
Πρωταγωνιστούν: Τζακ Νίκολσον, Αν Μάργκρετ, Αρτ Γκάρφανκελ, Κάντις Μπέργκεν, Κάρολ Κέιν, Ρίτα Μορένο, Σίνθια Ο’Νιλ

Η ταινία διεισδύει στη σεξουαλική και την αισθηματική ζωή δύο συμφοιτητών από το κολέγιο του Αμχερστ, από τη δεκαετία του '50 μέχρι και τις μέρες του Πολέμου του Βιετνάμ, κατά τα τέλη της δεκαετίας του '60. Οι άνδρες είναι ο Τζόναθαν, ένας επιτυχημένος δικηγόρος, και ο Σάντι, ένας γιατρός, που όσον αφορά τις προσωπικότητές τους βρίσκονται ο ένας στον αντίποδα του άλλου. Ο Τζόναθαν έχει την εντύπωση ότι το σεξ είναι ισοδύναμο της αγάπης και περνά τη ζωή του έχοντας ως σκοπό να έχει όσο το δυνατό περισσότερες σεξουαλικές κατακτήσεις, ενώ ο Σάντι ψάχνει την τέλεια γυναίκα. Υποψήφιο για Οσκαρ για την ερμηνεία της Αν Μάργκρετ, το φιλμ προκάλεσε την αντίδραση της κοινής γνώμης τη χρονιά που προβλήθηκε για πρώτη φορά, λόγω της σκληρής του γλώσσας και της ειλικρινής ματιάς του πάνω στη σεξουαλικότητα.

Soleil Rouge 607

Μονομαχία στον Κόκκινο Ηλιο (Soleil Rouge, 1971) – κυκλοφορεί στις 15 Αυγούστου

Σκηνοθεσία: Τέρενς Γιανγκ
Πρωταγωνιστούν: Τσαρλς Μπρόνσον, Αλέν Ντελόν, Τοσίρο Μιφούνε, Ούρσουλα Αντρες, Καπισίν

Ο ληστής Λινκ Στιούαρτ συνεταιρίζεται με τον δολοφόνο, ψυχάκια Γκος για να ληστέψουν ένα τρένο. Στο τρένο, όμως, από το Σαν Φρανσίσκο προς την Ουάσιγκτον, ταξιδεύει και ο νέος Ιάπωνας πρεσβευτής, με τους σαμουράι- σωματοφύλακες του και ένα πανάκριβο, χειροποίητο χρυσό σπαθί, δώρο προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Γκος, αφού επιδοθεί σε μία τεράστια σφαγή στο τρένο, σκοτώνει τον έναν από τους δύο σωματοφύλακες, αλλά ο άλλος ορκίζεται εκδίκηση, δίνοντας στον εαυτό του προθεσμία επτά ημερών για να επιστρέψει το σπαθί στον Ιάπωνα πρέσβη, διαφορετικά θα προχωρήσει σε σεπούκου (χαρακίρι), ως ένδειξη της αποτυχίας του. Αυτό που ακολουθεί είναι ένα γαϊτανάκι προδοσίας, εξαπάτησης, εκδίκησης και απεγνωσμένων συμμαχιών, με πρωταγωνιστές μερικούς από τους μεγαλύτερους σταρ της εποχής.

The Third Man 607

Ο Τρίτος Ανθρωπος (The Third Man, 1949) – κυκλοφορεί στις 22 Αυγούστου

Σκηνοθεσία: Κάρολ Ριντ
Πρωταγωνιστούν: Τζόζεφ Κότεν, Αλίντα Βάλι, Ορσον Γουέλς, Τρέβορ Χάουαρντ

Στην κατεστραμμένη μεταπολεμική Βιέννη, ένας Αμερικανός συγγραφέας αναζητάει τον φίλο του και πληροφορείται ότι είναι νεκρός. Ερωτεύεται μια πανέμορφη ξένη, μπλέκει στη δίνη συνωμοσιών και ξαναβρίσκει τον φίλο του ζωντανό και κυνικό μέχρι το μεδούλι. Οι εικόνες της βομβαρδισμένης Βιέννης, η πείνα, η ανέχεια, η μαύρη αγορά, ο ανταγωνισμός των υπερδυνάμεων, η εξπρεσιονιστική φωτογραφία και η ευρηματική κινηματογράφηση από διάφορες γωνίες, αλλά και οι απίθανες σκηνές στην περιστροφική ρόδα και στους υπονόμους της πόλης, δημιουργούν μία μοναδική εμπειρία, σε αυτό το εμβληματικό βρετανικό φιλμ νουάρ, γραμμένο από τον συγγραφέα Γκρέιαμ Γκριν.

Le Notti di Cabiria 607

Οι Νύχτες της Καμπίρια (Le Notti di Cabiria, 1957) – κυκλοφορεί στις 29 Αυγούστου

Σκηνοθεσία: Φεντερίκο Φελίνι
Πρωταγωνιστούν: Τζουλιέτα Μασίνα, Φρανσουά Περιέ, Αμεντέο Νατζάρι

Βραβευμένη με Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας, η σημαντικότερη ίσως δημιουργία της πρώτης περιόδου του Φελίνι αφηγείται την ιστορία της καλοκάγαθης πόρνης Καμπίρια, η οποία ζει κι επιβιώνει στις εργατικές συνοικίες της Ρώμης. Μια νύχτα θα βρεθεί στην πολυτελή έπαυλη ενός σταρ του σινεμά. Από κει θα φύγει άπραγη, ενώ σε μια άλλη περίπτωση θα συμμετάσχει σε νούμερο ταχυδακτυλουργού ενός συνοικιακού βοντβίλ. Εκεί θα γνωρίσει έναν ομορφονιό ο οποίος θα της πουλήσει έρωτα για να την εκμεταλλευτεί κι αυτός με τη σειρά του. Η γλυκιά και αφελής Καμπίρια θα κλάψει για την εξαπάτησή της αλλά η ζωή αποδεικνύεται υπέροχη ακόμα και μετά τη συντριβή.

The Ballad of Narayama 607

Η Μπαλάντα του Ναραγιάμα (The Ballad of Narayama, 1983) – κυκλοφορεί στις 12 Σεπτεμβρίου

Σκηνοθεσία: Σοέι Ιμαμούρα
Πρωταγωνιστούν: Κεν Ογκάτα, Σουμίκο Σακαμότο, Τονρέι Χιντάρι, Σόιτσι Οζάουα

Σε ένα φτωχικό ορεινό χωριό στην Ιαπωνία του 19ου αιώνα, υπάρχει ένα παμπάλαιο έθιμο, σύμφωνα με το οποίο όποιος ηλικιωμένος έκλεινε το 70ό έτος έπρεπε να μεταφερθεί από τον πρωτότοκο γιο του σε ένα φαράγγι, κοντά στην κορυφή του βουνού, και να αφεθεί να πεθάνει εκεί για να λιγοστέψουν τα στόματα που έπρεπε να τραφούν. Η Ορίν, όμως, που κοντεύει να πατήσει την ηλικία αυτή, κρατιέται πολύ καλά στην υγεία της και έχει μεγάλη έγνοια για τον πρωτότοκο γιο της, που είναι χήρος με τρία παιδιά τα οποία και εκείνη φροντίζει. Ομως οι συγχωριανοί επιμένουν ότι το έθιμο πρέπει να εφαρμοστεί. Βραβευμένη με τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών.

Bibliotheque 607

Διαβάστε ακόμη