Buzz

50 χρόνια πριν, η Μπέτι Ντέιβις μιλούσε ήδη για την πάλη των φύλων στο Χόλιγουντ

στα 10

Ενα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο από το 1963, έρχεται να επιβεβαιώσει πως το θέμα της θέσης των γυναικών στο ανδροκρατούμενο Χόλιγουντ είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από καινούριο.

50 χρόνια πριν, η Μπέτι Ντέιβις μιλούσε ήδη για την πάλη των φύλων στο Χόλιγουντ

«Σαν γυναίκα, νομίζω ότι η ευφυία είναι ένα τεράστιο εμπόδιο στη βιομηχανία. Νομίζω ότι είναι ένα τεράστιο εμπόδιο για οποιαδήποτε γυναίκα και στην προσωπική της ζωή. Στη βιομηχανία γίνεται ακόμη μεγαλύτερο γιατί υπάρχει βαθιά δυσαρέσκεια... από την ανδρική πλευρά. Ολοι δουλεύουμε για τους άντρες, αυτοί βρίσκονται στις θέσεις εξουσίας και θεωρούν πιο βολικές τις γυναίκες που δεν σκέφτονται ή δεν υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους. Αν είσαι γυναίκα με μυαλό σε αυτή τη δουλειά μπορείς να κάνεις περισσότερους εχθρούς...»

H «ανέκδοτη» συνέντευξη της Μπέτι Ντέιβις που ήρθε στη δημοσιότητα μέσα από ένα ευφάνταστο animation της σειράς «Blank on Blank» του PBS δόθηκε το 1963 στην ρεπόρτερ και δημοσιογράφο Σίρλεϊ Εντερ, όταν η μυθική ηθοποιός ήταν 55 ετών, είχε κερδίσει ήδη δύο Οσκαρ και ήταν υποψήφια για 11η φορά.

Bette Davies

Μέσα σε πέντε λεπτά, η Ντέιβις που υπήρξε σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης μέσα σε μια ανδροκρατούμενη βιομηχανία, εξηγεί με απλά λόγια αυτό που ακόμη και σήμερα προσπαθούν να εξηγήσουν οι γυναίκες στο Χόλιγουντ, το πόσο δύσκολο είναι να νιώσεις ισότιμη, να έχεις ίδιες ευκαιρίες και να μπορείς να είσαι ο εαυτός σου σε ένα σύστημα που θα προτιμούσε να παραμείνεις μια απλή ενζενί για μαζική χρήση.


Διαβάστε ακόμη: