Buzz

Οι 10 καλύτερες ταινίες του 2013 από το TIME

στα 10

Συνεχίζοντας να μετράμε τις λίστες των κριτικών για τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, σειρά έχει το περιοδικό TIME που ξαφνιάζει, τοποθετώντας στη δεκάδα του το έκτο μέρος του «Fast and Furious», λίγες μόνο ημέρες μετά τον τραγικό θάνατο του Πολ Γουόκερ.

Οι 10 καλύτερες ταινίες του 2013 από το TIME

Μέχρι στιγμής έχουν δημοσιεύσει τις λίστες τους με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, τα γαλλικά Cahiers du Cinema και τα βρετανικά Sight & Sound και Empire και σειρά τώρα έχει ο Ρίτσαρντ Κόρλις, ο κριτικός κινηματογράφου του ΤΙΜΕ που δημοσιεύει τη δική του λίστα.

Στο νούμερο ένα το «Gravity» του Αλφόνσο Κουαρόν αναδεικνύεται ήδη ως η ταινία της χρονιάς (βρίσκεται σε όλες τις παραπάνω λίστες), ενώ κατά πόδας ακολουθεί και η «Τέλεια Ομορφιά» του Πάολο Σορεντίνο που στο νήμα του τέλους του 2013 μοιάζει να υπήρξε αγαπημένη ταινία πολλών περισσότερων απ' όσο φάνηκε μετά την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Καννών.

Στη λίστα του TIME συναντάμε ξανά το ντοκιμαντέρ «Act of Killing» που είναι με διαφορά το αγαπημένο της χρονιάς από τους κριτικούς (και φαβορί για το Οσκαρ), ενώ οι μεγάλες εκπλήξεις βρίσκονται στο γεγονός πως ο Κόρλις συμπεριλαμβάνει στις καλύτερες ταινίες του 2013 τόσο το δεύτερο μέρος του «Χόμπιτ: Η Ερημία του Νοσφιστή» πριν αυτό βγει στις αίθουσες, αλλά και το έκτο μέρος του «Fast and Furious» σε μια επιλογή που συμπίπτει με τον τραγικό θάνατο του Πολ Γουόκερ που έχει συγκλονίσει το Χόλιγουντ.

Εσείς συνεχίζετε να ψηφίζετε εδώ τις δικές σας καλύτερες ταινίες για το 2013.

2 Her του Σπάικ Τζόνζι

Δείτε αναλυτικά και με σχόλια του Ρίτσαρντ Κόρλις τις 10 καλύτερες ταινίες του 2013 για το περιοδικό TIME:

  1. Gravity του Αλφόνσο Κουαρόν / «Καταγράφοντας την τρομακτική και πανέμορφη πραγματικότητα του διαστήματος πάνω από τον κόσμο μας, το "Gravity" αποκαλύπτει όλη τη μεγαλοπρέπεια του μέλλοντος του σινεμά. Συναρπάζει σε τόσα πολλά επίπεδα.»

  2. Η Τέλεια Ομορφιά του Πάολο Σορεντίνο / «Δίνοντας ακόμη και στους κυνικούς πίστη στη δύναμη των ταινιών, η "Τέλεια Ομορφιά" είναι η πιο μεγαλειώδης και συναρπαστική ταινία που λαμβάνει χώρα στη Γη.»

  3. American Hustle του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ / «Αυτό το πορτρέτο των 70s ξεφαντώνει με το κιτς της δεκαετίας - τη ντίσκο μουσική, τα όνειρα των καζίνο, τα άσχημα κουρέματα και τα μούσια - αλλά και την αιώνια πληγή των σέξι γυναικών και των αχόρταγων αρσενικών.»

  4. Her του Σπάικ Τζόνζι / «Ο Σπάικ Τζόνζι δημιουργεί ένα θριαμβευτικό αναχρονισμό: μια μοντέρνα ρομαντική κομεντί που φέρνει γέλιο και δάκρυα και είναι ζεστή, ολοκληρωτικά γλυκιά και απόλυτα σοβαρή.»

  5. The Grandmaster του Γουονγκ Καρ Γουάι / «Μια ταιριαστή ελεγειακή κλιμάκωση για έναν master του σινεμά που βρίσκεται πάντα in the mood for lost love.»

  6. Fast and Furious 6 του Τζάστιν Λιν / «Αυτή η γεμάτη αδρεναλίνη σειρά είναι εθιστική: για τα κυνηγητά της, τα τρακαρίσματά της - και για την ποιτική απεικόνιση της συντροφικότητας που θα γνωρίσουν ποτέ οι περισσότεροι άνδρες. Με τα αυτοκίνητά τους.»

  7. Frozen των Κρις Μπακ και Τζένιφερ Λι / «Η πρώτη ταινία του στούντιο της Disney που προσφέρει δύο πριγκίπισσες. Το "Frozen" μετατρέπει τη "Βασίλισσα του Χιονιού" του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν σε ένα παραμύθι μοντέρνας και διαχρονικής αδερφικότητας.»

  8. The Act of Killing των Τζόσουα Οπενχάιμερ και Κρίστιν Σιν / «Το να φτιάχνει τις ταινίες, από φιλμ νουάρ μέχρι περίεργα μιούζικαλ, μπαίνει κάτω από το δέρμα του Ανγουάρ και μέσα στα όνειρά του... Για κάθε θεατή, η επίδραση δεν είναι λιγότερο στοιχειωτική.»

  9. 12 Years a Slave του Στιβ ΜακΚουίν / «Η ταινία έχει την συγκλονιστική επίδραση ενός εκθέματος σε μουσείο: είναι μικρογραφία ωμοτήτων.»

  10. The Hobbit: Η Ερημία του Νοσφιστή / «Κάθε περίπλοκη συνάντηση γεννά έναν ευφυή συνδυασμό χαρακτήρων και δράσης.»

Διαβάστε ακόμη:

Tags: best of 2013