Φεστιβάλ / Βραβεία

Best of 2014: Οι 10 καλύτερες ταινίες της χρονιάς από τον Τζον Γουότερς

στα 10

Παραδοσιακά, ο αγαπημένος μας «πάπας του κακού γούστου» ψηφίζει τις ταινίες που ξεχώρισε από τη χρονιά που τελειώνει. Και εκπλήσσει...

Best of 2014: Οι 10 καλύτερες ταινίες της χρονιάς από τον Τζον Γουότερς

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ανάμεσα στις λίστες με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, αυτή του Τζον Γουότερς είναι πάντα μια ευχάριστη έκπληξη, μια συλλογή από προσωπικές επιλογές που αντικατοπτρίζουν την ιδιοσυγκρασία και το ρέπον προς την πρόκληση και το χιούμορ αισθητήριο του δημιουργού της.

Θυμηθείτε εδώ τη δεκάδα του Τζον Γουότερς για τις καλύτερες ταινίες του 2013.

Στη φετινή δεκαδά την πρωτοκαθεδρία έχει ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ με το «Maps to the Stars» (είμαστε σίγουροι πως ο Γουότερς ενθουσιάστηκε με την «ηχηρή» σκηνή της Τζούλιαν Μουρ στην τουαλέτα) και ακολουθούν από τον Μπρούνο Ντιμόν (με το τηλεοπτικό «P'tit Quinquin») μέχρι τον Λαρς φον Τρίερ (το σχόλιο του Γουότερς κλειδώνει ό,τι χρειάζεται να πει κανείς για αυτήν την ταινία) και από το τελευταίο πόνημα του Λάρι Κλαρκ μέχρι το περσινό αγαπημένο «Gloria» του Σεμπάστιαν Λέλο.

Διαβάστε αναλυτικά τη δεκάδα του Τζον Γουότερς για τις καλύτερες ταινίες του 2014:

Maps to the Stars 607

1.Maps To The Stars του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ / «Ξεκαρδιστικά αστείο και ναι τολμώ να το πω ολέθριο. Αγαπώ αυτήν την ταινία περισσότερο απ' ότι αγαπώ το μουστάκι μου.»

Charlie Victor Romeo 607

2.Charlie Victor Romeo των Ρόμπερτ Μπέργκερ, Πάτρικ Ντάνιελς, Κάρλιν Μίκελσον / «Ενα αγωνιώδες 3D πειραματικό φιλμ όπου είσαι κλειδωμένος σε έξι ξεχωριστά πιλοτήρια καθώς το πλήρωμα αναπαριστά διαλόγους από τα μαύρα κουτιά πραγματικών αεροπορικών ατυχημάτων. Το πιο σκιαχτικό φιλμ αεροπλάνου ever.»

The Kidnapping of Michel Houellebecq

3.The Kidnapping Of Michel Houellebecq του Γκιγιόμ Νικλού / «Ο αγαπημένος μου συγγραφέας είναι τώρα σταρ του σινεμά και είναι τέλειος παίζοντας τον εαυτό του σε ένα κυριολεκτικό "ποιος το έκανε" που καταγράφει την υποτιθέμενα πραγματική αλλά ακόμη αφηρημένη και ανεξήγητη απαγωγή του κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας. Συνέβη στ' αλήθεια ή ο Ουελμπέκ ήταν μεθυσμένος; Ποιος ξέρει; Ποιος νοιάζεται; Εγώ, πολύ.»

smell of us 03 607

4.The Smell Of Us του Λάρι Κλαρκ / «Οταν ο σκηνοθέτης, που υποδύεται έναν πρώην ρόκσταρ και νυν λιώμα αλκοολικός, γλείφει κυριολεκτικά τα πόδια του νεαρού Γάλλου πρωταγωνιστή του (με υπότιτλους!), ξέρεις ότι βρίσκεται πέρα από το Odorama. H μυρωδιά εδώ μπορεί να είναι ώριμη, αλλά ο Λαρι Κλαρκ επιστρέφει σε απίστευτη φόρμα. Ω, ναι... είναι ένα σπουδαίο μιούζικαλ.»

Gloria 607

5.Gloria του Σεμπάστιαν Λέλο / «Ενα feel-bad date movie για γέρους που ζουν τη ζωή τους αλλά σιχαίνονται τις ρομαντικές κομεντί.»

Who Took Johnny 607

6.Who Took Johnny των Ντέιβιντ Μπέιλινσον, Μάικλ Γκαλίνσκι και Σούκι Χόλεϊ / «Ενα απίστευτο, τρελαμένο, αγωνιώδες ντοκιμαντέρ για χαμένα παιδιά με ανατροπές στην πλοκή που θα σε τρομάξουν, θα σε εκπλήξουν, θα σε κάνουν να ενθουσιαστείς. Οσο καλό όσο και το "Συλλαμβάνοντας τους Φρίντμαν".»

P'tit Quinquin 607

7.L’il Quinquin του Μπρούνο Ντιμόν / «Ναι, υπάρχουν γελαδάρηδες και στη Γαλλία. Ενα κωμικό αγροτικό μυστήριο που θέτει το βασανιστικό ερώτημα: Ποιος σκοτώνει ανθρώπους στην εξοχή, κόβει τα σωματά τους και τα χώνει στον κώλο των αγελάδων;»

Nymphomaniac Director's Cut 607

8.Nymphomaniac: Vol. 1 and 2 του Λαρς φον Τρίερ / «Το "I, A Woman" συναντά το "Σαλό". Ευχαριστώ τον σκηνοθέτη για κάθε αποκρουστικό δευτερόλεπτο αυτού του κωμικού αριστουργήματος.

Violette 607

9.Violette του Μαρτίν Προβόστ / «Μια αλέγκρα βιογραφία ενός από τα πιο παλιά λογοτεχνικά μου είδωλα, της Βιολέτ Λεντούκ (ο "αρσενικός Ζενέ"), μιας διπλά μίζερης bisexual που ερωτευόταν μόνο γκέι άντρες ή straight γυναίκες αλλά βρήκε τη σωτηρία μέσω του γραψίματος. Το γεγονός ότι δεν αυτοκτονεί είναι κάτι σαν happy end.»

Archipelago 607

10.Οι ταινίες της Τζοάνα Χογκ (“Unrelated,” “Archipelago,” “Exhibition”) / «Το μικρό αφιέρωμα στο Film Society του Lincoln Center πέρσι το καλοκαίρι ξεκαθάρισε πως οι τέλεια καρδαρισμένες σκηνές αυτής της Βρετανίδας δημιουργού με τις βραδυφλεγείς οικογενειακές αναστολές και τις ντροπιαστικές σιωπές θα σε ξετρελάνουν με τον πιο σοβαρό σεμνό τρόπο και αυτό θα είναι αρκετό. Περισσότερο από αρκετό.»

Διαβάστε ακόμη: