Buzz

Best of 2012: Ολα τα καλύτερα (και μερικά χειρότερα) της χρονιάς που φεύγει

στα 10

Κάθε μέρα, μέχρι το τέλος του 2012, το Flix θα ανατρέχει σε πρόσωπα, γεγονότα, φαινόμενα, εκπλήξεις, επιρροές, τάσεις της κινηματογραφικής χρονιάς που τελειώνει.Θυμηθείτε μαζί μας!

Flix Team
Best of 2012: Ολα τα καλύτερα (και μερικά χειρότερα) της χρονιάς που φεύγει
Η Κάρα Χέιγουορντ μας συστήθηκε μέσα στο 2012, με το «Moonrise Kingdom»

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το 2012 ήταν εκπληκτικό - είχε όμως τις καλές στιγμές του! Αυτές - και ορισμένες όχι τόσο καλές - αναζητούμε κάθε μέρα στο Flix, από την αρχή μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη, για να φτιάξουμε το κινηματογραφικό και τηλεοπτικό πορτρέτο του 2012, όπως θα το θυμόμαστε για πάντα. Ποια ήταν τα πρόσωπα που ξεφύτρωσαν μέσα στη χρονιά, ή που τη διαμόρφωσαν; Ποιοι ήταν οι καλύτεροι, ή απλώς οι ωραιότεροι, ηθοποιοί, οι σημαντικότεροι σκηνοθέτες, οι ταινίες - έκπληξη, οι σειρές - εθισμός, πότε γελάσαμε και πότε κλάψαμε πικρά, πώς πήγε το box office, τι έκαναν οι Ελληνες δημιουργοί, τι σκεφτήκαμε και πώς περάσαμε; Μέρα με τη μέρα το Flix μετρά συν και πλην για να δει τι μένει στο τέλος.

Δείτε τι μας έχουν φέρει ως τώρα οι μέρες:

men

Best of 2012: Οι άντρες της χρονιάς

Κάποιοι πίσω από την κάμερα, κάποιοι να λάμπουν μπροστά στο φακό. Κάποιοι κινηματογραφικοί μύθοι και κάποιοι μυθικά πρόσωπα της μεγάλης οθόνης. Το 2012 πιτσιρικάδες δημιουργοί, υπερήλικες αλλά αγέραστοι σκηνοθέτες, blockbuster φιγούρες μαζικής λατρείας, μικροί εξερευνητές του ανεξάρτητου τοπίου, πραγματικοί αντιπρόσωποι του σινεμά του κόσμου έκλεψαν δικαίως τους προβολείς και τις καρδιές μας.

women

Best of 2012: Οι γυναίκες της χρονιάς

Η λίστα με τις «Γυναίκες της Χρονιάς», όπως τις επιλέξαμε στο Flix αποδεικνύει τα τέσσερα εξής πράγματα: Πρώτον, πως μερικές γυναίκες θα μας απασχολούν κάθε χρόνο (όσα χρόνια κι αν περάσουν). Δεύτερον, πως οι νέες προσθήκες είναι τόσο αναπάντεχες όσο και απίστευτα ευπρόσδεκτες. Τρίτον, πως το σημαντικότερο όνομα στη λίστα είναι μιας γυναίκας σκηνοθέτιδος που κάποτε ήταν άντρας. Και τέταρτο, πως όσες λείπουν από τη λίστα μπορεί να ήταν τελικά σημαντικότερες... Περιμένουμε, λοιπόν με ανυπομονησία τις δικές σας προσθήκες!

trends

Best of 2012: Τα trending topics της χρονιάς

Υπάρχουν τα trending topics της επικαιρότητας (η νέα δόση, πού θα βρω δουλειά, πόσο κάνει η δραχμή, ποια είναι η Τόνια Σωτηροπούλου) και τα trending topics της κινηματογραφικής πραγματικότητας (πόσους υπερήρωες έχει η Μαρβέλ, πότε θα σταματήσει να κάνει ταινίες ο Στίβεν Σόντερμπεργκ, γιατί η Κίρα Νάιτλι παίρνει ρόλους ενώ δεν ξέρει να παίζει, ποια είναι η Τόνια Σωτηροπούλου). Κοιτάζοντας πίσω στις μέρες του 2012, επισημαίνουμε τα καυτά ερωτήματα που απασχόλησαν τους movie-goers τη χρονιά που φτάνει στο τέλος της.

house

Τι βλέπαμε το 2012 στην TV: Τρεις αποχαιρετισμοί

Το Flix θυμάται τις τηλεοπτικές στγμές της χρονιάς μέσα από -τι άλλο- μια σειρά από μικρές λίστες. Για αρχή, τρία αντίο που μας συγκίνησαν. Τα τηλεοπτικά αντίο δεν έρχονται μόνο στο τέλος - μια σειρά σειρα μπορεί να την αγαπάμε για χίλιους δυο λόγους, και κάθε χαρακτήρας ή συγγραφέας ή ηθοποιός μπορεί να είναι και ένας τέτοιος λόγος...

songs

Τι βλέπαμε το 2012 στην TV: Τρεις μουσικές στιγμές

Οι ωραιότερες στιγμές στην τηλεόραση πολύ συχνά καταγράφονται μέσα από μουσικές στιγμές, είτε είναι ο Τόνι Σοπράνο και οι Journey είτε η Ίζι, ο Ντένι κι οι Snow Patrol που ενώνουν φωνές και εικόνα για να δημιουργήσουν κάτι υπέροχο. Όμως υπάρχει κάτι ακόμα πιο δυνατό όταν συμβαίνει: Μουσικές που συμβαίνουν μέσα στην ίδια τη σειρά. Σ' αυτή τη λίστα, τρία τραγούδια που μας έκαναν να πατήσουμε ξανά και ξανά το repeat.

ted

Best of 2012: Γιατί εσύ δεν ήσουν άνθρωπος...

Από τον «Ζωολογικό μας Κήπο» του Κάμερον Κρόου μέχρι το πορτοκαλί, απροσδιόριστο, αξιαγάπητο πλάσμα που υπήρξε ο «Λόραξ», η χρονιά φέτος είχε να επιδείξει μια πλούσια πανίδα και χλωρίδα πρωταγωνιστών, που δεν ανήκουν απαραίτητα στο ανθρώπινο είδος. Κάτι που όμως δεν τους εμπόδισε να μεταμορφωθούν σε βασικά στοιχεία ενός φιλμ ή σε αληθινούς ήρωες που έκλεψαν την παράσταση. Στην λίστα που ακολουθεί, ρίχνουμε μια ματιά στους πλεόν αξιοπρόσεκτους από τους μη-ανθρώπινους πρωταγωνιστές που ξεχωρίσαμε φέτος.

game

Τι βλέπαμε το 2012 στην TV: Τρεις προβληματικοί συγγενείς

Συγγενείς, ε; Τι να κάνεις, δε μπορείς χωρίς αυτούς ακόμα κι όταν σου προκύπτουν Κιμ Μπάουερ. (Πόσοι από εμάς δεν υποστήριξαν το πούμα, πίσω στη δεύτερη σεζόν του «24».) Οπότε κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς, τους στηρίζεις. Απλά κάποιες φορές είναι τόσο απίστευτα δύσκολο! Είτε επειδή είναι εκνευριστικοί, είτε επειδή μπλέκονται στις πιο κουραστικές καταστάσεις και είναι όλη την ώρα με κάτι μούτρα από εδώ ως τη Βηρυττό, είτε επειδή είναι ανώριμα κλαψιάρικα μωρά, είτε επειδή είναι... ό,τι είναι αυτό που κάνει ο Ράφι τελοσπάντων. Αυτοί είναι τρεις, όχι ακριβώς απογοητευτικοί, αλλά σίγουρα συγγενείς-πρόκληση. Ας πούμε πως θα ήταν λίγο ζόρι να τους έχουμε στο οικογενειακό τραπέζι των Χριστουγέννων.

2

Best of 2012: Αφίσες που μας κόλλησαν στον τοίχο!

Δείτε ένα δείγμα των καλύτερων posters του 2012, αναζητήστε την μεγαλύτερη ποικιλία στο gallery και περιμένουμε τα σχόλια με τις δικές σας επιλογές!

2222

Best of 2012: Δώσε άλλη μια ευκαιρία...

Η οικονομική κρίση (ναι, πάλι αυτή), η υπερφόρτωση των κινηματογραφικών εβδομάδων με ταινίες και η συνήθης τύχη των «μικρότερων» (πείτε τις και «καλλιτεχνικές») ταινιών να χάνονται μέσα στον ορυμαγδό των μεγάλων κινηματογραφικών γεγονότων, αφήνει κάθε χρονιά μερικές ταινίες στην απ' έξω. Ταινίες που από τη μία είναι ευτυχές που διανέμονται στην Ελλάδα και έτσι μπορούμε να τις δούμε σε κινηματογραφική αίθουσα, αλλά και ταινίες που αν είχαν την ευκαιρία μιας μεγαλύτερης προώθησης ή έστω μιας μακροβιότητας στις αίθουσες (ή και - συγνώμη κιόλας - θεατών που θα ενδιαφέρονταν να τις δουν) θα μπορούσαν να αποκτήσουν το κοινό που δικαιωματικά τους ανήκει.

2

Best of 2012: Οι ταινίες που δεν ήρθαν στην Ελλάδα

Τόπο στους αφανείς ήρωες! Οχι και πολύ αφανείς, δηλαδή, μια και οι ταινίες της παρακάτω λίστας προκάλεσαν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αίσθηση στο εξωτερικό αλλά, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, δεν αγοράστηκαν από τους διανομείς της χώρας μας. Η κινηματογραφική αγορά είναι, οπωσδήποτε, τζόγος και ο κάθε διανομέας πάει πάσο στους τίτλους που αισθάνεται ότι θα του κοστίσουν περισσότερο απ’ όσο θα του αποφέρουν. Τα στοιχήματα, όμως, δε βγαίνουν πάντα σωστά και οι ταινίες που θυμόμαστε σήμερα θα μπορούσαν να έχουν μια τύχη στη χώρα μας. Αναζητήστε τις.

fant

Τι βλέπαμε το 2012 στην TV: Τρεις φανταστικές τοποθεσίες

Αρκετές ήταν οι φετινές σειρές που πλούτισαν τον τηλεοπτικό χάρτη με νέες τοποθεσίες. Αυτά ήταν τα 3 μέρη που ξεκάθαρα θα επισκεπτόμασταν αν μπορούσαμε.

μαρα

Best of 2012: Τα look της χρονιάς!

Υπάρχουν ρούχα που θα θέλαμε πολύ να φορέσουμε και στην αληθινή ζωή (το κόκκινο μοντγκόμερι του Μπόμπ Μπάλαμπαν από τον «Ερωτα του Φεγγαριού» κανείς;) κι άλλα που δεν θα θέλαμε να υπάρχουν ούτε στο σινεμά (η κάπα του Λάκη Λαζόπουλου στο «ο θεός Αγαπάει το Χαβιάρι»). Κάποια από αυτά θα τα ξεχάσουμε γρήγορα, αλλά θα μείνουν καρφωμένα στην μνήμη σαν υπέροχες αισθητικές αναφορές, ή σαν επώδυνες πληγές στο μυαλό και τα μάτια. Να μερικά από τα ρούχα και τα looks που χαρακτήρισαν το έτος που τελειώνει...

sex

Best of 2012: Μόνο το σεξ φτάνει...

Αν πιάσεις μια μία τις ταινιές που βγήκαν στις ελληνικές αίθουσες το 2012, θα βρεις τουλάχιστον μια σκηνή σεξ ανά ταινία (εντάξει όχι στα παιδικά...), μερικούς ακόμη αυνανισμούς, προκαταρκτικά και φετιχισμούς, έναν ολόκληρο, δηλαδή, χάρτη της ερωτικής συμπεριφοράς όπως αυτός εκφράζεται (με ή χωρίς σεμνοτυφία, με ή χωρίς εσώρουχα, με ή χωρίς χαμηλό φωτισμό...) στη μεγάλη οθόνη. Ο,τι ακολουθεί, είναι μερικές στιγμές της κινηματογραφικής χρονιάς που μας ερέθισαν κάτι περισσότερο από τη φαντασία...

joss

Best of 2012: τα breakthroughs της χρονιάς!

Μπορεί να είναι η πρώτη τους ταινία, μπορεί η δεύτερη. Γεγονός όμως είναι ότι έκαναν αίσθηση μέσα στο 2012 και κατάφεραν να σπάσουν το φράγμα από την ανωνυμία στη διασημότητα. Χαζέψτε λοιπόν ποιους ηθοποιούς και σκηνοθέτες μάθαμε φέτος και εκείνοι με τη σειρά τους υπόσχονται να μας απασχολήσουν για πολλά περισσότερα χρόνια στο μέλλον.

bad

Τι βλέπαμε το 2012 στην TV: Τρεις ατάκες

Ας θυμηθούμε τρεις φανταστικές ατάκες της χρονιάς που φεύγει, οι οποίες έγιναν από υπογραφές σε μέιλ και bio στο twitter μέχρι αντικείμενο διαγωνισμού για το ποιος θα τις απαγγείλει πιο έντονα την επόμενη μέρα στο γραφείο.

Ολες οι λίστες με τα καλύτερα (και μερικά χειρότερα) του 2012 εδώ!

Tags: best of 2012