Industry

Οι ελληνικές παραγωγές και φέτος ευπρόσδεκτες στο Berlinale Co-Production Market

στα 10

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Berlinale Co-Production Market καταργεί το όριο του ελάχιστου προϋπολογισμού του ενός εκατομμυρίου ευρώ ως προϋπόθεση συμμετοχής ελληνικών παραγωγών.

Οι ελληνικές παραγωγές και φέτος ευπρόσδεκτες στο Berlinale Co-Production Market

Μέχρι και το 2014, οι ελληνικές παραγωγές δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στο Berlinale Co-Production Market, το φόρουμ συμπαραγωγών που διοργανώνει κάθε χρόνο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, κυρίως για το λόγο ότι το κατώτατο όριο προϋπολογισμού για τα πρότζεκτς που μπορούσαν να συμμετάσχουν ήταν ένα εκατομμύριο ευρώ.

Πέρσι, μετά από συζητήσεις του Διευθυντή της Berlinale Ντίτερ Κόσλικ με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αλλά και Ελληνες παραγωγούς και κινηματογραφιστές, το όριο αυτό καταργήθηκε για την Ελλάδα (αλλά και την Ισπανία και την Πορτογαλία), σε μια προσπάθεια να μην αφεθεί η τύχη των εθνικών κινηματογραφιών των χωρών αυτών στη μοίρα της οικονομικής κρίσης.

Για δεύτερη χρονιά φέτος, η κατάργηση του κατώτατου αυτού ορίου ισχύει ξανά για την Ελλάδα, πράγμα που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη της Berlinale στην ελληνική κινηματογραφική κοινότητα, αλλά και στον Γενικό Διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Γρηγόρη Καραντινάκη, παρά τα τελευταία γεγονότα στον οργανισμό που προκαλούν θλίψη και έχουν να κάνουν με οτιδήποτε άλλο παρά με το παρόν και το μέλλον του ελληνικού σινεμά.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για τη συμμετοχή ελληνικών παραγωγών στο Berlinale Co-Production Market:

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αποφασίστηκε να τεθεί σε ισχύ η κατάργηση του ορίου του ελάχιστου προϋπολογισμού του ενός εκατομμυρίου ευρώ, ως προϋπόθεση συμμετοχής projects στο Berlinale Co-Production Market.

Η πρωτοβουλία αυτής της ενέργειας, η οποία εφαρμόστηκε πρώτη φορά πέρυσι, ανήκει στον Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Βερολίνου Dieter Kosslick και αποτελεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.) και τους κινηματογραφικούς παράγοντες της Ελλάδας.

Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας ήταν να διευκολυνθούν περισσότερες ελληνικές παραγωγές με προϋπολογισμό κάτω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, προκειμένου να βρουν διεθνείς συμπαραγωγούς.

Υπενθυμίζουμε πως αυτή η ενέργεια αφορά μεγάλου μήκους ταινίες και ότι τα σχέδια πρέπει να είναι κατάλληλα για διεθνή συμπαραγωγή και να έχουν ήδη εξασφαλίσει το 30% της χρηματοδότησής. Όπως είχε αναφέρει και ο ίδιος ο Dieter Kosslick: «Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης σε Ελλάδα Ισπανία και Πορτογαλία, η κινηματογραφική παραγωγή έχει υποστεί τέτοια ύφεση κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών που χρειάζεται τη βοήθειά μας για να ορθοποδήσει και να διατηρήσει την παρουσία της στη διεθνή αγορά».

Από το 2004, περίπου 160 σχέδια από το Berlinale Co-Production Market έχουν ολοκληρωθεί, δηλαδή, πάνω από 40 % των επιλεγμένων έργων έγιναν ταινίες και προβλήθηκαν σε διεθνή φεστιβάλ και κινηματογραφικές αίθουσες.

Το Berlinale Co-Production Market αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής αγοράς με κύριους εταίρους είναι το MDM - Mitteldeutsche Medienförderung (από το 2004) και το MEDIA- Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (από το 2005).

Διαβάστε ακόμη: