Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 63: Η χρονιά του Γιασουχίρο Οζου!

στα 10

Την τιμητική του θα έχει ο θρυλικός Ιάπωνας σκηνοθέτης Γιασουχίρου Οζου στο 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου με την επετειακή προβολή του αριστουργήματός του «Tokyo Story», αλλά και το ριμέικ που του αφιέρωσε ο μαθητής του, Γιόζι Γιαμάντα και που θα κάνει την πρεμιέρα του στο Βερολίνο σε ειδική προβολή.

Berlinale 63: Η χρονιά του Γιασουχίρο Οζου!

Εξήντα χρόνια κλείνουν φέτος από το «Tokyo Story», την ταινία που ο Γιασουχίρο Οζου γύρισε το 1953, χωρίς ίσως να μπορούσε να αντιληφθεί τότε πως η ιστορία ενός ηλικιωμένου ζευγαριού που επισκέπτεται τα παιδιά του στο Τόκιο για να βρεθεί αντιμέτωπο με την αδιαφορία τους, θα συγκαταλεγόταν από τότε, μέχρι και σήμερα, στις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Ενδεικτικό όχι μόνο του μινιμαλιστικού κινηματογραφικού στιλ του Οζου, αλλά και μιας ολόκληρης σχολής του ιαπωνικού σινεμά που απέδειξε πως η πραγματική κινηματογραφική μαγεία προκύπτει μόνο από τα «απαραίτητα», το «Tokyo Story» είναι όμως κάτι περισσότερο από μια κλασική ταινία.

1 Σκηνή από το «Tokyo Story» του Γιασουχίρου Οζου

Σπαρακτικό όσο το χάσμα ανάμεσα σε δύο γενιές που δεν μοιράζονται τίποτα κοινό εκτός από το αίμα που τις ενώνει, τρυφερό όσο το βλέμμα δύο ηλικιωμένων απέναντι στην σκληρότητα μιας ξένης προς αυτούς καθημερινότητας, ειλικρινές όσο ο τρόμος ενός κόσμου που αλλάζει διαρκώς ξεχνώντας στην ξέφρενη πορεία του το ανθρώπινο στοιχείο, το «Tokyo Story» θα είναι για πάντα μια υπενθύμιση για το πώς το σινεμά μπορεί να αποτυπώσει τα πιο ανείπωτα «γιατί» του ανθρώπινου είδους δίνοντας τελικά τις πιο γενναιόδωρες απαντήσεις.

Στο τμήμα «Berlinale Classics» θα προβληθεί μια επετειακή αποκατεστημένη κόπια του «Tokyo Story», αλλά αυτή δεν είναι η μόνη προβολή αφιερωμένη στον Γιασουχίρου Οζου, αφού ενας από τους μαθητές του, ο Γιόζι Γιαμάντα θα γιορτάσει τα πενήντα του χρόνια στον κινηματογράφο με ένα επίσημο ριμέικ του «Tokyo Story» με τίτλο «Tokyo Family».

2 Σκηνή από το «Tokyo Family» του Γιόσι Γιαμάντα

Βοηθός σκηνοθέτη στο «Tokyo Story», ο Γιόζι Γιαμάντα μεταφέρει την ιστορία της ταινίας στο σήμερα, σε ένα φόρο τιμής στον δάσκαλο του. Στο «Τokyo Family», ένα ηλικιωμένο ζευγάρι αφήνει την ησυχία του μικρού χωριού στο οποίο ζει για να επισκεφθεί τα παιδιά του και τα εγγόνια του στο Τόκιο. Εκεί, όμως, κανένα από τα τρία τους παιδιά δεν θα ασχοληθεί με τους ηλικιωμένους γονείς τους, οι οποίοι θα βυθιστούν στη μοναξιά και στο θόρυβο της μεγαλούπολης, η οποία ζει ακόμη με τα τραύματα του τσουνάμι του 2011.

To «Tokyo Family» θα κάνει την πρεμιέρα του στο Βερολίνο σε ειδική προβολή. Δείτε εδώ το τρείλερ:

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου που ξεκινάει στις 7 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 17 Φεβρουαρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί με την υποστήριξη του Goethe Institut Athen προκειμένου να σας μεταφέρει όλα τα νέα από τη φετινή διοργάνωση.

Διαβάστε ακόμη: