Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2019: Ο Φρανσουά Οζόν στα δικαστήρια με την Καθολική Εκκλησία για την νέα του ταινία «Grâce à Dieu»

στα 10

Το Flix μίλησε με τον Γάλλο σκηνοθέτη. Δείτε τι απαντά στην Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας που θέλει να απαγορεύσει την έξοδο της ταινίας στις αίθουσες.

Berlinale 2019: Ο Φρανσουά Οζόν στα δικαστήρια με την Καθολική Εκκλησία για την νέα του ταινία «Grâce à Dieu»

To «Grâce à Dieu» («Η Χάρη του Θεού») του Φρανσουά Οζόν είναι κι αυτή μία ταινία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. Κι έχει προκαλέσει θύελλες στην επίσημη Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας, η οποία απάντησε δικαστικά και προσπαθεί να μπλοκάρει την έξοδό της στις αίθουσες.

Το 69ο Φεστιβάλ Βερολίνου διεξάγεται από τις 7 έως τις 17 Φεβρουαρίου του 2019. To Flix βρίσκεται στο Βερολίνο για να σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα συμβαίνουν εντός και εκτός των σκοτεινών αιθουσών στο ειδικό τμήμα του site που ανανεώνεται συνεχώς.

Ο Οζόν αποφάσισε να μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη ένα μεγάλο σκάνδαλο. Την ιστορία ενός παιδεραστή ιερέα της Εκκλησίας της Λιόν, ο οποίος στη δεκαετία του '80 είχε κακοποιήσει σεξουαλικά (και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και βιάσει) πάνω από 60 μικρά αγοράκια και την σιωπηρή συνενοχή του αρχιεπισκόπου Φιλίπ Μπαρμπαρίν, ο οποίος αν και γνώριζε τα γεγονότα δεν έκανε σχεδόν τίποτα για να τα εμποδίσει.

Ακολουθώντας τις ιστορίες τεσσάρων ανδρών (από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις ο καθένας) οι οποίοι αποφάσισαν (30 χρόνια μετά τα συμβάντα) να καταθέσουν, να αποκαλύψουν το σκάνδαλο, να μηνύσουν την Εκκλησία και να βρουν λύτρωση στα παιδικά τους τραύματα, ο Οζόν καταγράφει τα γεγονότα δίχως κανέναν περιττό μελοδραματισμό, με σεβασμό στο θέμα του, προσοχή στις λεπτομέρειες και ακρίβεια στην ξεκάθαρα πολιτική αιχμή της αληθινή ιστορίας που φυσικά έχει πολύ μεγαλύτερη ηχώ από αυτήν μιας μεμονωμένης περίπτωσης ενός προβληματικού ιερέα.

Ozon «Grâce à Dieu» photo call 607

Διαβάστε εδώ: την κριτική του Flix για το «Grâce à Dieu» του Φρανσουά Οζόν

«Αρχικά ήθελα να γυρίσω την ιστορία σ' ένα ντοκιμαντέρ. Εκανα μία τεράστια δημοσιογραφική έρευνα. Μίλησα με όλα τα θύματα - όλες τις οικογένειες, τους γονείς τους, τους σημερινούς συντρόφους τους, τα παιδιά τους. Διάβασα όλα όσα είχαν γραφτεί, είδα ό,τι μπορούσα να βρω από τηλεοπτικά ρεπορτάζ της εποχής. Είχα συγκεντρώσει πάρα πολύ υλικό. Ομως συνειδητοποίησα ότι τα θύματα τα είχαν πει όλα. Να τους βάλω να το ξανακάνουν on camera δε θα πρόσθετε τίποτα. Είμαι σκηνοθέτης φιξιόν ταινιών. Επρεπε να βρω έναν τρόπο να πω την ιστορία δυνατά και ξεκάθαρα, όπως εγώ ξέρω...»

Kαι την είπε τόσο δυνατά και τόσο ξεκάθαρα που τώρα βρίσκεται στα δικαστήρια. Η Εκκλησία της Λυόν, ο κατηγορούμενος για τα εγκλήματα Μπερνάρ Πρενό, αλλά και η ψυχολόγος της Εκκλησίας (που εμφανίζεται στην ταινία ως ο συνδετικός κρίκος με τα θύματα, τον αρχιεπίσκοπο και τη «συγχώρεση») επίσης μύνησε την παραγωγή. Ολοι προσπαθούν να μπλοκάρουν την έξοδο της ταινίας στις αίθουσες.

Ozon «Grâce à Dieu» photo call 607 1

Περίμενε ο Οζόν τόση πίεση;

«Οχι, η αλήθεια είναι. Ισως ήταν και αφέλεια, αλλά δεν είχα ξανά συγκρουστεί με έναν τόσο ισχυρό θεσμό. Φανταστείτε λοιπόν τα ίδια τα θύματα, όταν προσπάθησαν να ξεσκεπάσουν το σκάνδαλο. Τους έλιωσαν. Ομως δεν φοβάμαι. Θεώρησα σημαντικό να πω την ιστορία και να κρατήσω τα αληθινά ονόματα των εμπλεκόμενων ιερέων. Ολα όσα καταγράφω στην ταινία υπάρχουν σε επίσημα αρχεία καταθέσεων και σε ειδησιογραφικά ρεπορτάζ. Το συγκλονιστικό είναι ότ ο Πρενό δεν έχει καταδικαστεί ακόμα, ενώ έχει ομολογήσει!»

Τι πιστεύει; Θα βγει η ταινία στις αίθουσες;

«Εχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην γαλλική δικαιοσύνη. Η Γαλλία είναι μια χώρα που υπερασπίζεται την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης - σωστά;»

Ολόκληρη η συνέντευξη με τους Φρανσουά Οζόν και Μελβίλ Πουπό θα δημοσιευτεί στο Flix όταν βγει η ταινία στις ελληνικές αίθουσες

Το 69ο Φεστιβάλ Βερολίνου διεξάγεται από τις 7 έως τις 17 Φεβρουαρίου του 2019. To Flix βρίσκεται στο Βερολίνο για να σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα συμβαίνουν εντός και εκτός των σκοτεινών αιθουσών στο ειδικό τμήμα του site που ανανεώνεται συνεχώς.