Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2017, μετά μουσικής: Δέκα τραγούδια που σιγοτραγουδήσαμε στο φεστιβάλ

στα 10

Μας συμβαίνει σε κάθε φεστιβάλ: μερικά τραγούδια που ακούμε στις ταινίες μας κολλάνε στο μυαλό. Και κάπως έτσι, τα παίρνουμε μετά μαζί μας.

Berlinale 2017, μετά μουσικής: Δέκα τραγούδια που σιγοτραγουδήσαμε στο φεστιβάλ

Hector Lavoe – Periodico de Ayer από το «Una mujer fantástica» του Σεμπαστιάν Λέλιο

Την πρώτη φορά που βλέπουμε την Μαρίνα στην ταινία του Σεμπαστιάν Λέλιο, τραγουδά επί σκηνης αυτό το τραγούδι του πορτορικάνου Εκτορ Λαβόε και από εκέινη την στιγμή, δεν μπορούμε να τα βγάλουμε από το μυαλό μας. Ούτε εκείνη ούτε το «Periodico de Ayer».


Patrick Wolf The Days από το «God’s Own Country» του Φράνσις Λι

Οι νότες και η φωνή του Πάτρικ Γουλφ έρχονται σαν λύτρωση και σαν χάδι στους τίτλους τέλους της υπέροχης αυτής ταινίας. «Δεν είμαι ειδικός, ούτε πολύ επιμελής ακροατής μουσικής, αλλά όταν ο φίλος μου μου έβαλε να ακούσω αυτό το τραγούδι, σχεδόν μου ήρθαν δάκρυα στα μάτια και ήξερα πως έπρεπε να το χρησιμοποιήσω» είπε ο σκηνοθέτης όταν ρωτήθηκε για την εξαιρετική επιλογή του.


Tuomari Nurmio - Oi Μutsi Μutsi, από το «Toivon tuolla puolen» («The Other Side of Hope») του Ακι Καουρισμάκι

Δεν είναι το μόνο τραγούδι του Τουομάρι Νούρμιο που ακούγεται στο φιλμ, αφού ο πιο ιδιαίτερος τραγουδοποιός της Φινλανδίας, όχι μόνο δίνει τον μουσικό τόνο στην ταινία του Καουρισμάκι, μα εμφανίζεται κι όλας να παίζει ζωντανά.


The Shanghai Restoration Project - Dark Horse, από το «Hao ji le» («Have a Nice Day») του Λιου Τζιαν

Η μουσική έχει τον δικό της ρόλο στην υπέροχη animated ταινία του Λιου Τζιαν και το γκρουπ του Ντέιβ Λιανγκ προσφέρει την κατάλληλη ηχητική υπόκρουση για μερικές από τις καλύτερες σκηνές της.


The Psychedelic Furs - Love My Way από το «Call me by your Name» του Λούκα Γκουαντανίνο

Ο Αρμι Χάμερ το χορεύει δυο φορές στην ταινία, με απίθανα 80ς τρόπο. Την μια σε μια σκηνή που σε κάνει να χαμογελάς και να νιώθεις την καρδιά σου να φτερουγίζει. Με τον τρόπο που η μουσική μπορεί να το κάνει. Ή το σινεμά. Ή ένα υπέροχο τραγουδι σε μια υπέροχη ταινία.


Johnny Cash-TheManComes Around από το «Logan» του Τζέιμς Μάνγκολντ

Πως αλλιώς να κλείσεις μια τόσο σκοτεινή ταινία που έχει την αίσθηση ενός τέλους; Μειρκές φορές δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο από την βαθιά φωνή και μελαγχολία του Τζονι Κας.


Anita Carr – Downtown, από το «Berlin Syndrome» της Κέιτ Σόρτλαντ

Τι άλλο από μια γερμανική διασκευή στο τραγούδι της Πετούλα Κλαρκ, σε ένα φιλμ στο οποίο η ηρωίδα του εξερευνά το γεμάτο ζωή κέντρο του Βερολίνου. Αργότερα, όταν θα βρεθεί φυλακισμένη σε ένα διαμέρισμα, θα το σιγομουρμουρίσει στα αγγλικά, στον τόνο της απόγνωσης και της απελπισίας.


Laura Marling - What He Wrote, από το «Teströl és lélekröl» («On Body and Soul») της Ιλντικό Ενιέντι

Η Μαρία ψάχνει να ακούσει τραγούδια αγάπης. Μια υπάλληλος σε ένα δισκάδικο της συστήνει το αγαπημένο της. Αργότερα θα το ακούσει ξανά σε μια σκηνή που είναι απλά αξέχαστη.


Muddy Waters - Mannish Boy, από το «The Party» της Σάλι Πότερ

Οσο η Τζάνετ της Κρίστιν Σκοτ Τόμας ετοιμάζει καναπεδάκια για το πάρτι του τίτλου, ο άντρας της Μπιλ, πίνει, βάζει δίσκους στο πικαπ και πίνει. Αυτό είναι το πρώτο τραγούδι που ακούγεται στο φιλμ, από τα βυνίλια του Μπιλ και η έντασή του μάλλον είναι προφητική.


Ace Frehley - New York groove  από το «Golden Exits» του Αλεξ Ρος Πέρι

Η Ναόμι της Εμιλι Μπράουνινγκ έχει μόλις φτάσει στη Νέα Υόρκη από την Αυστραλία και καθισμένη στα σκαλιά του brownstone στο οποίο μένει στο Μπρούκλιν, τραγουδά το τραγούδι του Ρας Μπάλαρντ που έγινε επιτυχία τόσο από τους Hello, όσο κι από από τον Εις Φρίλι των Kiss. Και αφού το τραγουδήσει, η ταινία ξεκινά.


Η Berlinale 2017 με μια ματιά:

Διαβάστε ακόμη:

Το 67ο Φεστιβάλ Βερολίνου διεξάγεται φέτος από τις 9 έως και τις 19 Φεβρουαρίου 2017. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει την ατμόσφαιρα μέσα και έξω από τις αίθουσες.