Φεστιβάλ / Βραβεία

17 ταινίες για μια Χρυσή Αρκτο: Αυτό είναι το Διαγωνιστικό Πρόγραμμα της Berlinale 2017

στα 10

Με 17 ταινίες στο Διαγωνιστικό Τμήμα κι ακόμα 6 Εκτός Συναγωνισμού, ολοκληρώθηκε το Επίσημο Πρόγραμμα του 67ου Φεστιβάλ Βερολίνου. Δείτε... τι θα δούμε.

Flix Team
17 ταινίες για μια Χρυσή Αρκτο: Αυτό είναι το Διαγωνιστικό Πρόγραμμα της Berlinale 2017

Από τις 9 έως και τις 19 Φεβρουαρίου, τα κινηματογραφικά βλέμματα θα είναι στραμμένα στο Βερολίνο, για την 67η Berlinale κι όσα θα συμβούν και θ' αναδειχθούν εκεί. Με Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής τον Πολ Βερχόφεν, η Berlinale συνέθεσε ένα Επίσημο Τμήμα 23 ταινιών, από τις οποίες διαγωνίζονται οι 17 και προβάλλονται εκτός συναγωνισμού οι 6: ανάμεσά τους ένα, μόνο, σκηνοθετικό ντεμπούτο. Το Φεστιβάλ θα κάνει την επίσημη πρεμιέρα του με το «Django» του Ετιέν Κομάρ (διαβάστε περισσότερα), για τη ζωή του διάσημου μουσικού Τζάνγκο Ράινχαρντ που υποδύεται ο Ρέντα Κατέμπ, ενώ το ελληνικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη «Hiwa» (διαβάστε περισσότερα) της Ζακλίν Λέντζου, που συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα των ταινιών μικρού μήκους. Για προετοιμασία, διαβάστε και δείτε παρακάτω όσα γνωρίζουμε ως τώρα για τις ταινίες του Διαγωνιστικού Προγράμματος.

Περισσότερη Berlinale 2017:

Διαγωνιστικό Τμήμα

ana mon amour 607

«Ana, mon amour» του Κάλιν Πέτερ Νέτζερ Ρουμανία, Γερμανία, Γαλλία / Από τον Ρουμάνο σκηνοθέτη του εξαιρετικού «Οικογενειακή Υπόθεση» που είδαμε το 2013 επίσης στην Berlinale, μια ιστορία αδιέξοδου έρωτα. Ο Τόμα και η Ανα γνωρίζονται ως φοιτητές λογοτεχνίας κι ερωτεύονται. Ομως η ψυχική ασθένεια της Ανα θα κάνει τη σχέση τους να καταρρεύσει. Δείτε εδώ το τρέιλερ του «Ana, mon amour».

beuys 607

«Beuys» του Αντρες Βίελ Γερμανία / Ο σκηνοθέτης του «If not us, Who», υπογράφει ένα ντοκιμαντέρ για τον καλλιτέχνη Γιόζεφ Μπόις, εμπνευστή της «κοινωνικής γλυπτικής», έναν από τους δημιουργούς με τη μεγαλύτερη επιρροή στην εικαστική πραγματικότητα της μεταπολεμικής Ευρώπης και Αμερικής.

colo 607

«Colo» της Τερέσα Βιλαβέρδε Πορτογαλία, Γαλλία / Από την καρδιά της Λισαβώνας, από τη σκηνοθέτη του «Trance» και του «Cisne», είναι, όπως η ίδια το περιγράφει, «ένας σύγχρονος και σχεδόν γαλήνιος στοχασμός πάνω στο μονοπάτι που παίρνουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες, στην απομόνωσή μας, τη σύγχυσή μας μπροστά στις δυσκολίες που προκύπτουν, τις ζωές μας μέσα στην πόλη και μέσα στην οικογένεια, μια ταινία με αυξανόμενη ένταση που ποτέ δεν εκρήγνυται.»

dinner 607

«The Dinner» του Ορεν Μόβερμαν Η.Π.Α. / Ο σκηνοθέτης του «The Messenger» και του συναρπαστικού «Rampart», μεταφέρει στο σινεμά το μυθιστόρημα «Το Δείπνο» του Χέρμαν Κοχ, το οποίο εκτυλίσσεται σε μια βραδιά, καθώς δυο εύπορα παντρεμένα ζευγάρια βγαίνουν για φαγητό και στη διάρκεια του δείπνου συνειδητοποιούν ότι τα παιδιά τους έχουν διαπράξει ένα φρικτό έγκλημα. Πρωταγωνιστούν οι Ρίτσαρντ Γκιρ, Λόρα Λίνεϊ, Στιβ Κούγκαν, Ρεμπέκα Χολ και Κλόε Σεβινί. Δεύτερη συνεργασία του Μόβερμαν με τον Ρίτσαρντ Γκιρ, μετά το «Time Out of Mind».

felicite 607

«Félicité» του Αλέν Γκομί Γαλλία, Σενεγάλη, Βέλγιο, Γερμανία, Λίβανος / Τέταρτη ταινία από τον αναγνωρισμένο στα φεστιβάλ του Λοκάρνο, της Βενετίας, αλλά και του Βερολίνου (με το «Tey» το 2012) σκηνοθέτη, αυτή είναι η ιστορία μιας ανύπαντρης μητέρας που προσπαθεί να μεγαλώσει τον 16χρονο γιο της στη σημερινή Κινσάσα.

party 607

«The Party» της Σάλι Πότερ Μεγ. Βρετανία / Με τελευταία ταινία το «Ginger & Rosa» του 2012, τελευταία καλή ταινία το «Orlando» του 1992, η Σάλι Πότερ υπογράφει, αυτή τη φορά, μια κωμωδία που ξετυλίγεται γύρω από μια τραγωδία, μια ιστορία που ξεκινά σα γιορτή και τελειώνει με αίμα στο πάτωμα. Πρωταγωνιστούν οι Πατρίσια Κλάρκσον, Μπρούνο Γκανς, Τσέρι Τζόουνς, Εμιλι Μόρτιμερ, Κίλιαν Μέρφι, Κριστίν Σκοτ Τόμας και Τίμοθι Σπολ.

pokot 607

«Pokot» της Ανιέσκα Χόλαντ Πολωνία, Γερμανία, Τσεχία, Σουηδία, Σλοβακία / Μια πενταετία μετά το υποψήφιο για Οσκαρ «In Darkness», η Ανιέσκα Χόλαντ καταπιάνεται με κάτι τελείως διαφορετικό, ένα υπαρξιακό θρίλερ με την Ανιέσκα Μαντάτ στο επίκεντρο. Ηρωίδα είναι η Τζανίνα Ντουζέικο, μια ηλικιωμένη γυναίκα που ζει μόνη στην πεδιάδα του Κλόντζκο, όπου συμβαίνει μια σειρά από μυστηριώδη εγκλήματα. Η Ντουζέικο είναι βέβαιη ότι ξέρει ποιος ή τι είναι ο δολοφόνος, αλλά κανείς δεν την πιστεύει.

on body and soul 607

«Teströl és lélekröl» («On Body and Soul») της Ιλντικό Ενιέντι Ουγγαρία / Η σκηνοθέτης του βραβευμένου στις Κάννες το '89 «My 20th Century» και του «Simon, the Magician», σκηνοθετεί μια ασυνήθιστη ερωτική ιστορία, που βασίζεται στη δυαδικότητα του ύπνου και της αφύπνησης, του νου και της ύλης.

the other side of hope 607

«Toivon tuolla puolen» («The Other Side of Hope») του Ακι Καουρισμάκι Φινλανδία, Γερμανία / Η νέα ταινία του Ακι Καουρισμάκι είναι το δεύτερο κεφάλαιο στη χαλαρή τριλογία του με ιστορίες που διαδραματίζονται σε πόλεις με λιμάνια, μετά το «Λιμάνι της Χάβρης» του 2011. Αυτή τη φορά, το φιλμ διαδραματίζεται πιο κοντά στο σπίτι του σκηνοθέτη στο Ελσίνκι και ακολουθεί την ιστορία ενός πρόσφυγα από τη Συρία που ζητά άσυλο στη Φινλανδία. Περιμένοντας την υπόθεσή του να εξεταστεί, θα συναντήσει έναν περιπλανώμενο πωλητή, και οι δυο τους θα βιώσουν μια σειρά από στιγμές σαν εκείνες που συνθέτουν το σύμπαν των ταινιών του Καουρισμάκι. Διαβάστε περισσότερα για το «The Other Side of Hope» και δείτε το τρέιλερ εδώ.

mujer fantastica 607

«Una mujer fantástica» του Σεμπαστιάν Λέλιο Χιλή, Η.Π.Α., Γερμανία, Ισπανία / Ο σκηνοθέτης του αξέχαστου «Gloria» επιλέγει, αυτή τη φορά, μια ακόμα καθηλωτική ηρωίδα: τη Μαρίνα, μια σερβιτόρα που ενίοτε τραγουδά τα βράδια σε μπαρ, που βλέπει τη ζωή της να χάνει την ισορροπία της, με το θάνατο του πολύ μεγαλύτερου σε ηλικία συντρόφου της.

on the beach at night alone 607

«Bamui haebyun-eoseo honja» («On the Beach at Night Alone») του Χονγκ Σανγκσού Νότια Κορέα / Ο δημιουργός από τη Σεούλ, βραβευμένος στις Κάννες για το «Ha Ha Ha» και με επιλογή το 2014 για το «Στη Χώρα των Αλλων», αλλά βραβευμένος και το 2015 στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο για το «Right Now, Wrong Then», παρακολουθεί αυτή τη φορά την ιστορία μιας δασκάλας και συγγραφέως που αντιμετωπίζει προβλήματα στην καθημερινή ζωή της.

helle nachte 607

«Helle Nächte» («Bright Nights») του Τόμας Αρσλαν Γερμανία, Νορβηγία / Από τον σκηνοθέτη που το 2013 είχε και πάλι διαγωνιστεί στην Berlinale, με το «Gold». Η ταινία παρακολουθεί έναν πατέρα που προσπαθεί ν' αναθερμάνει τη σχέση του με το γιο του μετά από χρόνια απουσίας κι έλειψης επικοινωνίας. Πατέρας και γιος ξεκινούν ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο διαρέχοντας τη βόρεια Νορβηγία, ελπίζοντας ότι δεν είναι πολύ αργά.

joaquim 607

«Joaquim» του Μαρτσέλο Γκόμες Βραζιλία, Πορτογαλία / Οκτώ χρόνια μετά το «I Travel Because I Have to, I Come Back Because I Love You», ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης επιστρέφει με μια ιστορική ταινία εποχής. Η δράση εκτυλίσσεται τον 18 αιώνα και η ιστορία είναι εμπνευσμένη από τον Τιραντέντες, κατά κόσμο Χοακίμ Χοσέ ντα Σίλβα Ξαβιέ, επαναστάτη που ηγήθηκε κινήματος για την ανεξαρτησία της Βραζιλίας και απαγχονίστηκε το 1792.

mr long 607

«Mr. Long» του Σαμπού Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Κίνα, Ταϊβάν, Γερμανία / Νέα ταινία από τον ιδιοσυγκρασιακό Ιάπωνα σκηνοθέτη και ηθοποιό, με το χαρακτηριστικά cuber-punk ύφος, που ενέπνευσε το «Λόλα Τρέξε» με την ταινία του, «Dangan Runner» και που συναντήσαμε στο διαγωνιστικό της Berlinale το 2015 με το «Chasuke's Journey».

return to montauk 607

«Return to Montauk» του Φόλκερ Σλέντορφ Γερμανία, Γαλλία, Ιρλανδία / Εχοντας υπογράψει πάνω από 40 ταινίες, από τον «Μικρό Τυμπανιστή» μέχρι το ενδιαφέρον προπέρσινο «Η Νύχτα Πριν Πέσει το Παρίσι», ο Φόλκερ Σλέντορφ μεταφέρεται στην Αμερική για μια ρομαντική ιστορία μέσης ηλικίας. Ο Στέλνα Σκάρσγκαρντ υποδύεται τον Μαξ Ζορν, 60χρονο συγγραφέα, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την προώθηση του νέου βιβλίου του. Εκεί θα συναντήσει τη γυναίκα που δεν ξέχασε ποτέ (Νίνα Χος). Περνούν μαζί μια βδομάδα, αλλά έχουν περάσει ήδη 17 χρόνια. Μπορεί να υπάρξει ένα μέλλον για το παρελθόν τους;

wilde maus wild mouse 607

«Wilde Maus» («Wild Mouse») του Γιόζεφ Χάντερ Αυστρία / Το μοναδικό σκηνοθετικό ντεμπούτο του φετινού διαγωνιστικού προγράμματος, η ταινία του αναγνωρισμένου Αυστριακού ηθοποιού Γιόζεφ Χάντερ με πρωταγωνιστή τον Γκέοργκ Φρίντριχ του «Πιανίστα». Η ιστορία παρακολουθεί τον Γκέοργκ που χάνει τη δουλειά του αλλά το αποκρύπτει από τη νεαρή γυναίκα του, τη Γιοχάνα, που θέλει να κάνουν παιδί. Αντ' αυτού, ο Γκέοργκ αρχίζει να βοηθά έναν παλιό φίλο απ' το σχολείο ν' ανακαινίσει ένα λούνα παρκ, ενώ ταυτόχρονα αναζητά εκδίκηση από το πρώην αφεντικό του.

have a nice day 607

«Hao ji le» («Have a Nice Day» του Λιου Τζιαν Κίνα / Από τον δημιουργό του «Piercing», μια μαύρη κωμωδία animation. Η ιστορία παρακολουθεί τον Ζιαοζάνγκ που δουλεύει ως οδηγός σε μια μικρή πόλη στη νότια Κίνα, αλλά, σταθερά πάμφτωχος, ληστεύει το αφεντικό του για να μπορέσει να σώσει τη σχέση του με την κοπέλα του. Μετά την κλοπή, ο Ζιαοζάνγκ βρίσκεται καταζητούμενος από διάφορες πλευρές και το ανθρωποκυνηγητό θα οδηγήσει σε μια σειρά από διασκεδαστικές καταστάσεις.


Εκτός Συναγωνισμού

el bar 607

«El bar» του Αλεξ ντε λα Ιγκλέσια Ισπανία / O πάντα πληθωρικός κι ανατρεπτικός Ισπανός σκηνοθέτης παγιδεύει, στη νέα του ταινία, μια ομάδα αγνώστων μεταξύ τους ανθρώπων σ' ένα μπαρ, στήνει απέναντι την κάμερά του και παραμονεύει για να δει τι θα συμβεί.

logan2

«Logan» του Τζέιμς Μάνγκολντ Η.Π.Α. / Δεκαέξι χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση, αυτή είναι η τελευταία για τον Wolverine του Χιου Τζάκμαν και προβλέπεται η πιο απροσδόκητη και διαφορετική. Στο «Logan», ο Wolverine ενώνει δυνάμεις με τον Τσαρλς Ξαβιέ (Πάτρικ Στιούαρτ) για να προστατεύσουν μαζί τη Λόρα, ένα κορίτσι που έχει παρόμοιες δυνάμεις με τον Λόγκαν. Διαβάστε περισσότερα για το «Logan», δείτε το τρέιλερ κι ακούστε κομμάτια από το soundtrack εδώ.

Trainspotting 2 607

«T2 Trainspotting» του Ντάνι Μπόιλ Μεγ. Βρετανία / Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη μας γνωριμία με τον Ρέντον και τους παλιόφιλούς του, ο Ντάνι Μπόιλ παρουσιάζει το «T2», το σίκουελ του «Trainspotting» και μας αποκαλύπτει τι είδους ζωή διάλεξε ο ήρωάς του... Πρωταγωνιστούν, φυσικά, οι Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Ρόμπερτ Κάρλαϊλ, Τζόνι Λι Μίλερ και Γιούεν Μπρέμνερ. Διαβάστε περισσότερα για το «T2» και δείτε το τρέιλερ και clips απο την ταινία εδώ.

viceroy's house 607

«Viceroy’s House» της Γκούριντερ Τσάντα Ινδία, Μεγ. Βρετανία / Η σκηνοθέτης του «Κάντο Οπως ο Μπέκαμ» μεταφέρεται στην αγγλοκρατούμενη Ινδία. Το 1947, ο Λόρδος Μάουντμπατεν γίνεται ο (τελευταίος) αντιβασιλέας της Ινδίας κι αναλαμβάνει την ευθύνη να επιστρέψει ειρηνιά τη χώρα στο λαό της. Ζει στους επάνω ορόφους του σπιτιού που φιλοξένησε όλους τους Βρετανούς αξιωματούχους, ενώ στο υπόγειο ζουν 500 ντόπιοι υπηρέτες κάθε θρησκείας και πολιτισμικής καταβολής. Πρωταγωνιστούν η Τζίλιαν Αντερσον και ο Χιου Μπόνεβιλ.

final portrait 607

«Final Portrait» του Στάνελϊ Τούτσι Μεγ. Βρετανία, Γαλλία / Πάντα ικανός να δίνει μια ατμόσφαιρα γλυκόπικρου χιούμορ και νοσταλγίας στις ταινίες που σκηνοθετεί, από το «Big Night» του 1996 ως το «Blind Date» του 2007, ο ηθοποιός Στάνλεϊ Τούτσι καταπιάνεται αυτή τη φορά με τη βιογραφία του Ελβετού ζωγράφου και γλύπτη Αλμπέρτο Τζιακομέτι. Ο Τζέφρι Ρας κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο και γύρω του οι Αρμι Χάμερ, Κλεμάνς Ποεζί, Τόνι Σαλούμπ, Τζέιμς Φόκνερ και Σιλβί Τεστίντ.

sage femme midwife 607

«Sage femme» («The Midwife») του Μαρτέν Προβόστ Γαλλία, Βέλγιο / Ο ηθοποιός, αλλά και σκηνοθέτης ταινιών σαν τη «Séraphine» και τη «Violette», αφήνει κατά μέρος τις ιστορικές βιογραφίες και παρακολουθεί μια μαία, που λαμβάνει απρόσμενα νέα από την παλιά ερωμένη του πατέρα της. Στους κεντρικούς ρόλους, ένα bras de fer ερμηνειών από την Κατρίν Φροτ και την Κατρίν Ντενέβ.

Το 67ο Φεστιβάλ Βερολίνου διεξάγεται φέτος από τις 9 έως και τις 19 Φεβρουαρίου 2017. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει την ατμόσφαιρα μέσα και έξω από τις αίθουσες.

Περισσότερη Berlinale 2017: