Buzz

Berlinale 2017: Το «Berlin Syndrome» της Κέιτ Σόρτλαντ ακολουθεί τους κανόνες μα όχι τα κλισέ ενός genre cinema

στα 10

Οι Βερολινέζικες μέρες μιας νεαρής αυστραλέζας, μεταμορφώνονται σε εφιάλτη όταν ο γοητευτικός Γερμανός που γνωρίζει τυχαία αποδεικνύεται επικίνδυνος.

Berlinale 2017: Το «Berlin Syndrome» της Κέιτ Σόρτλαντ ακολουθεί τους κανόνες μα όχι τα κλισέ ενός genre cinema

Η Κέιτ Σόρτλαντ έχει υπογράψει δυο εξαιρετικές ταινίες ως τώρα, το γεμάτο υποσχέσεις «Saumersault» τις οποίες δικαίωσε με το παραπάνω στο συγκλονιστικό «Τα Παιδιά του Πολέμου». Η γερμανόφωνη εκείνη ταινία εποχής, μοιάζει να ήταν η οδός της σκηνοθέτη για να παραμείνει στην Γερμανία με το νέο της φιλμ, αλλά να αλλάξει ριζικά ύφος κάνοντας ένα θρίλερ απαγωγής που κατορθώνει να αποφεύγει τα περισσότερα από τα κλισέ του είδους.

Διαβάστε ακόμη: Berlinale 2017: Ο Ακι Καουρισμάκι ξέρει πώς να κάνει τον ανθρωπισμό να μοιάζει αυτονόητος

the berlin syndrome 607

Η Κέιτ είναι μια νεαρή αυστραλέζα που την συναντάμε για πρώτη φορά να βγαίνει από το μετρό του Βερολίνου, να αναδύεται σε μια πόλη που μοιάζει για εκείνη γεμάτη πιθανότητες μετά από μια περίοδο στην πατρίδα της που την οδήγησε να κλειδώσει όλα της τα υπάρχοντα σε μια αποθήκη και να φύγει για το Βερολίνο. Η αφορμή είναι μια φωτογραφική εξερεύνηση της αρχιτεκτονικής του πρώην ανατολικού τομέα της πόλης που πιθανότατα θα οδηγήσει σε ένα βιβλίο, όμως στην ουσία η Κέιτ αναζητά μια καινούρια αρχή.

the berlin syndrome 607

Οταν όμως γνωρίσει εντελώς τυχαία έναν γοητευτικό νεαρό άντρα με τον οποίο θα έρθουν κοντά πάνω από ένα κουτάκι φράουλες κι ένα βιβλίο με σκίτσα του Κλιμτ, θα αλλάξει τα σχεδία της να επισκεφθεί την Βρέμη και θα αποφασίσει να μείνει για λίγο μαζί του. Μόνο που το «για λίγο» δεν είναι αρκετό για εκείνον, αφού έχει στο μυαλό του το για πάντα. Ή τουλάχιστον μέχρις ο θάνατος να τους χωρίσει. Ο θάνατός της όπως σύντομα καταλαβαίνουμε.

Διαβάστε ακόμη: Βερολίνο 2017: Το «Call me by your Name» είναι κάτι παραπάνω από ένα καλοκαιρινό ρομάντζο

Διότι μετά το πρώτο βράδυ που θα ξυπνήσει στο σπίτι του, η Κέιτ θα ανακαλύψει ότι είναι εκεί για να μείνει. Παρά την θέλησή της. Κι ότι μάλλον δεν είναι η πρώτη γυναίκα που θα βρεθεί στην ίδια θέση στα χέρια του. Και κάπως έτσι ξεκινά ένα ψυχολογικό θρίλερ εγκλεισμού που ξέρει να χειρίζεται με μαεστρία τους κανόνες του είδους και να αυξομειώνει την αγωνία και κατορθώνοντας να μην μεταχειρίζεται τον θύτη και το θύμα του με τον πιο προφανή τρόπο.

the berlin syndrome 607

Τόσο η Τερέσα Πάλμερ κι ο Μάξ Ράιμελτ προσδίδουν στους ήρωές τους περισσότερες αποχρώσεις από αυτές που συνήθως έχουν οι χαρακτήρες τους σε ένα τυπικό θρίλερ και η Σόρτλαντ κάνει κάτι ανάλογο φροντίζοντας επενδύσει την ιστορία με ενδιαφέρουσες αμφισημίες και την εικόνα του φιλμ με μια ιδιαίτερη αισθητική άποψη.

Η Berlinale 2017 με μια ματιά:

Διαβάστε ακόμη:

Το 67ο Φεστιβάλ Βερολίνου διεξάγεται φέτος από τις 9 έως και τις 19 Φεβρουαρίου 2017. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει την ατμόσφαιρα μέσα και έξω από τις αίθουσες.