Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2016: Οσα κρύβονται στο υπόγειο στο «Lily Lane» του Μπενς Φλιγκάουφ

στα 10

Ο Ούγγρος σκηνοθέτης του «Just the Wind», φέρνει στο Forum μια ταινία βουτηγμένη στο σκοτάδι μιας πνιγηρής οικογενειακής ιστορίας.

Berlinale 2016: Οσα κρύβονται στο υπόγειο στο «Lily Lane» του Μπενς Φλιγκάουφ

Βραβευμένος με την Αργυρή Αρκτο το 2012 για το «Ανεμος Ψυχής», μια ιστορία τοποθετημένη σε μια κοινότητα ρομά που ζει με τον φόβο μιας σειράς επιθέσεων, ο Φλιγκάουφ επιστρέφει με μια ακόμη πιο αφαιρετική και υπαινικτική ταινία για την σχέση μιας νεαρής γυναίκας που βρίσκεται στα πρόθυρα ενός διαζυγίου έχοντας εγκαταλείψει το σπίτι, με τον μικρό γιο της που μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ εκείνης και του πατέρα της.

Χτίζοντας την ιστορία του φιλμ μέσα από ψήγματα δράσης, από μικρές στιγμές στο τώρα άλλα κι από άλλες στο παρελθόν κι από πλάνα που μοιάζουν να έρχονται από έναν φασματικό αλλόκοτο τόπο, γυρισμένα με κάμερα νυχτερινής όρασης, από γεγονότα αλλά κι από την αφήγηση ενός παραμυθιού που μοιάζει να είναι κάτι παραπάνω από παραμύθι, η ταινία σε προκαλεί να συνθέσεις εσύ την ιστορία της.

lily lane berlinale 607

Οταν η μητέρα κι ο γιος της επισκέπτονται το σπίτι της γιαγιάς που έχει μόλις πεθάνει σε μια γειτονιά γεμάτη δενδρώδη δρομάκια στις παρυφές ενός δάσους, αντιλαμβάνεσαι πως το παραμύθι για έναν κυνηγό και μια νεράιδα που ζουν με το παιδί τους σε μια καλύβα είναι περισσότερο αληθινό απ όσο θα ήθελες να πιστεύεις και πως οι τρόμοι που υπαινίσσεται δεν είναι απλά γέννημα μιας σκοτεινής φαντασίας.

Ομως το «Lily Lane» μοιάζει να ενδιαφέρεται όχι για την αλληλουχία των γεγονότων ή τις όποιες απαντήσεις, αλλά περισσότερο για να χτίσει ένα ψυχολογικό πορτρέτο της ηρωίδας του και της σχέσης της με τον γιο της, της παράξενης φύσης της παιδικής ηλικίας που δεν μοιάζει να έχει εγκαταλείψει την μητέρα και που κάνει τον γιο να βλέπει τον κόσμο με διαφορετική αλλόκοτη ματιά.

lily lane berlinale 607

Η αντίστιξη της παιδικότητας, της εποχής που ανακαλύπτεις τον κόσμο με το τέλος της ζωής, τον θάνατο μοιάζει να είναι η σκανδάλη που πυροδοτεί μια κατάδυση σε κάτι που θα μπορούσε να είναι το υλικό ενός υπαρκτού εφιάλτη, προϊόν ενός ταραγμένου μυαλού ή μια διαστρεβλωμένη ματιά στην ζωή μέσα από τα ματιά ενός παιδιού.

Ο Φλιγκάουφ δεν ενδιαφέρεται να απαντήσει παρά μόνο να χτίσει μια ατμόσφαιρα που σχεδόν σε υπνωτίζει μέσα από την κινηματογράφηση του γνώριμου με αλλόκοτο τρόπο και την διακοπή της αφήγησης με πλάνα που δημιουργούν μια απροσδιόριστη ανησυχία. Οχι απαραίτητα και μια ταινία με την δύναμη ή την συνοχή που θα περίμενες, αλλά σίγουρα κάτι που αξίζει να δεις...

lily lane berlinale 607

Το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου διεξάγεται φέτος από τις 11 μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου. Το Flix βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen.

Διαβάστε ακόμα: