Buzz

Berlinale 2016: Η Τίλντα Σουίντον τιμά τον Ντέιβιντ Μπόουι και συγκινεί

στα 10

Συνοδευόμενη από τον διευθυντή της Berlinale Ντίτερ Κόσλικ και τον γιο του Νίκολας Ρεγκ, παραγωγό Λουκ Ρεγκ, η Τίλντα Σουίντον έκανε εμφάνιση-έκπληξη στο Friedrichstadt-Palast για την αφιερωματική βραδιά στον Ντέιβιντ Μπόουι. Και, φυσικά, γκρεμίστηκε το θέατρο. Δείτε φωτογραφίες και βίντεο.

Berlinale 2016: Η Τίλντα Σουίντον τιμά τον Ντέιβιντ Μπόουι και συγκινεί

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τίλντα Σουίντον μιλάει για τον άνθρωπο που της έσωσε τη ζωή όταν ήταν μικρή. Για τον καλλιτέχνη που ενέπνευσε μία παράξενη έφηβη κοπέλα, αταίριαστη στο περιβάλλον των συμμαθητριών της, ότι το διαφορετικό είναι υπέροχο, εμπνευσμένο και, γιατί όχι, εξωγήινα πανέμορφο. Η Σουίντον έχει εκθέσει δημόσια το θαυμασμό της (ποιο θαυμασμό, την αγάπη της) για τον Ντέιβιντ Μπόουι. Καθώς κι εκείνη ακολούθησε έναν δημιουργικό δημόσιο δρόμο, οι δυο τους γνωρίστηκαν, έγιναν φίλοι, συνεργάστηκαν και ήταν η Τίλντα που έγραψε το πιο υπέροχο κείμενο για τον παιδικό της ήρωα, όταν της ζητήθηκε να μιλήσει στα εγκαίνια της έκθεσης «David Bowie Is» στο Βικτώρια & Αλμπερτ μουσείο του Λονδίνου, το 2013.

Θυμηθείτε το γράμμα της Τίλντα Σουίντον στον Ντέιβιντ Μπόουι: «Είσαι ο αγαπημένος εξωγήινος των ανθρώπων. Σίγουρα ο δικός μου...»

Χθες το βράδυ, το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου είχε προγραμματίσει ένα μικρό αφιέρωμα στην μνήμη του Μπόουι, έναν καλλιτέχνη που έζησε ένδοξα χρόνια στο Βερολίνο και οι ντόπιοι τον θεωρούν και δικό τους. Το φωταγωγημένο με Ziggy-Stardust χρώματα Friedrichstadt-Palast έπαιζε δυνατά στα εξωτερικά ηχεία του το «Life in Mars» όταν φτάσαμε, αλλά τίποτα δεν μας προετοίμασε για τι θα συναντούσαμε μπαίνοντας μέσα στην αίθουσα: τον κόσμο να σιγοψυθιρίζει τους στίχους, κι όλο αυτό να δημιουργεί ατμόσφαιρα εκκλησίας. Μία αυτοσχέδια, αυθόρμητη και σχεδόν προσωπική ανάγκη να είσαι μέσα σε αυτή την αίθουσα με ανθρώπους που ένιωθαν τον ίδιο.

Διαβάστε επίσης: Ακούγοντας Ντέιβιντ Μπόουι στο σινεμά!

Tilda Swinton David Bowie Berlinale 607 1

Από την επετειακή προβολή του «The Man Who Fell to Earth» λοιπόν, δε θα μπορούσε να λείπει η προσωπική φίλη του Starman. Καλεσμένη του φεστιβάλ ως πρωταγωνίστρια του «Hail, Caesar!» των αδελφών Κοέν, αλλά και για να παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ της «The Seasons in Quincy: Four Portraits of John Berger», η Σουίντον έκανε εμφάνιση-έκπληξη στη σκηνή του Friedrichstadt-Palast, συνοδεύοντας τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Ντίτερ Κόσλικ και το γιο του σκηνοθέτη Νίκολας Ρεγκ, παραγωγό Λουκ Ρεγκ (και παραγωγό της στο «Πρέπει να Μιλήσουμε για τον Κέβιν»).

Δείτε την είσοδο της Τίλντα Σουίντον στην σκηνή του Friedrichstadt-Palast:

.

Ο Κόσλικ προλόγισε λέγοντας ότι «δεν επηρέασε το Βερολίνο μόνο τον Ντέιβιντ Μπόουι, αλλά και ο Μπόουι σημάδεψε ανεξίτηλα την κουλτούρα του Βερολίνου» και έδωσε το λόγο στην Τίλντα Σουίντον.

«Ευχαριστούμε την Berlinale που μας έδωσε την δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε αυτό που ονειρευόμασταν εδώ κι έναν μήνα. Να κάτσουμε στα σκοτεινά και να κοιτάμε στην μεγάλη οθόνη τον ηγέτη της φυλής μας. Απόψε, αυτό θα κάνουμε. Εχω πολύ λίγα να πω. Είμαι εδώ άλλωστε αντιπροσωπεύοντας όλους τους φανατικούς φίλους του Μπόουι- ο καθένας από εσάς θα μπορούσε να στέκεται εδώ, απλά εγώ είμαι η τυχερή. Εχω μία πολύ ενδιαφέρουσα σύνδεση με την ταινία, την οποία δεν έχω ομολογήσει ποτέ σε κανέναν....»

Δείτε ακόμα: O Nτέιβιντ Μπόουι παντρεύεται την Τίλντα Σουίντον: δείτε το βίντεο κλιπ του «The Stars (are Out Tonight)»

Tilda Swinton David Bowie Berlinale 607 5

«Προέρχομαι από μία οικογένεια που δεν έβλεπε σινεμά, δεν είχε καμία σχέση με ταινίες. Οταν ήμουν 17 χρονών αρρώστησα με πυρετό κι έμεινα μέρες στο κρεβάτι. Διάβασα όλα τα βιβλία που υπήρχαν στο σπίτι μου. Μία ξαδέλφη της μητέρας μου ήταν παντρεμένη με σεναριογράφο. Και μου έφερε να διαβάσω ένα σενάριο. Δεν είχα ποτέ ξαναδιαβάσει, ή μάλλον ξαναδεί, σενάριο στη ζωή μου. Ηταν το «Ο Ανθρωπος που Επεσε στη Γη». Πρέπει να ψάξω κάποια στιγμή στο πατρικό μου και να το βρω. Πάντα λοιπόν αισθανόμουν μία σύνδεση με την ταινία....»

Tilda Swinton David Bowie Berlinale 607 2

«Δεν ήταν φυσικά η μοναδική. Ο πρώτος δίσκος που ποτέ αγόρασα, χρόνια πριν αποκτήσω πικ απ, ήταν το Aladdin Sane, το οποίο κουβαλούσα στην τσάντα μου χωρίς να μπορώ να το ακούσω. Για αυτή τη φωτογραφία στο εξώφυλλο. Γιατί αναγνώριζα ότι αυτός ήταν συγγενής μου. Ο Μπόουι έμοιαζε σαν να κοιτάω τον εαυτό μου στον καθρέφτη. Ναι τώρα είναι δύσκολο που τον χάσαμε. Αλλά πόσο υπέροχο ότι τον ζήσαμε. Γιατί μας άφησε απέραντα στρέμματα ήχου και εικόνας. Είμαστε τυχεροί που ζήσαμε το έργο του, κι αυτό θα συνεχίσει να ζει για χιλιετίες. Από ό,τι καταλαβαίνω γύρισε αυτή την ταινία, ήρθε στο Βερολίνο με την ταινία και μετακόμισε στο Βερολίνο. Οπότε αυτό κάτι είχε να κάνει με την Berlinale και πρέπει να ευχαριστούμε το φεστιβάλ για αυτό. Είμαι πολύ χαρούμενη που είμαι απόψε εδώ - μόνο η Berlinale θα σκεφτόταν κάτι τέτοιο. Είμαι πραγματικός θεσμός πολιτισμού...»

Tilda Swinton David Bowie Berlinale 607 4

Η κόπια του «The Man Who Fell to Earth» που παίχτηκε χθες βράδυ ήταν η ίδια που έκανε πρεμιέρα 40 χρόνια πριν στο διαγωνιστικό τμήμα του Βερολίνου. Ενα μικρό πρόβλημα στον ήχο καθυστέρησε για ένα 20λεπτο την προβολή και οι θεατές βρήκαν την ευκαιρία να πλησιάσουν την Τίλντα στο κάθισμά της (φυσικά δεν υπήρχε δείγμα security στο πλευρό της) και να πιάσουν κουβέντα, να φωτογραφηθούν μαζί της. Καθόλου δεν ενοχλήθηκε. Απεναντίας, σηκώθηκε όρθια ενθουσιασμένη και, όταν είδε ότι καθυστερούσε η διακοπή, φώναξε στον μηχανικό προβολής να «βάλει μουσική». Η βλάβη διορθώθηκε και όλοι βυθιστήκαμε στις καρέκλες μας. Στην τεράστια οθόνη του Friedrichstadt-Palast ένας γοητευτικός, νεαραϊδοπαρμένος, λευκός δούκας, ένας εξωγήινος με φεντόρα και μελαγχολικό βλέμμα, μάς έβαλε για άλλη μια φορά στον αλλόκοτο κόσμο του. Εκεί που τα παράξενα παιδιά είναι πιο άνθρωποι από τους ανθρώπους.

Δείτε όλο το χαιρετισμό της Τίλντα Σουίντον στο βίντεο του Flix:

.

Το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου διεξάγεται φέτος από τις 11 μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου. Το Flix βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen.

Διαβάστε ακόμα: