Buzz

Berlinale 2016: Τζορτζ Κλούνεϊ, Αμάλ Αλαμουντίν συναντούν την Ανγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό

στα 10

Το είπε και το έκανε! Ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύζυγός του, Αμάλ Αλαμουντίν, συναντήθηκαν πριν λίγες ώρες με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ και συζήτησαν την πολιτική της Γερμανίας απέναντι στους πρόσφυγες από τη Συρία.

Berlinale 2016: Τζορτζ Κλούνεϊ, Αμάλ Αλαμουντίν συναντούν την Ανγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό

Στη συνέντευξη Τύπου του «Hail, Caesar!» χθες το πρωί ο Τζορτζ Κλούνεϊ απάντησε θυμωμένα σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε «τι σκοπεύει να κάνει για το προσφυγικό θέμα». Εκεί πρωτοακούσαμε ότι είχε προγραμματισμένη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ για σήμερα το μεσημέρι. «Εσείς τι κάνετε; Ξέρετε, μιλάτε σε κάποιον που έχει ασχοληθεί για πάρα πολύ καιρό, έχει ταξιδέψει σε πολύ επικίνδυνα μέρη, έχει αφιερώσει αρκετή ενέργεια και χρόνο για τέτοια ζητήματα. Δεν εκτιμώ λοιπόν ότι με ρωτάτε 'τι σκοπεύω να κάνω'. Εχω κάνει. Και, ναι, κάνω. Αύριο θα συναντηθώ με την Ανγκελα Μέρκελ για να της συζητήσω αυτό ακριβώς το θέμα. Εσείς; Θα ήθελα να ακούσω τι έχετε κάνει εσείς για τους πρόσφυγες...»

Διαβάστε περισσότερα: Berlinale 2016: Μέρα 1η - «Χαίρε Τζορτζ!»

Πριν από λίγο μάθαμε ότι η συνάντηση του Κλούνεϊ (ο οποίος συνοδευόταν από την δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύζυγό του, Αμάλ Αλαμουντίν) με την Γερμανίδα Καγκελάριο ολοκληρώθηκε. Η συνάντηση μίας ώρας στο γραφείο της Μέρκελ είχε ως ατζέντα το μείζον προσφυγικό ζήτημα και την πολιτική της Ευρώπης για την υποδοχή των προσφύγων από τις εμπόλεμες περιοχές της Μέσης Ανατολής.

George Clooney Angela Merkel 607

Η Γερμανία έχει δεσμευτεί να δέχεται 50% των αιτημάτων για άσυλο από Σύριους πρόσφυγες, κάτι που την αναγάγει στην Νο1 χώρα υποδοχής προσφύγων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μέσα στο 2015 αποδέχθηκε 1.1 εκατομμύριο πρόσφυγες, κάτι που αυτή την εποχή συναντά την ανοιχτή αντίρρηση και αντιπολίτευση στη Μέρκελ (ακόμα και μέσα από την ίδια της την παράταξη).

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και γνωστός πολιτικός ακτιβιστής συνοδευόταν στη συνάντηση αυτή από τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο οποίος τώρα διευθύνει το Γραφείο Υποδοχής Μεταναστών στη Νέα Υόρκη. Ο Μίλιμπαντ δήλωσε στο BBC ότι η συζήτηση αφορούσε την συνεργασία ευρωπαϊκών κρατών και Αμερικής για την αντιμετώπιση ενός παγκόσμιου ζητήματος και ο ίδιος επαίνεσε την Μέρκελ για τη «ηγετική της στάση» στο ζήτημα.

Ο Κλούνεϊ είχε δηλώσει κι εκείνος σε συνεντεύξεις του στο παρελθόν ότι θέλει να κάνει ό,τι μπορεί για το λαό της Συρίας. Από το 2008 ο Κλούνεϊ έχει τον τίτλο του «Αγγελιοφόρου της Ειρήνης» των Ηνωμένων Εθνών και πριν από λίγους μήνες μίλησε δημόσια για το προσφυγικό, παροτρύνοντας τον Πρόεδρο Ομπάμα να δεχθεί ακόμα περισσότερους πρόσφυγες.

Θετική στάση υπέρ της υποδοχής προσφύγων έχει πάρει κι ο Δήμαρχος του Βερολίνου Μάικλ Μούλερ, ο οποίος δήλωσε ότι διαφωνεί με αρκετές άλλες χώρες της Ευρώπης: «Το να χτίζουμε νέα τείχη, να σηκώνουμε συρματοπλέγματα ή να επιτρέπουμε σε πρόσφυγες να πνίγονται είναι μηνύματα που δε θα έπρεπε να δίνονται από τη σύγχρονη Ευρώπη και σίγουρο όχι από τη Γερμανία - ποτέ πια!»

Το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου διεξάγεται φέτος από τις 11 μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου. Το Flix βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen.

Διαβάστε περισσότερα: