Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2016: Αυτές είναι οι 18 ταινίες που θα πρέπει να κερδίσουν τη ψήφο της Μέριλ Στριπ!

στα 10

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου με ένα εκλεκτικό Διαγωνιστικό Τμήμα που αποτελείται από 18 ταινίες και μια ενδιαφέρουσα μείξη νέων και αναγνωρισμένων δημιουργών απ' όλον τον κόσμο.

Berlinale 2016: Αυτές είναι οι 18 ταινίες που θα πρέπει να κερδίσουν τη ψήφο της Μέριλ Στριπ!

Το Διαγωνιστικό Τμήμα του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου αποτελείται από 18 ταινίες, ανάμεσά στις οποίες ξεχωρίζουν αρκετά ντεμπούτα, καθιερωμένοι δημιουργοί οπως ο Αντρέ Τεσινέ και ο Τόμας Βίντερμπεργκ, δύο ντοκιμαντέρ (από τον Τζιανφράνκο Ρόσι και τον Αλεξ Γκίμπνεϊ), αρκετά λαμπερά ονόματα πρωταγωνιστών (από τον Κόλιν Φερθ μέχρι την Ιζαμπέλ Ιπέρ και από την Νικόλ Κίντμαν μέχρι τον Ανταμ Ντράιβερ) και ενδιαφέρουσες οπτικές πάνω στο σύγχρονο κόσμο και τα θέματα που τον απασχολούν.

Το δύσκολο έργο του να αποφασίσει ποια ταινία θα φύγει από τη Berlinale με τη Χρυσή Αρκτο έχει φέτος η Μέριλ Στριπ, ως Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνιστικού Τμήματος, αλλά μέχρι τότε ας δούμε αναλυτικά τις ταινίες που διαγωνίζονται.

Διαβάστε ακόμη: Berlinale 2016: Ζήτω ο Καίσαρας λέμε (κι ανυπομονούμε!)

24 Weeks 607

24 Weeks (24 Wochen) της Αν Ζόρα Μπερασέντ - Γερμανία / Στη δεύτερη ταινία της η Γερμανίδα σκηνοθέτης που συμμετείχε με το ντεμπούτο της «Two Mothers» στο Perspektive Deutsches Kino της Berlinale το 2013, αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που στους έξι μήνες της εγκυμοσύνης της μαθαίνει ότι το παιδί που θα γεννηθεί θα έχει σύνδρομο Down αλλά και σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια. Το μεγάλο δίλημμα ανάμεσα στην έκτρωση αλλά και την πίστη πως το δικό της παιδί θα μπορούσε να έχει μια καλύτερη ζωή θα είναι καθοριστικό για την τελική της απόφαση.

Crosscurrent 607

Chang Jiang Tu (Crosscurrent) του Γιανγκ Τσάο - Κίνα / Εχοντας αποτύχει στις εξετάσεις του για το πανεπιστήμιο, ο Γκάο Τσαν αποφασίζει να αγοράσει ένα σαβαραλιασμένο ποταμόπλοιο και μαζί με τον κολλητό του να κάνει μεταφορές κατά μήκος του ποταμού Γιάνγκτζε. Στο πρώτο τους ταξίδι από τη Σανγκάη στο Τσόνγκινγκ πέφτουν πάνω σε μια μυστηριώδη ομίχλη με αποτέλεσμα να χάσουν τον προορισμό τους. Ο Γκάο Τσανγκ θα βγει στην άπέναντι όχθη για να επισκεφθεί ένα μπουρδέλο και εκεί θα συναντήσει μια κοπέλα που μοιάζει να έχει μια παρόμοια διαδρομή ανόδου και πτώσης. Δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γιανγκ Τσάο που με την πρώτη του ταινία «Passages» είχε κερδίσει διάκριση στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών το 2004.

Hedi 607

Inhebbek Hedi (Hedi) του Μοχάμεντ Μπεν Ατια - Τυνησία/Βέλγιο/Γαλλία / Ενας νεαρός άντρας, ο Χέντι, αναγκάζεται να παντρευτεί την κοπέλα που έχει επιλέξει γι' αυτόν η απολυταρχική μητέρα του. Στη διάρκεια όμως της προετοιμασίας του γάμου, ο έρωτας θα του χτυπήσει την πόρτα και όλα όσα ήξερε για τη ζωή, την οικογένεια και τις παραδόσεις θα ανατραπούν. Ντεμπούτο του Μοχάμεντ Μπεν Ατια και η μόνη αραβική συμμετοχή στο Διαγωνιστικό Τμήμα της φετινής Berlinale.

Soy Nero 607

Soy Nero του Ράφι Πιτς - Γερμανία/Γαλλία/Μεξικό / O Νέρο, ένας Μεξικάνος που έχει απελαθεί, επιστρέφει στις Η.Π.Α. και γράφεται στο στρατό προκειμένου να αποκτήσει συντομότερα την πράσινη κάρτα που θα του εξασφαλίσει μόνιμη διαμονή στη χώρα. Μαζί όμως πρέπει να αντισταθεί σε όλα όσα θα του στερήσουν την ταυτότητά του. Τρίτη συμμετοχή του Ιρανού Ράφι Πιτς στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Βερολίνου μετά το «It's Winter» του 2006 και το «The Hunter» του 2010.

Alone in Berlin 607

Alone in Berlin του Βενσάν Περέζ - Γερμανία/Γαλλία/Ηνωμένο Βασίλειο / To 1940, ένα ζευγάρι στο Βερολίνο αποφασίζει να αντισταθεί στον Αδόλφο Χίτλερ και τους Ναζί, μετά την είδηση του θανάτου του μοναχογιού τους. Ξεκινούν να γράφουν καρτ-ποστάλ πείθοντας όλο και περισσότερο κόσμο να συμμετάσχει στην αντίσταση. Ο Βενσάν Περέζ μεταφέρει στο σινεμά το διάσημο βιβλίο «Every Man Dies Alone» του Χανς Φάλαντα με all-star cast την Εμα Τόμσον, τον Μπρένταν Γκλίζον και τον Ντάνιελ Μπρουλ.

Boris Without Beatrice 607

Boris sans Béatrice (Boris without Béatrice) του Ντενίς Κοτέ - Καναδάς / Ενας άντρας στρέφεται σε μια εξωσυζυγική σχέση προκειμένου να ικανοποιήσει τις συναισθηματικές και συντροφικές του ανάγκες που έχουν προκύψει από την εντατική φροντίδα της ετοιμοθάνατης γυναίκας του. Ο Ντενίς Κοτέ επιστρέφει στο Διαγωνιστικό τμήμα του Βερολίνου, δύο χρόνια μετά το «Η Βικ + η Φλο Είδαν μια Αρκούδα».

Letters from War 607

Cartas da Guerra (Letters from War) του Ιβο Μ. Φερέιρα - Πορτογαλία / To ντεμπούτο του Ιβο Φερέιρα μεταφέρει στο σινεμά το βιβλίο του διάσημου Πορτογάλου συγγραφέα Αντόνιο Λόμπο Αντούνες που εκδόθηκε το 2005 και αποτελείται από τα γράμματα ενός νεαρού στρατιώτη από την Ανγκόλα το διάστημα 1971-1973 προς τη γυναίκα του.

A Dragon Arrives 607

Α Dragon Arrives! (Ejhdeha Vared Mishavad!) του Μάνι Χατζίτζι - Ιράν / Τρίτη ταινία του Ιρανού σκηνοθέτη, σεναριογράφου και ηθοποιού που συμμετείχε στο Forum της Berlinale το 2012 με το «Modest Reception» κερδίζοντας διακρίσεις.

Fire at Sea 607

Fire at Sea (Fuocoammare) του Τζιανφράκο Ρόσι - Ιταλία/Γαλλία / O νικητής του Χρυσού Λέοντα το 2014 με το «Sacro GRA» επιστρέφει αυτή τη φορά διεκδικώντας τη Χρυσή Αρκτο στο Βερολίνο με ένα ντοκιμαντέρ γυρισμένο στο νησί της Λαμπεντούζα, εκεί όπου καθημερινά φτάνουν εκατοντάδες πρόσφυγες αναζητώντας ένα πέρασμα προς την Ευρώπη και μια καλύτερη ζωή.

genius 607

Genius του Μάικλ Γκράντατζ - Μεγάλη Βρετανία/ΗΠΑ /Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα και στο βιβλίο του Σκοτ Μπεργκ «Max Perkins: Editor of Genius » το φιλμ (που είναι και ντεμπούτο του Μάικλ Γκράντατζ) αφηγείται την περίπλοκη σχέση του συγγραφέα Τόμας Γούλφ με τον επιμελητή των βιβλίων του Μαξ Πέρκινς. Πρωταγωνιστούν οι Κόλιν Φερθ, Τζουντ Λο, Νικόλ Κίντμαν, Λόρα Λίνεϊ και Γκάι Πιρς.

Midnight Special 607

Midnight Special του Τζεφ Νίκολς- ΗΠΑ / Οι Μάικλ Σάνον, Τζόελ Ετζερτον, Κίρστεν Ντανστ, Ανταμ Ντράιβερ, Σαμ Σέπαρντ και Τζέναν Λίμπρερ πρωταγωνιστούν σε αυτή την ιστορία επιστημονικής φαντασίας, στην οποία ένα νεαρό αγόρι μπορεί να είναι ο καινούριος μεσσίας που μια κοινότητα φανατικών μοιάζει να περιμένει. Διαβάστε εδώ περισσότερα.

zero days

Zero Days του Αλεξ Γκίμπνεϊ - ΗΠΑ / Ο Αμερικάνος ντοκιμαντερίστας μετά το «Going Clear», ένα ντοκιμαντέρ που ενόχλησε ιδιαίτερα την «εκκλησία» της Σαϊεντολογίας, στρέφει αυτή τη φορά το ενδιαφέρον του στο διαδίκτυο, το cyber crime, και τις μάχες ανάμεσα στους παράνομους του internet και στους ανθρώπους που προσπαθούν να τους σταματήσουν.

A Lullaby to the Sorrowful Mystery 607

A Lullaby to the Sorrowful Mystery (Hele Sa Hiwagang Hapis) του Λαβ Ντιάζ - Φιλιππίνες/Σιγκαπούρη / Ο Λαβ Ντιάζ φτάνει για πρώτη φορά στο Διαγωνιστικό τμήμα του Βερολίνου με την ποιητική καταγραφή της αναζήτησης του πτώματος του Αντρες Μπονιφάτσιο, του «πατέρα του φιλιππινέζικου έθνους» και πρώτου Προέδρου των Φιλιππίνων το 1896.

Commune 607

The Commune (Kollektivet) του Τόμας Βίντερμπεργκ - Δανία/Σουηδία/Ολλανδία / Το «The Commune» είναι εμπνευσμένο από τις εμπειρίες του ίδιου του Βίντερμπεργκ τη δεκαετία του '70 και αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού ακαδημαϊκών, του Ερικ και της Αναμ, οι οποίοι μετακομίζουν σε μια κοινότητα στο Χέλερουπ μαζί με την κόρη τους ζώντας μια ονειρεμένη ζωή μέχρι τη στιγμή που η ερωμένη του Ερικ θα αποφασίσει να μείνει μαζί τους. Δείτε εδώ το τρέιλερ του «The Commune».

L' Avenir 607

L’Avenir (Things to Come) της Μία Χάνσεν-Λαβ - Γαλλία/Γερμανία / H Ναταλί είναι καθηγήτρια φιλοσοφίας σε γυμνάσιο στο Παρίσι. Παθιασμένη με τη δουλειά της, παντρεμένη με δύο παιδιά, μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στην οικογένειά της, τους μαθητές της και μια πολύ κτητική μητέρα. Μέχρι την ημέρα που ο άντρας της της ανακοινώνει πως την εγκαταλείπει για μια άλλη γυναίκα... Η Μια Χάνσεν-Λαβ ντεμπουτάρει στο Διαγωνιστικό του Βερολίνου με το «L' Avenir» στο οποίο πρωταγωνιστεί η Ιζαμπέλ Ιπέρ.

Being 17 607

Being 17 (Quand on a 17 ans) του Αντρέ Τεσινέ - Γαλλία / O Νταμιέν είναι ένας καλομαθημένος έφηβος, παιδί ενός στρατιωτικού και μιας γιατρού. Ζει μαζί με τη μητέρα του στη Νότιο Γαλλία, ενώ ο πατέρας του βρίσκεται σε αποστολή στην Αφρική. Προσπαθώντας να αμυνθεί στο bullying που δέχεται από τους συμμαθητές του στο σχολείο, ο Νταμιέν θα μάθει να παλεύει από ένα φίλο του πατέρα του και θα δοκιμάσει τις αντοχές του όταν θα γνωρίσει τον Τομ, τον υιοθετημένο γιο δύο αγροτών. Ο Αντρέ Τεσινέ συμμετέχει για τρίτη φορά στο Διαγωνιστικό Τμήμα της Berlinale (μετά το «Les Temps qui Changent» του 2004 και το «Les Témoins» του 2007).

Death in Sarajevo 607

Death in Sarajevo (Smrt u Sarajevu) του Ντάνις Τάνοβιτς - Βοσνία και Ερζεγοβίνη / Ο Ντάνις Τάνοβιτς επιστρέφει στο Διαγωνιστικό του Βερολίνου, δύο χρόνια μετά το βραβευμένο «An Episode in the Life of an Iron Picker» με μια ελεύθερη μεταφορά του έργου του Μπερνάρ-Ανρί Λεβί για τα άγχη, τα ηθικά διλήμματα και την κατάσταση στη μοντέρνα ευρωπαϊκή κοινωνία.

United States of Love 607

United States of Love (Zjednoczone Stany Miłosci) του Τόμας Βασιλέφσκι - Πολωνία/Σουηδία / O Πολωνός σκηνοθέτης του «Floating Scyscrapers» του 2013 επιστρέφει με την ιστορία τεσσάρων γυναικών που προσπαθούν να αλλάξουν τη ζωή τους στην Πολωνία αμέσως μετά την πτώση του Κομμουνισμού.

Το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου διεξάγεται φέτος από τις 11 μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen.

Διαβάστε ακόμη:

Berlinale 2016 Poster