Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2015: Το «Απαγορευμένο Δωμάτιο» του Γκάι Μάντιν είναι μια απαστράπτουσα ονείρωξη-φόρος τιμής στο βωβό σινεμά

στα 10

O Γκάι Μάντιν αφιερώνει ένα απαστράπτον καλειδοσκοπικό cult μίξερ από μύθους και μελοδράματα αφιερωμένο στο βωβό σινεμά που δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξεχνάμε.

Berlinale 2015: Το «Απαγορευμένο Δωμάτιο» του Γκάι Μάντιν είναι μια απαστράπτουσα ονείρωξη-φόρος τιμής στο βωβό σινεμά

Ενα υποβρύχιο που θα εκραγεί από στιγμή σε στιγμή, μια γυναίκα που έχει απαχθεί από τους Κόκκινους Λύκους, ενας νευροχειρούργος που μπαίνει όσο πιο βαθιά έχει μπει ποτέ κάποιος στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ενας δολοφόνος που υποκρίνεται πως είναι το θύμα των φόνων του, ένας νεκρός πατέρας που επιστρέφει ξανά και ξανά στο μικρό του γιο, δύο ζέπελιν στον αέρα έτοιμα να συγκρουστούν...

Το σύμπαν του «The Forbidden Room», της νέας θεαματικής απόπειρας του Γκάι Μάντιν να ξεπεράσει κάθε έννοια του πειραματικού σινεμά και να επιβάλλει τις εμμονές του ως έναν νέο (ή και παλιό) τρόπο να βλέπουμε σινεμά, είναι φτιαγμένο από πολλές μικρές ιστορίες που ξεπηδούν η μία μέσα από την άλλη σε ένα σύνολο που ξεκινάει και τελειώνει με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κάνουμε μπάνιο. Στην μπανιέρα.

The Forbidden Room 607

Παίζοντας με τους κώδικες των βωβών ταινιών, τη vintage αισθητική του φιλμ που πλέον μπορεί να πειραχθεί σε ένα ψηφιακό post-production, τη βιβλική ανάγκη να μην αφήσουμε τίποτα να πάει χαμένο σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο του σινεμά και την ίδια τη φαντασιωσική του αίσθηση πως παραμένει ένας δημιουργός που ανήκει περισσότερο στη «συλλεκτική» πλευρά του σύγχρονου σινεμά, ο Γκάι Μάντιν ανοίγει τα «απαγορευμένα δωμάτια» της νέας του ταινίας (σε συνσκηνοθεσία με τον Εβαν Τζόνσον) πετυχαίνοντας μάλλον περισσότερα από ένα απλό hommage στις απαρχές του σινεμά.

Σατιρικός και ταυτόχρονα ρομαντικός, μελοδραματικός όσο δεν θα μπορούσε ποτέ να αντέξει το mainstream σινεμά και ταυτόχρονα παράφρων ενορχηστρωτής μιας φιλμικής τρέλας που σε υποβάλλει πρωτίστως με την ομορφιά της και τα τρικ της παλαίωσής των σύγχρονων γυρισμάτων της, ο Μάντιν φτιάχνει μια ολόκληρη κινηματογραφική μυθολογία από την αρχή σκηνοθετώντας μικρά αφηγήματα αγάπης, ενοχής και απιστίας, χρησιμοποιώντας all-star cast: από τον Ούντο Κιερ μέχρι την Αριάν Λαμπέντ και από τον Ματιέ Αμαλρίκ μέχρι την Σαρλότ Ράμπλινκγ και την Τζεραλντίν Τσάπλιν.

The Forbidden Room 607

Και για περισσότερο από δύο ώρες σε βάζει με το έτσι θέλω (θέλεις κι εσύ, πιστέψτέ μας!) σε ένα καλειδοσκόπιο που ίσως μετά από χρόνια θεωρηθεί ένα cult διαμαντάκι - σε κάθε περίπτωση ένα τέλειο συμπλήρωμα στο ιδιοσυγκρασιακό του έργο εδώ και χρόνια.

[To «The Forbidden Room» έκανε την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Sundance και ανοίγει επίσημα το τμήμα Forum της 65ης Berlinale.]


To 65o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα διαρκέσει από τις 5 έως και τις 15 Φεβρουαρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen. Κάντε κλικ εδώ για συνεχή ενημέρωση.

Διαβάστε ακόμη: