Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2015: Η μέρα που οι Νορβηγοί έτρεχαν γυμνοί στην Potsdamer Platz

στα 10

Οι Γερμανοί μπορεί να καταλαμβάνουν τις ελληνικές παραλίες τα καλοκαίρια κάνοντας γυμνισμό, αλλά δεν εκτίμησαν ιδιαίτερα το κόλπο προώθησης της Νορβηγικής ταινίας «Out of Nature» που ήθελε 5 άντρες να τρέχουν στην Potsdamer Platz φορώντας... μόνο τα μπουφάν τους.

Berlinale 2015: Η μέρα που οι Νορβηγοί έτρεχαν γυμνοί στην Potsdamer Platz

Η Νορβηγική ταινία «Out of Nature» του Ολε Γκίβερ προβάλλεται στο τμήμα Panorama της φετινής Berlinale κι αφηγείται την περιπέτεια ενός 35χρονου πατέρα, ο οποίος φεύγει μακριά από την οικογένειά του για ένα διήμερο γυμνισμού κι ορειβασίας. Είναι μία ιδιαίτερα προσωπική ταινία, καθώς πρωταγωνιστής αναλαμβάνει ο ίδιος ο σκηνοθέτης. Εμείς τον βλέπουμε γυμνό κι ακούμε τις ακόμα πιο απογυμνωμένες, τις πιο προσωπικές του σκέψεις σ' αυτή την υπαρξιακή αναζήτηση για ταυτότητα και προσανατολισμό. Τι θα συμβεί αν ξυρίσει όλο του το κορμί; Μήπως είναι παγιδευμένος σε μία ζωή που δεν αντέχει άλλο; Κι αν παρατήσει την οικογένειά του και κάνει μία νέα αρχή;

Ο Γκίβερ ήταν αυτός που οργάνωσε και το γυμνό τζόκινγκ στην καρδιά του φεστιβάλ, την εμπορική περιοχή της Potsdamer Platz, για να μοιράσει κάρτες με τις προβολές της ταινίας και να τη διαφημίσει στους περαστικούς, οι οποίοι φυσικά το καταδιασκέδασαν. «Μέχρι στιγμής οι προβολές πηγαίνουν εξαιρετικά» δήλωσε. «Ο κόσμος είναι πολύ περίεργος, δε φεύγουν από την αίθουσα, τους ενδιαφέρει το θέμα και καταννοούν την εσωτερική αναζήτηση του ήρωα. Θέλουν μετά να μάθουν τα πάντα για το πώς γυρίστηκε η ταινία, γιατί τη γυρίσαμε έτσι...»

Διαβάστε ακόμη: Berlinale 2015: Περνώντας 20 λεπτά με τον Τζέιμς Φράνκο

Norwegians run naked Potsdamer Platz 607

Το περιστατικό, όπως είναι φυσικό, δεν κράτησε περισσότερο από μερικά λεπτά. Η γερμανική αστυνομία επενέβη και συνέλαβε τους Νορβηγούς γυμνιστές. «Αυτό που επιχείρησαν είναι παράνομο στη Γερμανία» δήλωσε ο Μάτιν Βέρλε, ένας από τους παρόντες αστυνομικούς. Δεν επιτρέπεται να τρέχεις γυμνός στους γερμανικούς δρόμους...»

Φυσικά μετά από λίγο αφέθηκαν ελεύθεροι. Η παραγωγός της ταινίας, Μαρία Εκερχοβντ έπεισε τους αστυνομικούς να μην καταγγείλουν το περιστατικό, ώστε να χρειάζεται να μπλέξουν δικαστικώς.

«Το συμβάν έληξε πολύ φιλικά, καθώς οι αστυνομικοί ήταν εξαιρετικά συνεργάσιμοι. Τρεις από αυτούς είναι καλεσμένοι μας στην επόμενη προβολή της ταινίας, δήλωσε η Εκερχοβντ.

Εδώ και η φωτογραφία από το «Out of Nature» που ενέπνευσε τη δράση των γυμνιστών:

Out of Nature 607

To 65o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα διαρκέσει από τις 5 έως και τις 15 Φεβρουαρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen. Κάντε κλικ εδώ για συνεχή ενημέρωση.

Διαβάστε όλα όσα θέλετε να μάθετε για την Berlinale 2015: