Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2015: «Nobody Wants the Night», ή πώς η Ζιλιέτ Μπινός έφαγε ωμή φώκια σε μια γυναικεία ταινία

στα 10

Επίσημη πρεμιέρα της 65ης Berlinale, η νέα ταινία της Ιζαμπέλ Κοϊσέτ δίνει ερεθίσματα για τα πιο ενδιαφέροντα θέματα αλλά τα περιγράφει σαν τον Πάολο Κοέλιο που κάθισε κι έκλαψε στη Γροιλανδία.

Berlinale 2015: «Nobody Wants the Night», ή πώς η Ζιλιέτ Μπινός έφαγε ωμή φώκια σε μια γυναικεία ταινία

Η Τζόζεφιν Πίρι, σύζυγος του Αμερικανού εξερευνητή Ρόμπερτ Πίρι, πηγαίνει, το 1890, με τόλμη και θάρρος στη Γροιλανδία για να βρει τον άντρα της που λείπει χρόνια και που, κατά τα λεγόμενα, κοντεύει να φτάσει, πρώτος, στον Βόρειο Πόλο. Με το πείσμα και την αλαζονεία μιας λευκής, πλούσιας και καλομαθημένης, σε μια χώρα ιθαγενών που κανείς δεν καταλαβαίνει κι όλοι υποτιμούν και, ταυτόχρονα, με την αγωνία μιας γυναίκας που αναζητά το χαμένο της έρωτα, η Τζόζεφιν υποχρεώνει οδηγούς από την αρχική ομάδα του άντρα της και Εσκιμώους με τα ανθεκτικά σκυλιά τους να σέρνουν έλκυθρα, να τη μεταφέρουν στο Πίρι που έχει χαθεί πιο ψηλά απ’ όσο έχει πατήσει ποτέ άνθρωπος. Το κρύο είναι θανατηφόρο και η πορεία θα έχει απώλειες. Η Τζόζεφιν θα καταλήξει σε ένα καταφύγιο στην κορυφή του πουθενά, με μοναδική επιβιώσασα συντροφιά την Εσκιμώα ερωμένη του άντρα της, έγκυο στο παιδί τους. Οι δυο γυναίκες θα χρειαστεί να στηρίξουν η μια την άλλη για να προσπαθήσουν να ζήσουν, ενώ η διαρκής νύχτα του τίτλου (ναι και η υπαρξιακή επίσης) έρχεται.

Η Ισπανίδα Ιζαμπέλ Κοϊσέτ, επιστρέφοντας για έκτη φορά στο φεστιβάλ Βερολίνου, με πιο πρόσφατη τη συμμετοχή της στο διαγωνιστικό τμήμα με το «Yesterday Never Ends» το 2013, αναλαμβάνει την ευθύνη της επίσημης πρεμιέρας του Φεστιβάλ, μόλις η δεύτερη γυναίκα σκηνοθέτης σε τέτοια θέση στην ιστορία του, μετά τη Μαργκαρέτε φον Τρότα. Αλλωστε, με το φετινό ενδιαφέρον του Διευθυντή του Φεστιβάλ για «γυναίκες στις ταινίες, γυναίκες που κάνουν ταινίες και για πολιτισμούς ιθαγενών και την καταστροφή τους», το «Nobody Wants the Night» ταιριάζει ταμάμ – γιατί από ουσία η ταινία δεν τα πάει και τόσο καλά.

nobody wants the night 607

Βασισμένη στα πραγματικά βιώματα της Τζόζεφιν Πίρι, η ταινία δίνει ερεθίσματα για εξαιρετικούς προβληματισμούς: για τη θέση της γυναίκας τότε και τώρα, για τη γυναικεία δύναμη ως αυθύπαρκτο πλάσμα, για την αναμέτρηση με τη φύση και τη σκληρή της αποφασιστικότητα, για το ρατσισμό του ανθρώπου προς ό,τι δεν καταλαβαίνει, ό,τι του μοιάζει διαφορετικό. Αυτούς τους προβληματισμούς μένει ο θεατής να τους συλλογίζεται μόνος του, μια και η ταινία, οδηγούμενη από την πομπώδη φωνή ενός αφηγητή εξελίσσεται ως ένα επιφανειακό, παλιομοδίτικο μελόδραμα, με παιδικούς διαλόγους και υποκριτική με έντονη υπερβολή (αυτό που κάποιος θα χαρακτήριζε ως γυναικεία υστερία).

nobody wants the night 607

Το χιονισμένο, πάλλευκο τοπίο της «Γροιλανδίας» (η ταινία στην πραγματικότητα γυρίστηκε στη Νορβηγία, τη Βουλγαρία και τα Κανάρια), είναι πράγματι πανέμορφο, αν και για κάποιο λόγο η εικόνα στην προβολή της έμοιαζε παράξενα φτωχή ποιοτικά. Η Ρίνκο Κικούτσι ερμηνεύει το ρόλο της Εσκιμώας Αλάκα με μια εύκολη μανιέρα της αφελούς μα σοφής κορασίδας, ενώ η Ζιλιέτ Μπινός είναι φυσικά υπέροχη στη μεταμόρφωση από λευκή υπερόπτη σε εξαθλιωμένο θύμα των ανδρών και της φύσης, πορτρέτο που θα ήταν εκπληκτικό αν δεν ήταν αναγκασμένη να ξεστομίζει τις πιο ανόητες, μονοδιάστατες ατάκες που ισοπεδώνουν σε κάθε διάλογο την πνευματικότητα της ιστορίας. Με τον ίδιο τρόπο και ο συγχρωτισμός των δυο γυναικών, έδαφος για μεγαλείο, εξελίσσεται σε λάθος τόνο, γραφικά και «εύκολα», με βασικές αφορμές το πώς αναγκάζονται να τρώνε όλη την πανίδα της περιοχής και να μαθαίνουν η μια στην άλλη λέξεις. Τι μένει; Μια ταινία γυναίκας σκηνοθέτη που άνοιξε την Berlinale. Αλλά να μην αρκούμαστε στα λίγα.

Δείτε στο τέλος του κειμένου το τρέιλερ του «Nobody Wants the Night»

To 65o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα διαρκέσει από τις 5 έως και τις 15 Φεβρουαρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen. Κάντε κλικ εδώ για συνεχή ενημέρωση.

Διαβάστε ακόμη: