Φεστιβάλ / Βραβεία

O Πίτερ Γκρίναγουεϊ πιστεύει ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει να μην ξεχνάμε τον Σεργκέι Αϊζενστάιν

στα 10

H νέα ταινία του Πίτερ Γκρίναγουεϊ αφηγείται τις μέρες και τις νύχτες του Σεργκέι Αϊζενστάιν στο Μεξικό. Και βάζει ισχυρή υποψηφιότητα για τη Χρυσή Αρκτο στη Berlinale του 2015.

O Πίτερ Γκρίναγουεϊ πιστεύει ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει να μην ξεχνάμε τον Σεργκέι Αϊζενστάιν

«Σε μια εποχή όπου το σινεμά πεθαίνει, είναι μάλλον ταιριαστό να θυμηθούμε τον Σεργκέι Αϊζενστάιν, τον μεγαλύτερο κινηματογραφιστή όλων των εποχών. H βιομηχανία του σινεμά δεν δείχνει να αλλάζει. Πολλά από τα προβλήματα που είχε ο Αϊζενστάιν το 1931, μοιάζουν να επανέρχονται ξανά και ξανά. Δυσκολίες στη χρηματοδότηση, στα λογιστικά, προβλήματα κουλτούρας και περιορισμοί γλώσσας. Με τον ίδιο τρόπο που ο Αϊζενστάιν κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια, έτσι πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Για μένα προσωπικά είναι μια τεράστια δικαίωση ότι αυτή η ταινία επιλέχθηκε για το Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ, σε μια πόλη που υπήρξε μια από τις πρώτες που εκτίμησαν το μεγαλείο του Αϊζενστάιν.»

Δείτε εδώ τους πρώτους τίτλους που θα διεκδικήσουν τη Χρυσή Αρκτο στην 65η Berlinale.

Ο Πίτερ Γκρίναγουεϊ σχολιάζει συγκινημένος την επιλογή του «Eisenstein in Guanajuato» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, αλλά ακόμη περισσότερο και από αυτό, νιώθει την υποχρέωση να επαναφέρει με τον καλύτερο τρόπο στη σύγχρονη κινηματογραφική επικαιρότητα ένα δημιουργό που δεν ξεχάστηκε ποτέ, αλλά που έχοντας κατοχυρώσει τη σφραγίδα του «μεγάλου» έχει καταχωρηθεί στο μυαλό των νεότερων ως κάτι «κλασικό», συχνά και με την έννοια του «παλιού».

Eisenstein in Guanajuato 607

Το «Eisenstein in Guanajuato» έρχεται ως η 16η μεγάλου μήκους ταινία του 72χρονου πλέον Πίτερ Γκρίναγουεϊ για να εμπλουτίσει το μύθο του Σεργκέι Αϊζενστάιν. Στο κέντρο της βρίσκεται η επίσκεψη του Ρώσου σκηνοθέτη στο Γκουαναχουάτο του Μεξικό το 1931, την εποχή που προσπαθούσε να γυρίσει το «Que Viva Mexico» μπαίνοντας βαθιά μέσα στους σκοτεινούς διαδρόμους του Μουσείου των Νεκρών και βιώνοντας αποκαλυπτικές σωματικές και εξωσωματικές εμπειρίες. Οι δέκα ημέρες που ο Αϊζενστάιν έζησε στη γεμάτη μυστικά και μύθους πόλη του Μεξικό, υπήρξαν καθοριστικές, όπως αναφέρει ο ίδιος ο Γκρίναγουεϊ, για το μετέπειτα έργο του αλλά και για τη σχέση του με το ανθρώπινο στοιχείο.

Eisenstein in Guanajuato 607

Τον Σεργκέι Αϊζενστάιν υποδύεται ο Φινλανδός ηθοποιός Ελμερ Μπακ, ενώ η ταινία είναι μια συμπαραγωγή Ολλανδίας, Μεξικού, Βελγίου και Φινλανδίας, έτοιμη να κάνει την πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 65ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου που ξεκινάει στις 5 Φεβρουαρίου 2015.

Eisenstein in Guanajuato 607

Eisenstein in Guanajuato 607

Δείτε σε τρία μέρη ένα making of του «Eisenstein in Guanajuato» του Πίτερ Γκρίναγουεϊ - με τον ίδιο το δημιουργό του να μιλάει για τον Σεργκέι Αϊζενστάιν αλλά και για τη διαδικασία των γυρισμάτων που έγινε αποκλειστικά στη μεξικάνικη πόλη. Και δείτε και μερικές πρώτες σκηνές από την ταινία που φυσικά δεν είναι το biopic που φαντάζεστε, αφού το υπογράφει ένας από τους πιο ακόμη ανήσυχους «αναρχικούς» του σύγχρονου σινεμά.


Διαβάστε ακόμη: