Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2014: Το «Προαύλιο» της Ρηνιώς Δραγασάκη στο τμήμα Generation

στα 10

Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ που απευθύνεται κυρίως σε εφήβους συμμετέχει η μικρού μήκους της Ελληνίδας σκηνοθέτη, αλλά και το «The Blue Wave» μια Τουρκο-ελληνική συμπαραγωγή.

Berlinale 2014: Το «Προαύλιο» της Ρηνιώς Δραγασάκη στο τμήμα Generation
Προαύλιο

Καθώς το φεστιβάλ του Βερολίνου αποκαλύπτει σιγά σιγά τη σύνθεση των προγραμμάτων της επόμενης διοργάνωσης του, ανακαλύπτουμε Ελληνικές ταινίες σχεδόν τα όλα του τα τμήματα, κάτι που αναμφίβολα σημαίνει πολλά.

Θυμίζουμε ότι στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου διαγωνίζεται για τη Χρυσή Αρκτο στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα το «Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη, στο επίσημο διαγωνιστικό μικρού μήκους συναντάμε το «Washingtonia» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, ενώ δύο ελληνικά πρότζεκτς, το «Ιβο και Σοφία» της Ελίνας Ψύκου και το «Happy Birthday» του Χρίστου Γεωργίου συμμετέχουν στο 11ο Berlinale Co-Production Market της διοργάνωσης.

Σήμερα με την ανακοίνωση ολόκληρου του προγράμματος του Generation 14plus, ενός τμήματος του φεστιβάλ που περιλαμβάνει ταινίες για εφήβους και που συχνά κρύβει μερικά μικρά διαμαντάκια, προσθέτουμε στην λίστα των ταινιών που συμμετέχουν στη Berlinale και την ταινία της Ρηνιώς Δραγασάκη «Προαύλιο».

Το δεκάλεπτο φιλμ, γυρίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, σε παραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στα πλαίσια του Athens Open Air Film festival. Η ταινία διαδραματίζεται στο προαύλιο ενός σχολείου, όταν οι μαθητές ξεκινούν να παίζουν ένα κλασσικό παιχνίδι, το «μπουγέλο». που όμως μοιάζει, γυρισμένο σε αργή κίνηση, να αποκτά μια πιο βίαιη, επικίνδυνη χροιά.

1The Blue Wave

Εκτός από την μικρού μήκους της Ρηνιώς Δραγασάκη όμως, στις μεγάλου μήκους ταινίες του προγράμματος συναντάμε επίσης την ταινία των Ζεϊνέπ Νταντάκ και Μερβέ Καγιάν «The Blue wave», την ιστορία μιας μαθήτριας στην Τουρκική επαρχία αντιμέτωπη με τις σαρωτικές αλλαγές της εφηβείας και την προοπτική της ζωής που ανοίγεται μπροστά της, αλλά που δεν μοιάζει να έχει πάρει ακόμη σχήμα.

Το φιλμ πρώτη ταινία των Νταντάκ και Καγιάν, είναι μια συμπαραγωγή της Τουρκίας της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Ελλάδας με τον Νίκο Μούτσελο της 2|35 ανάμεσα στους συμπαραγωγούς.

Διαβάστε ακόμη