Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2013: Tο Flix συναντά την Ζιλιέτ Μπινός και τον Μπρουνό Ντιμόν!

στα 10

Η συνεργασία τους αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το αποτέλεσμα δεν απογοητεύει. Ο Μπρουνό Ντιμόν ανοίγει τον κινηματογραφικό του κόσμο σε μια εξαιρετική ηθοποιό και το αποτέλεσμα δικαιώνει και τους δύο. Μιιλήσαμε μαζί τους για την μάλλον απροσδόκητη συνάντησή τους.

Berlinale 2013: Tο Flix συναντά την Ζιλιέτ Μπινός και τον Μπρουνό Ντιμόν!

Το «Camille Claudel 1915» είναι η πρώτη ταινία του Μπρουνό Ντιμόν που φιλοξενεί μια επαγγελματία ηθοποιό και μάλιστα μια σταρ του μεγέθους της Ζιλιετ Μπινός. Η ερώτηση μοιάζει προφανής. Ο Ντιμόν, χαλαρός, ευγενής ελαφρώς απόμακρος, έχει την απάντηση «αναζητούσα την Ζιλιέτ πίσω από σταρ, γι αυτό όταν αποφασίσαμε να συνεργαστούμε της ζήτησα δύο πράγματα: να δουλέψουμε χωρίς σενάριο και να δεχτεί να παίξει στην ταινία χωρίς ίχνος μέικ απ, να έρθει στον κόσμο του φιλμ απόλυτα γυμνή με έναν μεταφορικό μα ουσιαστικό τρόπο».

2

Τίποτα από τα δύο δεν υπήρξε εμπόδιο για την Μπινός η οποία ήταν εκείνη που υποκίνησε την συνεργασία τους, ζητώντας από τον Ντιμόν να συνεργαστούν σε ένα σχέδιο της επιλογής του. Οταν εκείνος της πρότεινε την ιστορία της Καμίλ Κλοντέλ, δεν θα μπορούσε να ενθουσιαστεί περισσότερο.

«Ημουν μικρή όταν είχα δει μια παράσταση για την Καμίλ και είχα βρει την ιστορία της απόλυτα συναρπαστική και γεμάτη ερωτήματα. Ηταν μια γυναίκα που μόνο δεν νοιαζόταν καθόλου για την γνώμη του κόσμου για τον αντίκτυπο ενός σκανδάλου σε μια εποχή που κάτι τέτοιο έμοιαζε σοκαριστικό. Και μια καλλιτέχνης που όχι μόνο έφτασε στο απόγειο της τέχνης της, αλλά και μιας τέχνης όπως η γλυπτική που στην εποχή της ήταν μια απόλυτα ανδρική ενασχόληση. Μια αφίσα με την φωτογραφία της βρισκόταν κολλημένη για πολλά χρόνια στον τοίχο του παιδικού μου δωματίου, αποτελούσε για μένα μια πηγή έμπνευσης».

2

Δείχνει να το εννοεί. Η Μπινός έχει σήμερα την ηλικία της Καμίλ Κλοντέλ στα 1915, την χρονιά δηλαδή που την βλέπουμε στο φιλμ του Ντιμόν, αλλά αποπνέει μια πολύ πιο νεανική ενέργεια. Με κοντοκουρεμένα μαλλιά, ένα κομψό παντελόνι, υπέροχα Louboutin παπούτσια κι ένα δερμάτινο σχεδόν rock n' roll μπουφάν από πάνω, μιλά με ενθουσιασμό, δεν διστάζει καθόλου να απαντήσει στο οτιδήποτε, γελά συχνά. Δεν μοιάζει καθόλου με την γυναίκα που υποδύεται στην ταινία του Ντιμόν, αλλά δεν ήταν δύσκολο για αυτήν να βυθιστεί στον κόσμο της, ακόμη κι αν ήταν απαιτητικό.

«Βοήθησαν οι συνθήκες το γεγονός ότι είμαστε απομονωμένοι σε ένα μέρος μακριά από το Παρίσι, το ότι δεν επέστρεφα κάθε βράδυ πίσω στην οικογένειά μου, το ότι όλοι στο σετ ακόμη κι όταν δεν γυρίζαμε με φώναζαν Καμίλ. Ομως δεν είμαι από τους ηθοποιούς που βυθίζονται σε έναν ρόλο, δεν ακολουθώ τη “μέθοδο”, αντίθετα βρίσκω τη δική μου μέθοδο κάθε φορά, για κάθε ρόλο. Και κάθε φορά είναι διαφορετική».

Από την άλλη για τον Ντιμόν, ο τρόπος του μοιάζει να είναι πάντα ο «ίδιος» αφού παρά την παρουσία της Μπινός σε αυτή την ταινία του, δεν νιώθει ότι μετακινήθηκε εκατοστό από το σημείο του σινεμά που όπως λέει νιώθει να υπερασπίζεται, του οποίου νιώθει φύλακας.

«Ενα σινεμά που δεν ενδιαφέρεται για την διασκέδαση και την ελαφρότητα, αλλά που θέλω να πιστεύω ότι βρίσκεται στην ίδια γραμμή με αυτό δημιουργών που με συγκίνησαν, με ενέπνευσαν, με προβλημάτισαν στο παρελθόν, όπως ο Ρομπέρτο Ροσελίνι, ή ο Ζαν Εστάς. Ενα σινεμά που κατά τη γνώμη μου είναι απόλυτα απαραίτητο να συνεχίσει να υπάρχει».

2

Ολόκληρες οι συνεντεύξεις των Ζιλιέτ Μπινός και Μπρουνό Ντιμόν, όταν το «Camille Claudel 1915» βγει στις ελληνικές αίθουσες.

Δείτε πιο κάτω το teaser τρέιλερ του «Camille Claudel 1915» και διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το φιλμ.