Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2013: Τα λουλούδια στις Κυρίες…

στα 10

Αν κάτι ξεχώρισε από το φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου δεν ήταν ούτε οι σκηνοθέτες, ούτε οι τάσεις, ούτε οι ταινίες. Ηταν οι γυναίκες ηθοποιοί και τ’ αριστουργήματα που έφεραν στην οθόνη, κάνοντας τις μέρες μας λίγο πιο όμορφες.

Berlinale 2013: Τα λουλούδια στις Κυρίες…

Οποια απ’ αυτές κι αν πάρει το Βραβείο Γυναικείου Ρόλου το βράδυ του Σαββάτου, ήταν όλες τους υπέροχες, η καθεμία με τον τρόπο της, πιο διάσημες ή εντελώς άγνωστες, δυναμικές γυναίκες κι εξαιρετικές ηθοποιοί που μεταμόρφωσαν τις ταινίες όπου πρωταγωνίστησαν σ’ ενδιαφέροντα κινηματογραφικά συμβάντα. Μέσα στους χαμηλούς τόνους του μέτριου, φέτος, Διαγωνιστικού Τμήματος του Φεστιβάλ Βερολίνου, εκείνες έδωσαν μια αίσθηση ιδιαιτερότητας στην οθόνη, ανεβάζοντας στην κατάταξη και τις ταινίες που σήκωσαν στους ώμους τους. Τις θυμόμαστε ξανά, μία – μία:

Παουλίνα Γκαρσία στο «Γκλόρια» του Σεμπαστιάν Λέλιο / Οταν δε σου έχει μείνει τίποτε άλλο, σήκω να χορέψεις!

gloria

Ιζαμπέλ Ιπερ & Πολίν Ετιέν στο «La Religieuse» του Γκιγιόμ Νικλού / «Καλωσήλθες στη Μονή μας. Μμμ… τι ψηλή κοπέλα που είσαι!» και άλλες camp στιγμές θρησκευτικού μεγαλείου.

religieuse

Ζιλιέτ Μπινός στο «Καμίλ Κλοντέλ, 1915» του Μπρουνό Ντιμόν / Χωρίς, καν, το φίλτρο του μακιγιάζ, ένας ολοκάθαρος σπαραγμός μπροστά στην κάμερα.

claudel

Κατρίν Ντενέβ στο «Elle s’ en Va» της Εμανουέλ Μπερκό / Επιτέλους, όχι η Αικατερίνη της Ρωσίας, αλλά μια από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς σ’ ένα ρόλο που της αξίζει.

deneuve

Λουμινίτα Γκεοργκίου στο «Child’s Pose» του Κάλιν Πέτερ Νέτζερ / Η… μαμά και η πουτάνα γίνονται ένα και το αυτό.

luminita

Διαβάστε περισσότερα για το 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου που ξεκίνησε στις 7 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 17 Φεβρουαρίου. Το Flix βρίσκεται εκεί με την υποστήριξη του Goethe Institut Athen προκειμένου να σας μεταφέρει όλα τα νέα από τη φετινή διοργάνωση στο ειδικό τμήμα του που ανανεώνεται συνεχώς.