Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2013: «Night Train to Lisbon». Παίζουν και τρικάσετα στο Φεστιβάλ;

στα 10

Ο Μπίλε Ογκουστ συνδυάζει εθνικότητες, ιστορίες, αντίσταση, έρωτες, δράματα, μοιραίες οφθαλμιάτρους και σύγχρονη ιντελιγκέντσια, σ’ ένα δίωρο μελό που θα ταίριαζε καλύτερα σε μίνι-σειρά του ’80.

Berlinale 2013: «Night Train to Lisbon». Παίζουν και τρικάσετα στο Φεστιβάλ;

Ο Δανός σκηνοθέτης έχει μια 15ετία να κάνει καλή ταινία, αν θεωρήσουμε ως τέτοια το «Η Δεσποινίς Σμίλλα Διαβάζει το Χιόνι» και το νέο του πόνημα, βασισμένο στο ομότιτλο best seller του Πιερ Μερσιέ, δεν κάνει τίποτα για ν’ αλλάξει το ρου της ιστορίας. Για την ακρίβεια, η καινούρια ταινία του Ογκουστ θυμίζει έντονα το λίγο παλαιότερο, βαρύγδουπο και στομφώδες ελληνικό σινεμά που χαρήκαμε που (σχεδόν) ξεφορτωθήκαμε.

Ο Τζέρεμι Αϊρονς είναι ένας Ελβετός καθηγητής λογοτεχνίας, που λέγεται Ρέιμουντ Γκρεγκόριους (γιατί κάτι πιο απλό δεν υπήρχε εκείνη τη στιγμή). Είναι άνθρωπος μονήρης και σχολαστικός, μέχρι το πρωί που, πηγαίνοντας στο πανεπιστήμιο να διδάξει, βλέπει μια κοπέλα να πηγαίνει ν’ αυτοκτονήσει πέφτοντας από μια γέφυρα. Ο καθηγητής θα σταματήσει την κοπέλα (στην προσπάθεια, η ανοιγμένη μαύρη ομπρέλα του θα φύγει και θα αρμενίσει για λίγη ώρα στο νερό) και θα την πάρει μαζί του, όμως εκείνη σύντομα θα το σκάσει, αφήνοντας πίσω της ένα – τι άλλο; - κόκκινο παλτό, δυο εισιτήρια για το νυχτερινό τρένο για Λισσαβώνα κι ένα βιβλίο, γραμμένο από τον Αμαντέου ντε Πράντου, έναν γιατρό που αφηγείται την ιστορία του, 40 χρόνια νωρίτερα, όταν ήταν στην αντίσταση εναντίον του δικτάτορα Σαλαζάρ. Ο Γκρεγκόριους, φυσικά, με κόκκινο παλτό και βιβλίο ανά χείρας, παίρνει το τρένο για Λισσαβώνα, διαβάζει όλη νύχτα το βιβλίο, του αρέσει πολύ και φτάνοντας στην πόλη αρχίζει ν’αναζητά την πραγματική ιστορία του Αμαντέου και των ηρώων που περιγράφει στο βιβλίο του.

irons

Εναλλάσσοντας τις περιπέτειες του Καθηγητή στο σήμερα με φλας μπακ από τα νιάτα του Αμαντέου στα πρόθυρα της επανάστασης, περνούν από την οθόνη προδομένες φιλίες, μοιραίοι έρωτες, παραμυθένιες συμπτώσεις, βασανιστήρια, εκδίκηση, πολλά πολλά τσιγάρα, επαναστατικοί λόγοι, αιμομικτικά μυστικά και ό,τι άλλο χωράει στις δυο ώρες της ταινίας, όταν ο Τζέρεμι Αϊρονς δεν απαγγέλλει με τη βαθιά του φωνή την ψευτοφιλοσοφία του μυθοπλαστικού βιβλίου.

rampling

Επιπλέον, το καστ επωνύμων βροντοφωνάζει… συμπαραγωγή, μια και αταίριαστοι ηθοποιοί απ’ όλες τις χώρες βάζουν το πετραδάκι τους στο πολυσυλλεκτικό φιλμ, μιλώντας όλοι αγγλικά, με πορτογαλέζικη προφορά, στους τόνους της καταγωγής του καθενός. Σ’ ένα eurotrash πανηγύρι, περνούν από την οθόνη, εκτός από τον Τζέρεμι Αϊρονς, η Μελανί Λοράν, η Μαρτίνα Γκέντεκ, η Λίνα Ολιν που πια βλέπουμε μόνο σε ανάλογες ταινίες, ο Μπρούνο Γκανς, ο Τομ Κόρτνεϊ, η Σαρλότ Ράμπλινγκ, όποιος, δηλαδή (με εξαίρεση τη Λοράν), έχει ψιλοαποσυρθεί από τον κινηματογράφο αλλά χρειάζεται και τα προς το ζην.

melanie

Πάλι καλά που το «Night Train to Lisbon» προβλήθηκε, τουλάχιστον, εκτός συναγωνισμού, γιατί αν συμπεριλαμβανόταν κι αυτό στο Διαγωνιστικό Τμήμα, θα γινόταν επανάσταση, πιο αληθινή απ’ αυτήν που περιγράφεται στην ταινία.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της ταινίας, δε θα το μετανιώσετε!


Διαβάστε περισσότερα για το 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου που ξεκίνησε στις 7 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 17 Φεβρουαρίου. Το Flix βρίσκεται εκεί με την υποστήριξη του Goethe Institut Athen προκειμένου να σας μεταφέρει όλα τα νέα από τη φετινή διοργάνωση στο ειδικό τμήμα του που ανανεώνεται συνεχώς.