Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2012: Δόθηκαν τα βραβεία Teddy

στα 10

Δόθηκαν χθες το βράδυ τα φετινά Teddy Awards, τα βραβεία που απονέμονται από το 1987 από μια ανεξάρτητη επιτροπή στις ταινίες της Berlinale με ΛΟΑΤ θεματική. Μεγάλος νικητής το «Keep the Lights On» του Αϊρα Σακς.

Berlinale 2012: Δόθηκαν τα βραβεία Teddy
Σκηνή από το «Call me Kuchu»

Η τελευταία Παρασκευή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου κυριαρχείται πάντοτε από τη μεγάλη βραδιά της τελετής απονομής των Teddy Awards, των βραβείων που δόθηκαν πρώτη φορά το 1987 για να αποτελέσουν γρήγορα ένα από τα πιο επίσημα «ανεπίσημα» προγράμματα της Berlinale, αφού οι ταινίες που είναι υποψήφιες βρίσκονται σκορπισμένες σε όλα τα επίσημα προγράμματα του Φεστιβάλ και τελικά τα σημαντικότερα διεθνή βραβεία της Queer κινηματογραφικής κοινότητας.

Το Teddy της καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας κέρδισε το «Keep the Lights On» του Αϊρα Σακς, που ξεκίνησε την καριέρα του από το Φεστιβάλ του Σάντανς και αφηγείται (τη διεύθυνση φωτογραφίας υπογράφει ο Θύμιος Μπακατάκης) την ερωτική ιστορία του Ερικ και του Πολ, από τη στιγμή της συνάντησης τους στη Νέα Υόρκη του 1989 μέχρι και τον χωρισμό τους, εννέα χρόνια μετά. Τυχαίο ή όχι, ο Ερικ που στην ταινία είναι ένας σκηνοθέτης από τη Δανία κερδίζει για μια από τις ταινίες του το Teddy Award!

Το Teddy καλύτερου ντοκιμαντέρ κέρδισε το «Call Me Kuchu» των Μαλίκα Ζουχάλι-Γουοράλ και Κάθριν Φέρφαξ Ράιτ που ακολουθεί τη ζωή και το έργο του πρώτου ανοιχτά γκέι ακτιβιστή της Ουγκάντα.

To Teddy καλύτερης ταινίας μικρού μήκους κέρδισε το «Loxoro» της Κλαούντια Λόσα από το Περού και το βραβείο της επιτροπής το «Jaures» του Βενσάν Ντιέτρ.

Δείτε περισσότερα στο επίσημο site των Teddy Awards.