Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2013: Οι κριτικοί αγαπούν τον Ξαβιε Ντολάν. Χμ...

στα 10

Σε μία κίνηση που φέρνει τον 24χρονο Ντολάν ενώπιων των ευθυνών του, η Διεθνής Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου εδώ στη Βενετία βράβευσε το «Tom at the Farm», δίνοντας στον δημιουργό του την αναγνώριση που περίμενε και από την άλλη όχθη του ποταμού.

Βενετία 2013: Οι κριτικοί αγαπούν τον Ξαβιε Ντολάν. Χμ...

O ίδιος θεωρεί το «Tom at the Farm» μια αλλαγή στη μέχρι τώρα καριέρα του που μετράει τέσσερις ταινίες μέσα σε τέσσερα χρόνια και δεν έχει κανένα λόγο να μην είναι τρομερά χαρούμενος γι' αυτό.

Το «Tom at the Farm» έφτασε στη Βενετία, βάζοντας τον Ντολάν για πρώτη φορά σε διαγωνιστικό πρόγραμμα μεγάλου φεστιβάλ (και οι τρεις προηγούμενες ταινίες του προβλήθηκαν σε παράλληλα προγράμματα του Φεστιβάλ Καννών), κάτι που αρχικά όλοι πίστευαν πως συνέβη για λόγους φτηνού ανταγωνισμού μεταξύ των δύο φεστιβάλ.

Η προβολή του «Tom at the Farm», όμως, απέδειξε πως ο Ντολάν όχι μόνο είχε κάθε λόγο να βρίσκεται σε ένα διαγωνιστικό πρόγραμμα με αυτήν την ταινία, αλλά σε μια κρίση ωριμότητας (όχι καθολική αλλά σίγουρα αρκετά ισχυρή) υπογράφει την καλύτερη ταινία του και την πρώτη που τον βάζει σε μια τροχιά ενός δημιουργού που μπορείς επιτέλους να πάρεις στα σοβαρά.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Tom at the Farm» του Ξαβιέ Ντολάν.

2

Το γεγονός πως η Διεθνής Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) βράβευσε το «Tom at the Farm» ως καλύτερη ταινία του διαγωνιστικού προγράμματος - μαζί με τη φήμη που θέλει τον φετινό Πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, Μπερνάρντο Μπερτολούτσι να λάτρεψε το φιλμ, δίνοντας του ισχυρές πιθανότητες για ένα μεγάλο βραβείο- έρχεται απλά ως λογική συνέχεια της προσπάθειας του Ντολάν να κατευνάσει την αλαζονεία της νεότητάς του και να αποδείξει πως υπήρξε το πιο καλομαθημένο παιδί - θαύμα των τελευταίων χρόνων για κάποιο πολύ σοβαρό λόγο και όχι για το τίποτα.

Το «Tom at the Farm» δεν είναι μια σπουδαία ταινία, το βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου δεν σημαίνει πως το φιλμ είχε καθολική κριτική αποδοχή (θυμηθείτε τι έγινε μεταξύ του Ντολάν και του The Hollywood Reporter) και ο Ντολάν θα χρειαστεί ακόμη αρκετά χρόνια και αρκετές ταινίες για να πείσει τους σκληροπυρηνικούς κριτικούς.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Ξαβιέ Ντολάν στο Flix.

Αλλά είναι ενδιαφέρον να δει κανείς πως θα διαχειριστεί αυτήν την «αλλαγή», χωρίς να χάσει το φανατικό κοινό του που ήδη θα νιώσει άβολα από το γεγονός πως το «Tom at the Farm» δεν διαθέτει παρά μόνο δύο-τρία τραγούδια και αυτά για πρώτη φορά τοποθετημένα στη σωστή στιγμή στη σωστή θέση.

Δείτε εδώ μια σκηνή από το «Tom at the Farm»:


Διαβάστε όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες του 70ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.