Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2012, «Love is All you Need»: Μια ρομαντική κομεντί για ευφυείς θεατές

στα 10

Γραφικές τοποθεσίες της μεσογείου, ένας επικείμενος γάμος κι ο Πίρς Μπρόσναν. Σας θυμίζει κάτι, αλλά ευτυχώς το νέο φιλμ της Σουζάνε Μπίερ, δεν είναι το «Mamma Mia»!

Βενετία 2012, «Love is All you Need»: Μια ρομαντική κομεντί για ευφυείς θεατές

Δεν έχει την δισκογραφία των «Abba» στο soundtrack (ακούει όμως Ricci e Poveri και Ντιν Μάρτιν), αλλά έχει όλη τη φωτογενή ομορφιά της Ιταλικής ακτογραμμής, το μαγικό κίτρινο των ώριμων λεμονιών και την γοητεία μιας παλιάς βίλας που αποτελεί το σκηνικό του γάμου ενός νεαρού ζευγαριού από τη Δανία.

Εχει επίσης την μητέρα της νύφης που έχει μόλις τελειώσει τη χημειοθεραπεία της για τον καρκίνο στο στήθος της, κι έχει πιάσει τον άντρα της να κάνει σεξ στον καναπέ του σαλονιού της με μια άλλη, και τον πατέρα του γαμπρού, ιδιοκτήτη του υπέροχου σπιτιού, που θρηνεί ακόμη τον θάνατο της γυναίκας του.

Και ναι, μπαίνοντας στην αίθουσα ξέρεις εκ προοιμίου ότι το φιλμ είναι μια ρομαντική κομεντί, όμως το σενάριο του Αντερς Τόμας Γένσεν έχει την ευφυΐα να χρησιμοποιεί μεν όλα τα κλισέ του είδους, αλλά τοποθετώντας τα σε μια ιστορία που κατοικείται από χαρακτήρες που δεν είναι καρικατούρες και καταστάσεις που έχουν περισσότερο βάθος από το συνηθισμένο, προσχηματικό κέλυφος των χολιγουντιανών κομεντί.

301

Το γέλιο είναι βεβαίως ο στόχος σε αυτό το μετ΄ εμποδίων ρομάντζο κι ευτυχώς, έρχεται συχνά μέσα από πετυχημένα αστεία ακόμη κι αν μερικές φορές απαιτούν από ηθοποιούς όπως η Πάπρικα Στέεν να σπρώξουν τον χαρακτήρα τους στα όρια της φάρσας. Μερικά στραβοπατήματα όμως, δεν επηρεάζουν την βασική ιστορία του ρομάντζου της Τρίνε Ντρίχολμ και του Πιρς Μπρόσναν, που αποτελεί την καρδιά της ταινίας. Κι αυτό είναι ευτυχώς πετυχημένο, πιστευτό, σχεδόν συγκινητικό κατά στιγμές, ακόμη κι αν, φυσικά, ακολουθεί μια απόλυτα προβλέψιμη πορεία από την αρχή ως το τέλος.

301

Η Μπίερ μοιάζει να βρίσκει εδώ κάτι από την αμεσότητα και την ευθύτητα που είχε στα φιλμ που την καθιέρωσαν διεθνώς, πριν παγιδευτεί σε ένα υπερβολικά σοβαροφανές και γεμάτο βαρύγδουπες ιδέες σινεμά, που μοιάζει να στοχεύει πρωτίστως στους ψηφοφόρους των Οσκαρ.

Το «Love is all You Need» δεν είναι καθόλου απίθανο να φτάσει ως εκεί, αφού κάτω από την ελαφρότητα, το χιούμορ και το απενοχοποιημένο τουρ του στις ιταλικές ομορφιές, κρύβει μια τρυφερή καρδιά, φρεσκάδα και περίσσευμα καλής διάθεσης.

Διαβάστε τα πάντα για το 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ειδικό τμήμα του Flix!