Buzz

O Μπένεντικτ Κάμπερμπατς θα πολεμούσε για τα gay δικαιώματα μέχρι θανάτου

στα 10

Δεν υπάρχει πιο ιδανικός τίτλος - όπως τον έβαλε πρώτη η Guardian - για να περιγράψει το σθένος με το οποίο ο Βρετανός ηθοποιός μίλησε στο περιοδικό Out για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤ κοινότητας, με αφορμή το ρόλο του Αλαν Τιούρινγκ που υποδύεται στο «The Imitation Game».

O Μπένεντικτ Κάμπερμπατς θα πολεμούσε για τα gay δικαιώματα μέχρι θανάτου

O Μπένεντικτ Κάμπερμπατς είναι (ξανά) το πρόσωπο της χρονιάς. Φέτος ακόμη περισσότερο, επειδή η ερμηνεία του στο «The Imitation Game» του Μόρτεν Τίλντουμ τον φέρνει φαβορί για το Οσκαρ στο ρόλο του Αλαν Τιούρινγκ, του ανθρώπου που αποκρυπτογράφησε τους ναζιστικούς κώδικες οδηγώντας το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στη λήξη του, χωρίς ποτέ να αναγνωριστεί αλλά αντίθετα καταδιώχθηκε λόγω της ομοφυλοφιλίας του, πράγμα που τον οδήγησε και στην αυτοκτονία.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά για το «The Imitation Game» και την ιστορία του Αλαν Τιούρινγκ.

Από το εξώφυλλο του θρυλικού γκέι περιοδικού OUT, ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς επιβεβαίωσε πως ένας ρόλος δεν είναι μόνο οι μέρες του γυρίσματος και τα βραβεία, αλλά και ένας ολόκληρος κόσμος από ιδέες, διεκδικήσεις και πολιτικές προεκτάσεις. Υπέρμαχος των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤ (Λεσβιακής, Ομοφυλοφιλικής, Αμφισεξουαλικής, Τρανσεξουαλικής) κοινότητας, έτσι κι αλλιώς, ο Κάμπερμπατς μιλάει με αφορμή την τραγική ιστορία του Τιούρινγκ υπερασπιζόμενος την ελευθερία στην έκφραση με κάθε πιθανό τρόπο - ακόμη και πολεμώντας μέχρι θανάτου!

Benedict Cumberbatch 607

Benedict Cumberbatch 607

Κόσμος αποκεφαλίζεται σε χώρες αυτή τη στιγμή εξαιτίας των πεποιθήσεών του και του σεξουαλικού του προσανατολισμού. Είναι τρομακτικό. Είναι μεσαιωνικό - μα αποκεφαλισμός! Θα έπαιρνα τα όπλα απέναντι σε οποιονδήποτε προσπαθούσε να με πείσει ότι πρέπει να πιστέψω αυτό που πιστεύει ή να με σκοτώσει. Θα τους πολεμούσα. Θα τους πολεμούσα μέχρι θανάτου. Και πιστεύω, ότι όσο μεγαλώνεις πρέπει να αποκτάς μια ιδέα για το τι είναι σωστό και τι λάθος. Δεν μπορείς να δείχνει μονομερή ανοχή. Πρέπει να έχεις ένα στόχο για το που πηγαίνεις: «Ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός είναι λάθος».

Αν θες να πουλήσεις τον εαυτό σου ως πρωταγωνιστή στο Χόλιγουντ, το να πεις ανοιχτά πως «Είμαι γκέι» είναι ακόμη ένα τεράστιο εμπόδιο. Ξέρουμε όλοι ηθοποιούς που είναι γκέι και δεν θέλουν να το συζητούν. Δεν έχω ιδέα με ποιο τρόπο το αντιμετωπίζουν. Τα κινήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα γκέι δικαιώματα έχουν κάνει τρομερή κοινωνική πρόοδο τα τελευταία 40 χρόνια, χωρίς αμφιβολία, αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά για να γίνει. Νομίζω ότι είναι εξωπραγματικό πως κάθε φορά που φτάνουμε σε ένα σημείο όπου υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα σε μια κοινωνία, άνθρωποι γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι με ταχύτατες διαδικασίες.

Benedict Cumberbatch 607

Εκείνη την εποχή, αν ήσουν διανοούμενος, αν ήσουν γκέι, αν είχες οποιεσδήποτε φιλελεύθερες ιδέες, ήσουν αυτόματα απειλή για την εθνική ασφάλεια. Ηταν ο δικός μας Μακαρθισμός. Η ειρωνία είναι ότι ο Τιούρινγκ, που είχε την τόλμη να είναι γκέι και διανοοούμενος, ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που είδε τον εαυτό του να γίνεται μάρτυρας. Δεν ήταν κάποιος που ηθελημένα έβαλε τον εαυτό του στη θέση ενός διαμαρτυρόμενου - ήταν απλά ένα υπόδειγμα για όποιον είναι ή νιώθει διαφορετικά. Και είναι τραγικό γιατί μπορείς να καταλάβεις γιατί ήταν διαφορετικός, γιατί τραύλιζε, γιατί ήταν απομονωμένος στη δουλειά του. Δεν έζησε ποτέ την αγάπη που δικαιούταν. Και, όμως, αυτός ο άνθρωπος εφηύρε την ιδέα των μηχανικών μαθηματικών - του κομπιούτερ. Εσωσε εκατομμύρια ζωές με την τεχνική της αποκρυπτογράφησης. Μόνο ο Θεός ξέρει ότι στην πραγματικότητα θα έπρεπε να χαίρει εκτίμησης ανάλογης με τον Μπιλ Γκέιτς. Χωρίς καμία αμφιβολία, θα έπρεπε να θεωρείται ένα τοτέμ για το σύγχρονο κόσμο.

Benedict Cumberbatch 607

Benedict Cumberbatch 607

Διαβάστε ακόμη: