Buzz

Το BBC ψηφίζει τις 100 καλύτερες αμερικανικές ταινίες όλων των εποχών!

στα 10

Aν είναι να διαβάσουμε μια λίστα, να διαβάσουμε αυτή: το BBC έβαλε στη δική του σειρά τις 100 καλύτερες αμερικανικές ταινίες όλων των εποχών. Και μπορεί το Νο1 να μην αποτελεί καμία έκπληξη, όμως υπάρχουν μπόλικες ανατροπές όσο προχωράμε παρακάτω...

Το BBC ψηφίζει τις 100 καλύτερες αμερικανικές ταινίες όλων των εποχών!

Ελάχιστες λίστες το έχουν τολμήσει: να μη βάλουν τον «Πολίτη Κέιν» στην κορυφή. Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ορσον Ουέλς συνεχίζει να προκαλεί το παγκόσμιο δέος και να κερδίζει τη Νο1 θέση στις κινηματογραφικές λίστες των καλύτερων ταινιών στην ιστορία του σινεμά. Δεν μάς προκαλεί λοιπόν ιδιαίτερη έκπληξη διαβάζοντας ότι και το BBC, εκδίδοντας την «100 Greatest American Films» λίστα του, λύγισε στη γοητεία του ασπρόμαυρου έπους πού έμαθε σε όλους την αξία ενός Rosebud.

Διαβάστε επίσης: Ο Μάρτιν Σκορσέζε προτείνει τις ταινίες που πρέπει να δείτε πριν πεθάνετε!

Για να καταλήξει το BBC στην 100άδα του ζήτησε τη συνδρομή 62 διεθνών κριτικών: έπρεπε να στείλουν τις προσωπικές τους δεκάδες των καλύτερων αμερικανικών ταινιών. Κάθε κριτικός ψήφισε το Top 10 του δηλαδή και το BBC μέτρησε τις ψήφους δίνοντας 10 βαθμούς στο Νο1 του καθενός και μετά υπολογίζοντας ανάλογα μέχρι το Νο10 να καταλήγει με ένα βαθμό.

Δείτε κι αυτό: Οι αγαπημένες ταινίες του Στάνλεϊ Κιούμπρικ

2001 A Space Odyssey new trailer 607

Η λίστα κατέληξε να έχει 6 ίδιες ταινίες στην πρώτη της δεκάδα, κοινές με την αντίστοιχη του AFI. Ομως υπήρχαν και διαφοροποιήσεις: κατάφερε να εισχωρήσει το «12 Χρόνια Σκλάβος» του Στιβ ΜακΚουίν, αποτελώντας την πιο καινούργια ταινία της εκατοντάδας (2013). Η παλιότερη είναι το «Birth of a Nation» / «Η Γέννηση ενός Έθνους » (1915) του Ντέιβιντ Ο Γκρίφιθ. Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται 3 sequels: «Ο Νονός 2», «Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται», «Ο Σκοτεινός Ιππότης». Τρεις σκηνοθέτες ισοφάρισαν: οι Στίβεν Σπίλμπεργκ, Μπίλι Γουάιλντερ και Στάνλεϊ Κιούμπρικ συμμετέχουν στην εκατοντάδα με 5 ταινίες ο καθένας. Μεγάλες όμως απουσίες σημειώνονται επίσης: Ντέιβιντ Φίντσερ, Μάικλ Μαν, Πολ Τόμας Αντερσον, Αδελφοί Κοέν - καμία ταινία τους δεν τα κατάφερε.

Διαβάστε επίσης: Οι αγαπημένες ταινίες του Ντέιβιντ Λιντς

vertigo 607

Ολα σχετικά είναι λοιπόν. Διαβάστε την πρώτη 20άδα της λίστας του BBC:

  1. Πολίτης Κέιν
  2. Ο Νονός
  3. Δεσμώτης του Ιλίγγου
  4. 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος
  5. Ο Αιχμάλωτος της Ερήμου
  6. Sunrise
  7. Τραγουδώντας στη Βροχή
  8. Ψυχώ
  9. Καζαμπλάνκα
  10. Ο Νονός ΙΙ
  11. The Magnificent Ambersons
  12. Chinatown
  13. Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων
  14. Nashville
  15. Τα Καλύτερα Χρόνια της Ζωής μας
  16. Η Εντιμος Κυρία και ο Χαρτοπαίκτης (McCabe And Mrs. Miller)
  17. Ο Χρυσοθήρας
  18. Τα Φώτα της Πόλης
  19. Ο Ταξιτζής
  20. Τα Καλά Παιδιά

Αν θέλετε να ρίξετε μια ματιά και στις 100 της λίστας πατήστε εδώ.

chaplin 607

Διαβάστε περισσότερα: