Buzz

Οι αυτοπροσωπογραφίες της Οντρέ Τοτού

στα 10

Μια έκθεση φωτογραφίας αποκαλύπτει μια άγνωστη, διαφορετική πτυχή της Γαλλίδας σταρ.

Οι αυτοπροσωπογραφίες της Οντρέ Τοτού

Αυτό το καλοκαίρι, το διάσημο, ετήσιο φεστιβάλ φωτογραφίας Rencontres d’Arles θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το άγνωστο φωτογραφικό έργο της Οντρέ Τοτού, σε μια έκθεση με τον τίτλο «Audrey Tautou, Superfacial».

41 ετών σήμερα, η Γαλλίδα ηθοποιός έγινε διάσημη παγκοσμίως χάρη στην εξωφρενική επιτυχία της «Amélie» (2001) του Ζαν-Πιερ Ζενέ, κι όπως δηλώνει η ίδια, η ενασχόληση της με τη φωτογραφία ήταν σε κάποιο βαθμό ένας τρόπος για να καταφέρει να διαχειριστεί όλη αυτή την άνευ προηγουμένου δημοσιότητα, για την οποία καθόλου δεν ήταν προετοιμασμένη.

Διαβάστε ακόμη: «Pumping Iron»: Σπάνιες φωτογραφίες από την ταινία που «έχτισε» την καριέρα του Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ

Audrey Tautou Superfacial 607

Η πρώτη της επαφή με τη φωτογραφία, ωστόσο, είχε έρθει πολύ νωρίτερα, όταν ως παιδί δέχτηκε ως δώρο μια φωτογραφική μηχανή, με την οποία φανταζόταν ότι απαθανάτιζε άγρια ζώα στη ζούγκλα. «Η κάμερα ήταν, για μένα, περισσότερο μια έκφραση της επιθυμίας μου για περιπέτειες. Δεν ήταν κάποιος φωτογράφος που με έκανε να θέλω να γίνω φωτογράφος».

Οταν όμως έγινε διάσημη ως ηθοποιός, αποφάσισε να επιστρέψει σ’ αυτήν και να τη χρησιμοποιήσει ως ένα δικό της μέσο προκειμένου να μπορέσει και πάλι να δει τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις, αρχίζοντας να φωτογραφίζει τους δημοσιογράφους που της έπαιρναν συνεντεύξεις: «Επρεπε να το κάνω. Ισως εξαιτίας αυτού που μου συνέβη με αυτή την τεράστια ξαφνική διασημότητα – ήταν ένας τρόπος για μένα να αποκτήσω μια κάποια απόσταση από τη θύελλα».

Audrey Tautou Superfacial 607

Πέρα από τα πορτρέτα των δημοσιογράφων, η έκθεση θα περιλαμβάνει τριών ειδών αυτοπροσωπογραφίες: αυθόρμητες, καθημερινές φωτογραφίσεις των αντανακλάσεών της, σκηνοθετημένα πορτρέτα στα οποία η ίδια κατασκευάζει τα πάντα από τα σκηνικά μέχρι τα κοστούμια, ρυθμίζει τους φωτισμούς και ενεργεί ως μοντέλο και φωτογράφος, αλλά και μια δική της εκδοχή των ντοκιμαντέρ άγριας φύσης όπου χρησιμοποιεί στιγμιότυπα από δύο κάμερες παρακολούθησης που έχει τοποθετήσει στον προσωπικό χώρο όπου δουλεύει και οι οποίες ενεργοποιούνται με αισθητήρα κίνησης.

«Από τη στιγμή που τραβάω τις φωτογραφίες, δεν παρεμβαίνω και δεν αλλάζω καθόλου το καδράρισμα. Δεν εξαπατώ σε τίποτα», λέει η Τοτού, η οποία αποφάσισε για πρώτη φορά να παρουσιάσει στο κοινό το αποτέλεσμα της δουλειάς της ως φωτογράφου, μια άγνωστη πτυχή της προσωπικότητάς της που έχει εξελιχθεί μέσα στα τελευταία 15 χρόνια, παράλληλα με την υποκριτική της καριέρα.

Δείτε παρακάτω μερικά δείγματα από τις φωτογραφίες που θα παρουσιαστούν στην έκθεση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Αβαείο του Μοντμαζούρ από τις 3 Ιουλίου έως τις 24 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ.

Διαβάστε ακόμη

Audrey Tautou Superfacial 607

Audrey Tautou Superfacial 607

Audrey Tautou Superfacial 607

Audrey Tautou Superfacial 607

Audrey Tautou Superfacial 607

Audrey Tautou Superfacial 607